Sosyal Medya

Cumhuriyet gazetesi davasında tutuklu sanık kalmadı

Cumhuriyet Gazetesi davasının tek tutuklu sanığı Emre İper, yargı reformu paketinin yürürlüğe girmesinin ardından tahliye edildi.



Cumhuriyet Gazetesi davasında mahkeme, tek tutuklu sanık Emre İper'in tahliyesine kararı verdi.
 
Yargı reformu paketinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüÄŸe girmesinin ardından istinaf mahkemelerinde 5 yılın altında aldıkları cezası kesinleÅŸenler için temyiz baÅŸvurusu, cezaevinde cezaları infaz edilenler için de tahliye imkanı doÄŸmuÅŸtu. Bunun üzerine Cumhuriyet Gazetesi davasının tutuklu tek sanığı Emre Ä°per için dün tahliye baÅŸvurusu yapıldı. BaÅŸvurunun ardından, Emre Ä°per hakkında tahliye kararı verildi.
 
Uzun süredir tartışılan yargı reformu pakedi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yasalaÅŸmasının ardından 24 Ekim 2019 günü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüÄŸe girdi. Türkiye'de on binlerce kiÅŸinin yargılanma sürecini etkileyeceÄŸini düÅŸünen paketle birlikte beÅŸ yılın altında ceza içeren ve istinafta kesinleÅŸen terör propagandası, CumhurbaÅŸkanı’na hakaret, devleti aÅŸağılama, silahlı örgüt, Toplantı ve Gösteri YürüyüÅŸleri Kanunu'na muhalefet gibi çeÅŸitli suçlara temyiz yolu açıldı.
 
Bu kapsama giren suçlardan hüküm giyenlerin 15 gün içinde temyiz baÅŸvurusu yapması, halen cezaları infaz edilenlerin de cezalarının gözden geçirilmesi için baÅŸvuruda bulunmaları mümkün oldu.
 
Yargı reformu pakedi sonrası, "terör propagandası" suçlamasıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapse mahkum edilen, Cumhuriyet Gazetesi davasının tek tutuklu sanığı Emre Ä°per’in avukatları, Ä°per için temyiz ve tahliye talebinde bulundu. Ä°per’in yargılandığı mahkeme olan Ä°stanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, baÅŸvuruyu deÄŸerlendirerek Ä°per’in tahliyesine karar verdi. Kandıra Cezaevi’nde bulunan Emre Ä°per’in akÅŸam saatlerinde tahliye olması bekleniyor.
 
 
Emre Ä°per neden tahliye edilmemiÅŸti?
 
ByLock kullanıcısı olduÄŸu iddiasıyla 2017’nin Nisan ayında tutuklanan Emre Ä°per’in dosyası, daha sonra Cumhuriyet Davası iddianamesiyle birleÅŸtirildi. Cumhuriyet Davası iddianamesinde, Ä°per hakkında "terör örgütü üyeliÄŸi" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istendi. BilirkiÅŸi raporlarında, Ä°per’in ByLock kullandığına dair herhangi bir ize rastlanmadı. Aralık 2017’de tahliye edilen Ä°per, daha sonraki duruÅŸmalarda sosyal medya paylaşımlarında "örgüt propagandası" yapmakla suçlandı. Nisan 2018’de açıklanan Cumhuriyet Davası kararında, Ä°per 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. 
 
BeÅŸ yılın üzerinde ceza alan Hikmet Çetinkaya, Orhan Erinç, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Ahmet Kemal AydoÄŸdu ve Ahmet Şık’ın dosyalarına Yargıtay yolu açılırken, beÅŸ yıldan az hapis cezası alan Güray Öz, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Hakan Kara ve Emre Ä°per, cezalarının infazı için Nisan 2019'da yeniden cezaevine girdi.
 
Yargıtay, bozma kararının beÅŸ yıl altında ceza alan ve hükmü kesinleÅŸenlere de uygulanmasına hükmederek halen cezaevindekilerin salıverilmelerine karar vermiÅŸ, Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik serbest bırakılırken, tutuklu bulunan Emre Ä°per’in cezası onanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.