Sosyal Medya

Hamza Türkmen'in kaleminden: Küresel Adaletsizliği Aşabilir miyiz?

IMF’nin ve Dünya Bankası’nın tahakkümcü yapısı, BM Güvenlik Konseyi’ndeki vetocu 5 müstağni daimi üyenin keyfiliği, küresel adaletsizliğin uç noktalarıdır.



G20 ise, güçlüler ve güçlenmeye çalışanlar arasında küresel yönetimsel eÅŸitliÄŸe doÄŸru yeni bir açılım denemesidir.
 
Maalesef ki dünya siyaseti hukuk üzerinden deÄŸil, güç üzerinden yürümektedir.
 
BM’nin kemikleÅŸmiÅŸ güçlüler statüsünü nispeten kırmanın yolu G20 ile irtibatlı hale gelmektedir. Ancak G20 kararları baÄŸlayıcı deÄŸildir, ama etkisi güçlüdür; yatay ve yaygınlaÅŸan bir tesir alanı oluÅŸturmaktadır.
 
Güney Kore, Avusturalya, Türkiye gibi ülkelerin ‘orta ölçekli güç diplomasisi’, G20 çalışmalarında ‘küresel güçler’ yerine, ‘yerleÅŸik ve yükselen güçler’ ile koalisyona odaklanarak veya konjönktürel pozisyonları deÄŸerlendirerek politik gündemi etkileyebiliyor.
 
ÖrneÄŸin Güney Kore, küresel büyüme ve istikrar için Çin’i iç talep üretmeye zorlamaya çalıştı. Türkiye IMF’nin siyasi ve ekonomik adaletsizlik saçan bazı kurallarını tartışmaya açıp azaltabildi.
 
Ayrıca Türkiye’nin 2015 Dönem BaÅŸkanı olarak Ä°ÅŸ Dünyası-20 (B20), Emek Dünyası-20 (L20), DüÅŸünce KuruluÅŸları-20 (T20), Genç-20 (Y20) gibi 70’in üzerinde resmi toplantı düzenleyebildiÄŸini öÄŸreniyoruz.
 
Türkiye mülteciler konusu üzerinden Küresel Kuzey’in günah galerisini tartışmaya açabiliyor.
 
Paris katliamından önce R. T. ErdoÄŸan ÅŸunu demiÅŸti: ‘Suriye ateÅŸine odun atanlar bilsin ki o ateÅŸ sizi de yakar.’ Bu husus ABD için de Rusya için de Fransa için de geçerli idi.
 
Çünkü IŞİD’in sivillere karşı gerçekleÅŸtirdiÄŸi öfke katliamları kadar, ABD ve Rusya uçaklarının bombalarıyla OrtadoÄŸu’nun sivil halkına yönelik katliamlar da terör ateÅŸine odun taşımaktaydı. Ya da terörün gerçek nedeniydi…
 
Ayrıca Türkiye, eÅŸitlikli kalkınma modeli olarak KOBÄ°’lerin özendirilip gündemleÅŸtirilmesiyle, klasik kalkınma formuna karşı alternatifleri güçlendirmeye çalışıyor.
 
G20 Antalya Zirvesi’nin açılışından hemen önce yapılan Ä°ÅŸ ve Emek Formu’nda konuÅŸan ErdoÄŸan’ın vurguları ezilenlerin sesi olmaya çalıştı. ErdoÄŸan ‘Terörün temelinde finans dünyasının hasisliÄŸi var, … bu kıskançlığı gidermek gerekir’ diyordu. Ä°ÅŸ adamlarına da ‘Fakiri tahrik etmeyin’ dedi, ‘Biraz az kazanın, iÅŸçilerinizle, dar gelirlilerle paylaşın…’
 
G20’deki Türkiye, iç muhalefetin ‘Türkiye yalnızlaÅŸtı’ edebiyatını da boÅŸa çıkartıyor.
 
Ve bu imkân, egemen küresel güçlerin mevzilerini daha mı muhkemleÅŸtiriyor; yoksa istikrar arayışının, preferinin ve alternatif arayışların önüne egemenlerin yığdığı molozlar daha mı çok çözülüyor?
 
Dünya Ekonomik Formu’na karşı 1999’dan itibaren örgütlenen ve ‘BaÅŸka Bir Dünya Mümkün’ sloganıyla alternatif açılımlar peÅŸine düÅŸen Dünya Sosyal Formu’na  Porto Allegre’de Brezilya’nın imkân saÄŸlaması da küresel egemenlerin engellerini aÅŸmaya yönelikti.
 
EzilmiÅŸ ülke halklarının tabii hakları, Arap Baharı ile elde edilen hakların yeniden kazanımı için; ayrıca Müslümanların Ortak Pazarı’nı oluÅŸturma çabalarının önünün açılması için G20 ülkelerini makul bir çizgiye çekecek olan da Türkiye’dir. Ayrıca Türkiye, G20 üyesi Endonezya, Suudi Arabistan ve MÄ°NTS’in diÄŸer üyeleri Malezya ve Nijerya ile küresel politikaları etkileyecek çabaları yoÄŸunlaÅŸtırmalı, tüm ezilenlerin sesi olabilmelidir.
 
Mali disiplinler ve enerji güvenliÄŸi yanında küresel sorunlar olarak iklim deÄŸiÅŸimi, yoksulluÄŸun azaltılması, iÅŸ eÅŸitliÄŸi, yolsuzluk, istihdam artırılması ve terörizmin kaynakları/nedenleri gibi konuların tutarlı bir ÅŸekilde gündemleÅŸtirilmesi hayatidir.  Türkiye, tutarlı bir yaklaşımla bu konuları MÄ°NTS ülkeleriyle beraber sürekli G20’nin gündeminde tutmalı ve küresel kapitalizmin vahÅŸi gülümsemesini azaltacak, muhalif insani cereyanların sesini yükseltecek öncü bir lokomotif görevi görmelidir.
 
Egemenlerin parkurunda, onların yanlışlarını aÅŸmaya çalışarak yürümek, yeni ve yapıcı muhalif bir dil ve akımın heyecanını dünya iklimine açacaktır.
Ä°klim kirlenmesini aÅŸmak, fıtratla ve vahiyle buluÅŸmanın, özgürleÅŸmenin de yoludur…
 
 
 
Kaynak: Diriliş Postası

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.