Sosyal Medya

Borsa İstanbul Müdürü Çetinkaya: Türk lirası referans faiz oranı TLREF'i oluşturduk

Borsa İstanbul Genel Müdürü Murat Çetinkaya, uluslararası standartlarla uyumlu bir Türk lirası referans faiz oranı olan TLREF'i oluşturduklarını belirterek, "TLREF'e dayalı swap işlemleri yaygınlaştıkça faiz riskini yönetmek için bankacılık sisteminin dolar kullanmasına, bu kaynağı yurt dışına göndermesine gerek kalmayacak" dedi.



Ziraat Bankası, dün Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımladığı açıklama ile TLREF'e endeksli, 3 ayda bir deÄŸiÅŸken faizli kupon ödemeli borçlanma aracı ihraç edilmesi için çalışmalara baÅŸladığını duyurdu.
 
TLREF'e dayalı olarak gerçekleÅŸtirilen bu ilk ihracın büyüklüÄŸü 750 milyon lira olurken, tamamını 81 kurumsal yatırımcı aldı.
 
Borsa Ä°stanbul AÅž Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu BaÅŸkan Vekili Murat Çetinkaya, Ziraat Bankası'nın ardından diÄŸer bankaların da seri bir ÅŸekilde benzeri ihraçlar yapmalarını ve deÄŸiÅŸken faizli krediler vermelerini beklediklerini söyledi.
 
TLREF'in Türk lirası varlıklar için önemini anlatan Çetinkaya, dünyanın en önemli gösterge deÄŸiÅŸken faizi olarak anılan LIBOR'un 2021'den sonra ilan edilmeyeceÄŸini anımsattı.
 
'TLREF'Ä° OLUÅžTURDUK'
 
Çetinkaya, G-20 ligindeki ülkelerin artık gerçek iÅŸlemlere ve manipule edilemeyecek iÅŸlem derinliÄŸine sahip piyasalarda oluÅŸan gecelik faizlere dayalı bir altyapı kurmaya çalıştığını belirterek, "Biz finansal sistemin yeni bir pusula aradığı bu konjonktürde Türk lirası için büyük bir fırsat gördük. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) da desteÄŸiyle BÄ°ST Repo Piyasasında zorunlu karşılık uygulaması kaldırılınca, BÄ°ST olarak iki repo piyasamızı birleÅŸtirerek likiditeyi konsolide ettik ve uluslararası standartlarla uyumlu bir Türk lirası referans faiz oranı olan TLREF'i oluÅŸturduk." diye konuÅŸtu.
 
TLREF kural setinin uluslararası akreditasyonunu güçlendirmek için kurulan Daimi Komite'nin, Hazine ve Maliye Bakanlığı, TCMB, Türkiye Bankalar BirliÄŸi (TBB), Türkiye Sermaye Piyasaları BirliÄŸi (TSPB) ve Borsa Ä°stanbul temsilcilerinden oluÅŸtuÄŸunu aktaran Çetinkaya, ÅŸunları kaydetti:
 
"Avrupa Kalkınma ve Yatırım Bankası (EBRD) da sürecin paydaşı olacaktır. TLREF, repo piyasamızda çok yüksek hacmin geçtiÄŸi gecelik iÅŸlemlerden türetilen, finansal sistem tarafından kolaylıkla eriÅŸilebilir bir referans faiz oranıdır. LIBOR'a karşı en önemli üstünlüÄŸü, organize piyasada herkesin gözü önünde gerçekleÅŸen iÅŸlemlerden türetilmesiyle kazandığı ÅŸeffaflıktır. Bir sonraki adımda TLREF bazlı daha uzun vadeli iÅŸlemler için Overnight Indexed Swap (OIS) eÄŸrisi oluÅŸturmaya odaklandık. Buradaki amacımız her iki bacağı da Türk lirası olan faiz takası anlaÅŸmalarının altyapısını oluÅŸturarak bankalarımızın orta ve uzun vadeli TL faiz risklerini döviz likiditelerini kullanmadan yönetmelerine olanak saÄŸlamak." 
 
 
'KUR VE FAÄ°Z RÄ°SKÄ°NÄ° YÖNETME Ä°MKANINA KAVUÅžAÄžIZ'
 
Murat Çetinkaya, TLREF ile Türk lirası üzerinde dolara ihtiyaç duymadan faiz swap altyapısı oluÅŸturulmasının neler saÄŸlayacağına iliÅŸkin de deÄŸerlendirmelerde bulunarak, "Bankalarımız uzun vadeli TL finansman saÄŸlamak, daha da ziyade sabit faizli uzun vadeli TL kredilerinin faiz riskini yönetmek için yurt dışında milyarlarca dolar tutmak durumunda kalıyor. Kredilerin hızlandığı dönemlerde, bu rakamın 25 milyar doların üzerinde seyrettiÄŸi zamanlar oldu. TLREF'e dayalı swap iÅŸlemleri yaygınlaÅŸtıkça faiz riskini yönetmek için bankacılık sisteminin dolar kullanmasına, bu kaynağı yurt dışına göndermesine gerek kalmayacak. DeÄŸiÅŸken döviz faizine deÄŸil de TLREF'e dayalı bir swap mekanizması finansal sistemin kaynakları daha etkin kullanmasını saÄŸlayarak kredi maliyetlerini düÅŸürmeye yardımcı olacak." ifadelerini kullandı.
 
TLREF'in Türk lirasında uzun vadeli faiz riskini yönetme imkanını nasıl saÄŸladığını bir örnekle açıklayan Çetinkaya, ÅŸunları söyledi:
 
"10 yıl vadeli konut kredisi aldığınızı düÅŸünün. Aylık ödemeleriniz belli ve sabit. Banka size bu krediyi mevduat müÅŸterilerinden topladığı kısa vadeli, faiz dalgalanmalarına açık deÄŸiÅŸken maliyetli kaynakla kullandırmak zorunda. Bankanın sizden her ay ne alacağı 10 yıl boyunca sabit, fakat mevduat müÅŸterilerine ne ödeyeceÄŸi aynı zaman zarfında oldukça deÄŸiÅŸken. Buna faiz riski diyoruz. Bankalarımızın bu riski bertaraf etmek için en sık kullandıkları yöntem yabancı bankalarla takas ettikleri dövizi teminat gibi kullanarak bunun karşılığında uzun vadeli sabit faizli TL fonlama yaratmak. Mevduat TL, krediyle alınan konutun fiyatı TL, iÅŸlem her açıdan yerli ama ortaya çıkan faiz riskini yönetmek için döviz likiditesine ihtiyaç duyuyoruz. Bu yapı finansal sistemdeki dolarizasyonu perçinliyor. Yerli yabancı her kurumun üzerinde mutabık olduÄŸu bir deÄŸiÅŸken faizimiz, TLREF'imiz olursa döviz ile TL anaparayı takas etmemize gerek kalmadan sadece sabit ve deÄŸiÅŸken TL faiz takas anlaÅŸması yaparak faiz riskimizi yönetme imkanına kavuÅŸuruz."
 
Çetinkaya, TLREF yerleÅŸtikçe, ÅŸirketlere yabancı para yerine uzun vadeli TL kredi kullandırılmasının mümkün olacağını, böylece reel kesimin toplam kur riskinin azalabileceÄŸini dile getirdi.
 
Åžirketlerin faiz takas iÅŸlemleri yaparak bilanço yapılarına göre sabit ve deÄŸiÅŸken faiz arasında tercih ve geçiÅŸ yapabileceÄŸinden bahseden Çetinkaya, böylece tüketim ve yatırım talebinin kur ve faiz dalgalanmalarından çok daha az etkileneceÄŸini, ekonomik aktivitedeki oynaklığın azalacağını vurguladı.
 
Ä°STANBUL/AA
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.