Sosyal Medya

Güncel

Güney Afrika ve İngiltere'den Sudan'da yönetimin sivillere devredilmesi çağrısı

Güney Afrika ve İngiltere, iktidarı elinde tutan askerlerin sivil yönetim isteyen göstericilere müdahelesi sonucu onlarca kişinin hayatını kaybettiği Sudan’da yönetimin bir an önce sivillere devredilmesi çağrısında bulundu.



Güney Afrika BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jerry Matjila, New York'taki BM Genel Merkezinde gazetecilere verdiÄŸi demeçte, "Güney Afrika, Sudan üyeliÄŸini askıya alma konusunda Afrika BirliÄŸi'nin kararını kabul ediyor ve gücün en kısa sürede sivil yönetimine devredilmesini istiyor." dedi.

Matjila, "Ayrıca bu tehlikeli durum ve 100'den fazla insanın öldürüldüÄŸü talihsiz geliÅŸmeler nedeniyle taraflara müzakerelere dönmeleri için çaÄŸrıda bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

BM'deki gazetecilere açıklama yapan Ä°ngiltere BM Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Allen da ülkesinin, Afrika BirliÄŸi'nin Sudan'ın üyeliÄŸini askıya alan kararını desteklediÄŸini belirterek, "Hartum'da yıldırma ve ÅŸiddet eylemleri hakkında sürekli raporlar alıyoruz, bu eylemler kabul edilemez ve bir an önce durdurulmalı." diye konuÅŸtu.

Sudanlı askeri makamların çok tehlikeli bir yolda olduÄŸuna iÅŸaret eden Allen, "Åžimdi tek bir seçeneÄŸe sahipler, sivillerin önderlik ettiÄŸi meÅŸru bir hükümete geri dönmek." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

SUDAN'DAKÄ° OLAYLAR

Sudan güvenlik güçleri, pazartesi sabahı baÅŸkentte gösterilerin odağındaki ordu karargahı önündeki göstericileri gerçek mermi ve göz yaÅŸartıcı gaz kullanarak dağıtmıştı. Sudan Doktorlar Komitesi 108 kiÅŸinin öldüÄŸünü duyururken, Sudan SaÄŸlık Bakanlığı ölü sayısının 46'yı geçmediÄŸini açıklamıştı.

Ülkede 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz nedeniyle baÅŸlayan gösterilerin hızla rejim karşıtı eylemlere dönüÅŸmesinin ardından ordu, 11 Nisan'da yönetime el koyduÄŸunu açıklamış ve 30 yıllık Ömer el-BeÅŸir dönemi sona ermiÅŸti. 

Ordunun ülke yönetimine el koymasının ardından sivil yönetime geçiÅŸ için eylem yapan protestocular, geçiÅŸ hükümetinin nasıl oluÅŸması gerektiÄŸine dair askeri yetkililerle müzakere yürütüyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.