Sosyal Medya

Kürsü

Abdullah Yıldız: Ramazan ayında kalpler Kur’ân’la kaynaşmalı

Abdullah Yıldız- Yeni Akit



Huzur, kardeÅŸlik ve barış iklimi mübarek Ramazan Ayı’na, yine mümin yürekleri paralayan acılarla girdik: Hain terör örgütlerinin saldırıları sonucu ÅŸehitler verdik. Katil Esed’in Ä°dlib’i bombalaması ile onlarca sivil hayatını kaybetti. Ä°ÅŸgalci Siyonist rejim, Gazze’de her Ramazan yaptığı katliamı yineledi… 
 
Rabbim, “evveli rahmet, ortası maÄŸfiret, âhiri Cehennem’den âzat” olan Ramazan ayında, kanayan yüreklerimizi onarmayı, paralanan kalplerimizi birleÅŸtirip kaynaÅŸtırmayı nasip eyler inÅŸâallah. 
 
Kalplerimizi birleÅŸtirmenin yolu ise, Âl-i Ä°mran suresinin 103. âyetinde açıkça gösteriliyor: 
 
“Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışın; bölünüp parçalanmayın. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani siz birbirine düÅŸman kimseler idiniz de Allah kalplerinizi birleÅŸtirdi ve O’nun nimeti sayesinde kardeÅŸ oldunuz. Siz bir ateÅŸ çukurunun tam kenarında iken oradan da sizi Allah kurtarmıştı. Ä°ÅŸte Allah size âyetlerini böyle açıklıyor ki doÄŸru yolu bulasınız.”
 
“Allah’ın ipi”nden maksat, Kur’an ve Ä°slâm’dır. “Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışmak” ise, hep birlikte Ä°slâm’a ve Kur’ân’a inanmayı ve Allah’ın talimatlarını yerine getirmeyi ifade eder. Hz. Peygamber (s.a) Kur’an’ı, “Allah’ın gökyüzünden yeryüzüne sarkıtılmış ipidir” diye tarif etmiÅŸtir (Müsned). Öyleyse, içinde bulunduÄŸumuz Ramazan ayında bize uzatılan “Allah’ın ipi”ne toptan yapışıp Tevhid inancında birleÅŸmek ve ayrılıklardan uzak durmak suretiyle kalplerimizi onarabilir ve mümin gönülleri birbirine ısındırarak vahdetimizi, kardeÅŸliÄŸimizi ve ümmet ÅŸuurumuzu pekiÅŸtirebiliriz. 
 
Ä°slâmiyet’in esası olan Tevhid inancı “Allah’ı birlemek”, Ramazan ayında “Allah için” hep birlikte daha bir huÅŸû ile eda edeceÄŸimiz namaz ve oruç gibi ibadetler ise, “Allah ile birlikte olmak”tır. Omuz omuza kılınan beÅŸ vakit namazlara ek olarak “hep birlikte” coÅŸku ile eda edilen teravihler, sadece Allah rızası için tutulan oruçlar ve hep birlikte açılan iftarlar, yapılan infaklar, ikramlar, ihsanlar, tefekkürle okunan Kur’ân-ı Kerimler, yürekten kopup gelen dualar müminlerin birliÄŸini saÄŸlayacaktır. 
 
Âyet-i kerîme Müslümanların birliÄŸini “Allah’ın nimeti” olarak nitelerken; Ä°slâm kardeÅŸliÄŸini tehdit eden her türlü çekiÅŸme, didiÅŸme ve parçalanma hallerini ise, mümin insanların her an içerisine düÅŸüp yanabilecekleri ateÅŸten bir çukurun kenarında bulunmaya benzetmiÅŸtir ki, maalesef bugün Müslümanlar tam da ateÅŸ çukurunun kıyısına eÅŸ bir tefrika ve bölünmüÅŸlük içinde bulunuyorlar.
 
Mehmet Görmez, bu bölünmüÅŸlüÄŸü ÅŸöyle özetliyor: “Önce imamet/siyaset üzerinden bölündük (Åžii ve Sünni); sonra bu, ırkçılıklarla buluÅŸarak devam etti. Sonra Ä°slâm’ı anlamamızı saÄŸlayan kolaylıklar getiren mezhepler, mektepler üzerinden bölündük. Dahası, birbirinden asla ayrılamayacak olan Ä°slâm’ın temel kaynakları Kur’ân ve Sünnet üzerinden bölündük. Kelâmî meseleler üzerinden, gönül terbiyesi mektebi olan tarikat ve tasavvuf üzerinden, nihayet siyaset üzerinden bölündük… Bir Pakistanlı kardeÅŸimizin ifadesiyle, ‘ÅŸimdi geldiÄŸimiz noktada bizi birleÅŸtiren tek unsur olan Ä°slâm, ayrılıknedenimiz oldu; her cami, her medrese bir fırka oldu’… Bugün Ä°slâm ümmeti için en büyük tehlike, cemaat kavramının ümmet kavramının önüne geçmesidir.” Görmez Hoca, ÅŸu cümlelerle de çözüme iÅŸaret ediyor: “Kur’ân ve Sünnetin sabitelerinden ÅŸaÅŸmadan, Rasûl-i Ekrem’in o cihanÅŸümul rahmet mesajını esas alarak ve ‘Ehl-i Kıble tekfir edilemez’ ilkesi doÄŸrultusunda bütün Ä°slâm ümmeti ile beraber yeniden bir kardeÅŸlik sözleÅŸmesi yapmalıyız.” (Ä°slâm Dünyası: Birliktelik Modeli ve Gelecek Perspektifi, Anadolu BuluÅŸmaları-13 Sempozyum Kitaplığı, Tire Kitap, Ä°stanbul-2019, s. 57-60) 
 
Ä°ÅŸte “O’nun (Allah’ın) nimeti sayesinde kardeÅŸ oldunuz” buyuran “Allah’ın ipi” Kur’ân-ı Kerim’in talimatlarına “hep birlikte” yapışarak yeniden kardeÅŸ olmak için Ramazan-ı Åžerif, bütün rahmeti ve bereketi ile muhteÅŸem bir fırsat sunuyor bizlere. 
 
Kur’ân-ı Kerim’i gereÄŸi gibi okuyup anlayanlara ve hakkıyla yaÅŸayanlara selâm olsun.
 
Peygamber Efendimizin (s.a) ashabına öÄŸrettiÄŸi ÅŸu duayı tekrarlayalım:
 
“Ey Allah’ım! Kur’ân’ı kalbimin ilkbaharı, sadrımın/göÄŸsümün nûru, hüznümün ortadan kalkması ve kederimin gitmesi (için vesile) kıl(manı) isterim.” (Müsned-i Ahmed b.Hanbel)
 
O halde, Kur’ân’ı kalp(akıl-zihin)lerimizinilkbaharı, sadır(iç dünya)larımızınnûru, hüzün ve kederlerimizin ortadan kalmasına vesilekılmakiçinhaydi fiili duaya, haydi Kur’ân’ı yaÅŸamaya!
 
DUYURU: “Aşır Aşır Kur’ân” dersimizi Ramazan boyu hergün (07.00-07.50) AKÄ°T TV’de izleyebilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.