Sosyal Medya

Güncel

Kur operasyonunda Merkez Bankası hesapları bozdu

Merkez Bankasının hızlı bir şekilde hayata geçirdiği adımlar, Türk lirası üzerinde baskı oluşturarak yüksek kar elde etmek isteyen yatırım kuruluşları ve traderların hesaplarını bozdu.



Bazı uluslararası yatırım bankaları ve medya kuruluÅŸları tarafından Merkez Bankasının rezervleri konusunda baÅŸlatılan tartışma ortamı, swap piyasası ve döviz kurlarındaki düÅŸüÅŸü "geçici ve tartışmalı adımlara" baÄŸlamaları ile devam etse de atılan adımlar, döviz kurlarındaki oynaklığı azalttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri yakın dönemin en tartışılan konularının başında geliyor. Bu konuda özellikle uluslararası medyada yanıltıcı haberlerin çıkması rezervleri gündemin odağına yerleÅŸtirdi. TCMB BaÅŸkanı Murat Çetinkaya, 30 Nisan'da yılın 2'nci Enflasyon Raporu toplantısında rezervlere iliÅŸkin sorulara cevap vermiÅŸ ve rezervlerdeki dalgalanmanın istisnai, yakın döneme özgü ve sıra dışı olmadığını ifade etmiÅŸti.

Çetinkaya, TCMB'nin rezervlerindeki dalgalanmalarda en belirleyici unsurlardan birinin, döviz ve TL piyasalarının etkin iÅŸleyiÅŸini saÄŸlamak adına bankalara sunulan çeÅŸitli likidite araçlarının piyasa geliÅŸmelerine baÄŸlı olarak TCMB tarafından farklı yoÄŸunluklarda kullanılması olduÄŸunu belirterek, piyasayı desteklemek amacıyla çok sayıda döviz likiditesi aracı sunan ülkelerde rezerv tartışmalarının, uluslararası rezerv varlık ya da brüt rezervler üzerinden yapılmasının en uygun yöntem olduÄŸunu dile getirmiÅŸti.

SWAP PÄ°YASASINA Ä°LÄ°ÅžKÄ°N ÖNLEMLER ETKÄ°LÄ° OLDU

Rezerv tartışmalarına benzer bir ÅŸekilde swap piyasasıyla ilgili alınan önlemler konusunda haber ve yorumlar gündemi yoÄŸun bir ÅŸekilde meÅŸgul etmiÅŸti. TCMB, mart ayının son haftasında Londra swap piyasasında faizlerin yükselmesine neden olan Türk lirası likidite sıkışıklığının etkilerini sınırlamak amacıyla döviz karşılığı Türk lirası swap imkanının limitlerini artırmıştı.

Bu çerçevede, döviz karşılığı Türk lirası swap piyasasında vadesi gelmemiÅŸ toplam swap satış iÅŸlem limitinin Döviz ve Efektif Piyasaları iÅŸlem limitlerinin yüzde 10'undan kademeli olarak artırılarak 4 Nisan 2019 itibarıyla yüzde 40'a yükseltilmesi, yurt dışı swap piyasasında gözlenen Türk lirası likidite sıkışıklığının normalleÅŸmesini saÄŸlamıştı.

Londra swap piyasasında Türk lirasına karşı alınan spekülatif ve arbitraj amaçlı pozisyonların, alınan tedbirlerle engellenmesi bu piyasada bir hafta ile sınırlı kalacak yüksek faize neden olsa da Türk lirası üzerindeki olaÄŸan dışı baskıları azalttı.

KÜRESEL RÄ°SK Ä°ÅžTAHI AZALDI, MERKEZ BANKASI TEPKÄ°SÄ° GECÄ°KMEDÄ°

Rezerv ve swap piyasası tartışmaları henüz unutulmadan bu kez seçim gündemi ve ticaret savaşı endiÅŸeleri ile hareketlenen döviz kurlarında oynaklığı azaltacak önlemlerin tartışılmasına neden olabilecek haber ve açıklamalar dikkati çekiyor.

Uluslararası piyasada ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın, Çin ile yürütülen ticaret müzakereleri devam ederken, 200 milyar dolar deÄŸerindeki Çin menÅŸeli ürünlere uygulanan yüzde 10'luk vergi oranını yüzde 25'e çıkartması ile azalan küresel risk iÅŸtahı, diÄŸer geliÅŸmekte olan ülke para birimlerinde olduÄŸu gibi TL üzerinde de baskıya neden oldu.

Azalan küresel risk iÅŸtahı ve Türkiye'de YSK'nın Ä°stanbul'da seçimin yenilenmesi kararı sonrası döviz kurlarında artan oynaklığa TCMB'nin tepki vermesi gecikmedi.

Merkez Bankası, finansal piyasalardaki geliÅŸmeleri dikkate alarak, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla TL ve yabancı para zorunlu karşılıklarda düzenleme yaparken, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliÄŸine ara vererek TL'nin maliyetini ve dolar likiditesini artırdı.

DÖVÄ°Z KURLARINDA OYNAKLIK AZALDI

Bu geliÅŸmeler neticesinde Türk lirasında görülen sert dalgalanmalar yerini daha sakin bir seyre bıraktı. Dün 6,25 sınırına kadar yükselen dolar/TL, TCMB'nin adımları sonrası baÅŸlayan düÅŸüÅŸünü Asya piyasalarında hızlandırarak 6,05'e kadar geriledi. Dolar/TL bugün 6,10'un altında iÅŸlem görüyor.

Bugün, bazı medya kuruluÅŸlarında yer alan haber ve yorumlarla Merkez Bankasının adımlarını itibarsızlaÅŸtırma çabası dikkati çekiyor.

Resmi olmayan kaynaklara dayandırılan haberlerle kamu bankalarının Asya piyasalarında dolar satışı yaparak döviz kurunu düÅŸürdüÄŸü yönünde iddialara yer veren medya kuruluÅŸlarının söylemleri, analistler tarafından gerçekçi bulunmuyor.

TL üzerinde kurdukları baskıyı kazanca dönüÅŸtürmeye çalışan yatırım ÅŸirketleri ve traderlar, Londra swap piyasasında açığa satış için yeterli TL bulamamaları ve Merkez Bankasının adımları sayesinde bekledikleri düzeyde bir kur kazancı saÄŸlayamadı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.