Sosyal Medya

Güncel

Libya Hükümeti için stratejik Vatiyye Askeri Üssü ne anlama geliyor?

Libya hükümeti, Hafter milislerini temizlemek için operasyon başlattığı Vatiyye Askeri Üssü'ndeki operasyonlarına ara verdi ancak üssü kuşatmış şekilde bekliyor,



Libya ordusu, ülkenin doÄŸusundaki gayrimeÅŸru silahlı güçlerin darbeci lideri Halife Hafter'in milislerinin bulunduÄŸu stratejik Vatiyye Askeri Hava Üssü'ne yönelik operasyonuna ara verdi fakat bu üssün milislerden geri alınması hükümetin ülkenin batısında askeri baÅŸarılarını kesinleÅŸtirmesi için kritik önem taşıyor.
 
Libya ordusu, Hafter milislerine karşı son dönemde üst üste askeri baÅŸarılar elde ederken geçen ay baÅŸkentin batısında üç bin kilometrekarelik sahil ÅŸeridi boyunca uzanan alanı milislerden temizledi. Ülkenin batısında baÅŸkent Trablus'a saldıran Hafter milislerinin elindeki son askeri hava üssü olarak Vatiyye kaldı.
 
Vatiyye Üssü'ndeki Hafter milisleri, Libya ordusu tarafından kuÅŸatılmış ve hava unsurlarından yoksun biçimde kanatları kırılmış durumda. Ancak, Libya hükümetinin, askeri ilerleyiÅŸini bir adım ileriye taşıması için 50 kilometrekare alana yayılan baÅŸkentin 140 kilometre güneybatısındaki bu üssü ele geçirmesi kritik önem taşıyor.
 
 
Hükümetin Vatiyye'yi geri alması ne anlama geliyor?
 
Darbeci Hafter'e baÄŸlı milislerin bir yıl önce baÅŸkenti ele geçirmek amacıyla baÅŸlattığı saldırıda batıdaki son askeri hava üssünü yitirmesi sembolik bir anlam taşıyor.
 
Hafter milislerinin, ülkenin batısındaki sahil boyunca uzanan kentleri tehdit edecek biçimde burada toplanmalarının bitirilmesi, baÅŸkente ve diÄŸer sahil kentlerine hava saldırıları düzenlemelerinin engellenmesi, güney ve güneydoÄŸudan gelecek saldırıların burada durdurulması gibi avantajlar hükümet için üssün geri alınmasıyla mümkün.
 
Hafter'i destekleyen ülkelerin bu hava üssüne ikmal göndererek ülkenin batısındaki mevcut tabloyu deÄŸiÅŸtirme giriÅŸimi de bu ÅŸekilde önlenebilir.
 
Libya ordusu, bu üssü milislerden temizledikten sonra baÅŸkentin "sırtındaki hançer" ÅŸeklinde tanımlanan Hafter milislerinin harekat ve ikmal noktası olarak kullandığı Terhune kentini geri almaya yönelik operasyonlarına yoÄŸunlaÅŸabilir.
 
Böylelikle Cebel el-Garbi bölgesindeki Hafter milisleri de kuÅŸatılmış olacak.
 
Vatiyye Üssü'nün zayıf noktaları neler?
 
Libya Ordusu, 25 Mart'ta Barış Fırtınası Operasyonu'nu baÅŸlattığı dönemde kısa bir süre için üsse girmeyi baÅŸardı.
 
Vatiyye Hava Üssü'nde ÅŸu anda herhangi bir hava savunma sistemi bulunmuyor. Bu nedenle Libya ordusu hava unsurları, dün gün boyunca üsse onlarca hava harekatı düzenledi ve bu da üssün savunma kapasitesini daha da düÅŸürdü.
 
Libya ordusu, Barış Fırtınası harekatı sırasında üsse düzenlediÄŸi operasyonda Hafter milislerine ait 3 Rus yapımı Su-22 savaÅŸ uçağını etkisiz hale getirdi. Ayrıca, üssü kulanan BirleÅŸik Arap Emirlikleri'ne ait bir silahlı insansız hava aracı (SÄ°HA) da baÅŸkentin batısındaki El-Uceylat kentinde düÅŸürüldü. Bu nedenle üste herhangi bir hava unsuru bulunmuyor.
 
Libya Ordusu Batı Operasyon Dairesi Komutanı Usame el-Cuveyli, halihazırda üssü elinde bulunduran Zintan kenti Askeri Konseyine bir dönem liderlik ettiÄŸi için üssün giriÅŸ, çıkışlarını ve genel planını çok iyi biliyor.
 
Libya ordusunun, üste bulunan esir aldığı milislerden de üsteki savunmaya iliÅŸkin bilgi aldığı ifade ediliyor.
 
Son dönemde, gerek hava saldırılarının getirdiÄŸi baskı gerekse ikmal hatlarının kesilmesiyle çok sayıda milisin konvoy halinde "kanatları kırık" bir ÅŸekilde üsten ayrıldığına iliÅŸkin haberler yerel basında yer aldı.
 
Hükümet, Vatiyye Üssü'nün kurtarılmasıyla ne elde edebilir?
 
 
Libya ordusu, 50 kilometrekare alana kurulu ve çölün ortasında tehlikeden uzak bu geniÅŸ stratejik askeri üssü elde etmesiyle, ülkenin batısında hava unsurları için Hafter milislerinin kara saldırı menzilinin dışında bir askeri hava üssü elde etmiÅŸ olacak.
 
Hükümet bu sayede Vatiyye üzerinden, Terhune kenti ve Cebel el-Garbi bölgesindeki Hafter milislerine yönelik hava harekatları yapabilir. Ülkenin batısındaki Hafter milislerine, baÅŸkentin 180 kilometre güneydoÄŸusundaki Beni Velid bölgesinden ulaÅŸan yardım ikmal hatları bu üsten havalanacak uçaklarla etkisiz hale getirilebilir.
 
Vatiyye Üssü, her ne kadar ülkenin güneyindeki Fizan bölgesine uzakta da kalsa Libya ordusu hava kuvvetleri, havada yakıt ikmali yaparak Fizan'ı milislerden arındırma operasyonlarında bu üssü kullanabilir.
 
Kaynak:AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.