Sosyal Medya

Güncel

İran'dan AB'ye ''nükleer anlaşma'' çağrısı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran'ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmaya uyum sağlaması için, Avrupa ülkelerinin Tahran'a yönelik ekonomik yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi.



Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, E3 olarak adlandırılan nükleer anlaÅŸmanın Avrupalı tarafları Almanya, Fransa ve Ä°ngiltere ile Avrupa BirliÄŸine (AB) Tahran'a yönelik ekonomik yükümlülüklerini yerine getirme çaÄŸrısında bulundu.

Zarif açıklamasında ÅŸu ifadelere yer verdi:

"Ä°ran, E3/AB ekonomik taahhütlerini yerine getirdiÄŸi sürece KOEP'in tam olarak uygulanması konusunda kararlıdır. Bu yapılmazsa Ä°ran, KOEP'in yükümlülüklerine tam olarak E3/AB'nin uyduÄŸu ÅŸekilde uyum saÄŸlayacaktır. Yeterince adil mi?"

ABD yönetimi, 8 Mayıs 2018'de, 2015'te imzalanan nükleer anlaÅŸmadan çekilerek, Ä°ran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya baÅŸlamıştı.

Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani de ABD'nin yaptırımlarına karşılık geçen 8 Mayıs'ta ülkesinin nükleer anlaÅŸmadaki taahhütlerini azalttığını ve anlaÅŸmanın taraflarına Ä°ran'ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini duyurmuÅŸtu. Ä°ran'ın Avrupa ülkelerine verdiÄŸi 60 günlük süre 7 Temmuz'da sona erecek. Bu tarihten sonra Ä°ran'ın nükleer anlaÅŸmadaki taahhütlerini azaltma sürecinde ikinci aÅŸamaya geçeceÄŸi öngörülüyor.

Ä°ran yönetimi son olarak zenginleÅŸtirilmiÅŸ uranyum limitini nükleer anlaÅŸmada belirtilen 300 kilogram stok limitin üstüne çıkardığını duyurmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.