Sosyal Medya

Trump çok sevinçli: Bizim 'Bibi' seçimi kazandı

Seçimleri sağ bloğun oylarıyla kazanan İsrail Başbakanı Netanyahu’ya ilk tebrik eden lider ABD Başkanı Trump oldu.Beyaz Saray’da gazetecilere açıklama yapan Trump, “Bizim Bibi, seçimleri kazandı. Onun zaferi barış için iyi işaret” dedi.



İsrail'deki seçimler öncesi Başbakan Netanyahu'ya verdiği koşulsuz destek yüzünden iç ve dış kamuoyunda büyük tepkiler alan ABD Devlet Başkanı Trump, İsrail seçimleriyle ilgili yaptığı ilk yorumda, 
Netanyahu'nun zaferinin barış için iyi bir işaret olduğunu belirterek, Likud liderini tebrik etti. ‘Bibi' lakaplı Netanyahu'nun sandıktaki görünür zaferiyle ilgili Trump, “Bizim Bibi'nin kazanması için şimdi daha iyi bir şansımız olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘BİBİ BÜYÜK MÜTTEFİK VE İYİ ARKADAŞ'

Trump, “Bibi Netanyahu'yu tebrik etmek istiyorum. Görünüşe göre bu yarış kazanmış. Biraz erken olabilir ama duyduğuma göre kazandığını ve iyi şekilde kazandığını duydum”dedi. Netanyahu'ya “büyük müttefik” ve “arkadaş” diyen Trump, İsrail seçimlerinin “iyi mücadele edilmiş bir yarış” olduğunu belirterek, “Herkes Ortadoğu'da İsrail ve Filistinlilerle barışı yaşayamayacağınI söyledi. Bence şimdi daha iyi bir şansımız olduğunu düşünüyorum” dedi.

Daha önce Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da, Netanyahu'nun zaferinin ABD barış planının "çok yakın gelecekte" yayınlanmasına yol açacağını belirtti.

İTALYA BAŞBAKAN YARDIMCISI'NDAN TEBRİK

Seçimleri sağ blogun oylarıyla kazanan Netanyahu'yu ABD'den sonra ilk tebrik eden AB ülke liderleri oldu. İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini attığı Twitte, “Arkadaşım Netanyahu'yu tebrik ediyorum” dedi.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da,  Twitter'den yaptığı paylaşımda, Netanyahu'yu tebrik ederek, “Bir kez daha İsrail halkının  güvenini kazandınız. Gelecekte sizinle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi.

ALMANYA: YENi HÜKÜMETLE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ

Öte yandan Almanya Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, yeni kurulacak İsrail hükümetiyle yakın çalışacaklarını ve iki ülke arasında samimi bağların bulunduğunu söyledi.
Seibert, Netanyahu'nun beşinci dönem için olası yeniden seçilmesi konusunda yorum yapmaktan kaçındı, ancak Alman hükümetinin “yeni İsrail hükümetiyle yakın, samimi ve sadık bir şekilde çalışacağını” söyledi.

RUHANİ: GERÇEK SEÇİMLER
FİLİSTİNLİLERİN SANDIĞA
GİTMESİYLE OLUR

Bu arada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise İsrail seçimlerini "anlamsız" olarak nitelendirerek, bölgede gerçek seçimler yapılacaksa işgalcilere değil Filistinlilerin sandık başına gitmesi gerektiğini söyledi. Ruhani ayrıca, Amerikan'ın İran'ın Devrim Muhafızlarını seçimlerden önce Netanyahu'ya hesaplanan bir destek olarak “yabancı terör örgütü” olarak nitelendirme kararını da açıkladı.

FKÖ'DEN SEÇİMLERE TEPKİ  

Filistin Kurtuluş Teşkilatı (FKÖ) İcra Kurulu Üyesi Hanan Ashrawi'nin yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki, İsrailliler ezici bir şekilde, Filistin'de baskı, işgal, ilhak ve el koyma statüsü statüsünü kazanmaya ve Filistin'deki ulusal ve insan haklarına yönelik saldırıyı artırmaya kararlı bir şekilde aday olan adaylara şiddetle oy verdi. Onları temsil etmek için ezici bir şekilde sağduyulu, yabancı düşmanlığı ve Filistin karşıtı parlamento seçtiler. Filistin halkı bu karanlık ve son derece tehlikeli bölümün üstesinden gelecek ve anavatanımıza derinden kök salarak yaşayacaktır” dedi.

NETANYAHU 5. DEFA BAŞBAKANLIK  KOLTUĞUNU GARANTİLEDİ  

Öte yandan İsrail dün yapılan genel seçimlerin oy sayımının 97'den fazlasının tamamlanmasının ardından Başbakan Netanyahu 5'inci kez başbakanlık koltuğunu garantiledi. Geçici sonuçlara göre gerek Netanyahu'nun partisi iktidardaki Likud'un, gerekse rakibi Mavi-Beyaz ittifakı lideri eski general Benny Gantz'ın İsrail parlamentosu Knesset'de 35'er sandalyeye sahip durumda olduğu bildiriliyor. Ancak Netanyahu'nun diğer küçük sağ partiler ve Ultra-Ortodoks Yahudi partilerin desteği nedeniyle bir koalisyon hükümeti kurmak için daha fazla şansı bulunuyor. Böyle bir koalisyonun 120 sandalyeli parlamentonun 65 sandalyesine sahip olacağı tahmin ediliyor. 69 yaşındaki Netanyahu yeniden başbakan olduğu takdirde Temmuz ayında, en uzun süre başbakanlık yapan isim olma unvanını, ülkenin kurucusu David Ben-Gurion'dan devralacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.