Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Alper Esen: Ak PArti'de yeni bir hikaye yazma ya da COCO COLA vs PEPSÄ° COLA

Coca Cola ile Pepsi Cola arasındaki rekabeti hepimiz biliriz. 1970’lerde Coca Cola’nın pazar payı Pepsi Cola’ya göre daha kat kat fazlayken, 80’lerde bu oran peyder pey Pepsi lehine değişmeye başlıyor.



Bugün hemen hemen baÅŸa baÅŸ gidiyor iki markanın pazar payı oranları.
 
1980’lerin başında Coca Cola azalan pazar payı konusunda derinlikli olarak pazarlama faaliyetleri araÅŸtırmalarına giriÅŸiyor. 
Lezzet testleri yaptırıyorlar.
 
Tadımlık lezzet testlerinde Pepsi Cola açık ara önde giderken bütüncül kullanım testlerinde oran Pepsi Cola aleyhinde olarak düÅŸüyor. 
Yine de Pepsi Cola’nın pazar payı giderek artıyor. 
Coca Cola’nın piyasada daha çok ürünü var, reklam harcamaları daha fazla, fiyatı da iyi fakat pazar payı giderek düÅŸüyor.
 
Coca Cola’cılar çalışıyor çalışıyor ve sonunda piyasaya ‘New Coke’ isimli yeni bir ürün sürüyorlar. 
Ürünün tadım testleri filan süper. Fakat ürün piyasaya çıktıktan sonra Coca Cola içicileri isyan ediyor. Kullanım sonrası tepkiler artıyor ve Coca Cola’cılar artan tepkiler sonucu eski ürünü bu sefer ‘Coca Cola Classic’ adı altında bir daha sürüyorlar.
 
Yine de Pepsi Cola’nın yükseliÅŸi durdurulamıyor.
 
Anlayacağınız 
‘Coca Cola Classic’ ambalajı ile pozitif bir iliÅŸki kurmuÅŸ olan tüketiciler ürün ve ambalajı birlikte deÄŸerlendirip adeta duygusal bir baÄŸ oluÅŸturmuÅŸlar.
 
Ben geçmiÅŸte bir seçim kampanyası yönetirken varlıklı bir Ä°stanbul beyefendisi olan adayımızı giyim kuÅŸam ve görünümüyle seçim manifestosu ve konuÅŸma metinlerini bire bir aynı tutmuÅŸ ve bu tutarlılığı seçmenlerimize duygusal bir baÄŸ kuracak ÅŸekilde planlamıştım. 
Elhamdulillah Allah’ın yardımıyla kazanmıştık.
 
Mühim olan ürün deÄŸildir. Ürün ve ambalajının birlikte tüketici nezdinde kabul görmesidir. Bu ise ancak bu birlikteliÄŸin tüketiciyle duygusal bir iletiÅŸim ve etkileÅŸim yaratmasıyla mümkündür.
 
Tayyip bey için de bu böyledir. 
Reis portresindeki ‘harbilik’ ‘samimiyet’ ve Ortalama bir Anadolu Ä°nsanı kimliÄŸine uygun bir davranış modeli var kendisinde. Bunu da halk satın alıyor ve Tayyip beyle duygusal bir baÄŸ kuruyor. 
Bunu yıkmak çok zordur. 
Ancak benzer bir modelle halkın karşısına çıkabilen bir kiÅŸilik gerçekten rakip olabilir Tayyip beye.
 
AkParti yaÅŸlanan parti büyüklerinin yerine genç siyasetçileri ve yöneticileri koyarken Coca Cola’nın yaptığı hatanın benzerini yaptı fikrimce. 
Daha kolay yönetilebilir olan gençler halkla duygusal bağı kuramadılar. Çünkü gençler siyaseten tam olarak yetiÅŸmemiÅŸlerdi. Tadım testleri iyi idi evet, fakat kullanım testleri baÅŸarısızdı.
 
Bu arada rakip ise yavaÅŸ yavaÅŸ halkla duygusal baÄŸ kurabilecek aday arayışlarını devam ettirdi ve sonunda ambalajı ile ürünün aynı içerikte toplandığı bir adayı bulup koydular halkın önüne. 
Artık pazar payları rekabet edebilir düzeyde.
 
AkParti ÅŸimdilerde 
‘Classic AkParti’ modelini yeniden pazara sürmeye çalışıyor. 
Eski siyasetçileri farklı biçimlerde sahneye koyup yeni bir hikaye yazma yoluna gidiyor. 
Tadım Testleri de Kullanım Testleri de bilinen eskiler yeni hikayeyi yazabilirler mi?
 
İmkansız değil.
 
Fakat hikayenin halkla duygusal bağı azalmış kısmına önem vermek lazım. 
Duygusal BaÄŸ çok mühimdir. 
Hangi alanlarda sıkıntı var iyi bilmek lazım.
 
Bu arada rakipler pazar payını artırıyor ve artık neredeyse baÅŸa baÅŸ bir mücadele sergileniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.