Sosyal Medya

Kürsü

Mehmet Acet: AK Parti ve MHP ittifak çatısına hangi illeri ekledi?

Mehmet Acet- Yeni Åžafak



6 Åžubat’ta sonuncusu gerçekleÅŸen ErdoÄŸan/Bahçeli görüÅŸmesinden seçim ittifakının çerçevesinin geniÅŸletilmesi kararı çıkmıştı.
 
Ä°ki parti adına Mehmet Özhaseki ve Sadir Durmaz hafta sonu bir araya gelerek çalışmalar yürüttü.
 
Bu çalışmalarda partilerin kazanma ihtimalleri dikkate alınarak ‘at başı’ giden illere ağırlık verildiÄŸini söyleyebiliriz.
 
BeÅŸtepe Külliyesi’nde yapılan görüÅŸmede 18 il için kamuoyu araÅŸtırması yapılmasına karar verilmiÅŸti.
 
Bu 18 ilin, rekabetin yoÄŸun olacağı yerlerden seçildiÄŸi anlaşılıyor.
 
Cumartesi akÅŸamı yapılan görüÅŸmede, 14 ilin durumuna karar verildi.
 
IÄŸdır’da Ak Parti ve MHP’nin ayrı ayrı seçimlere girmesi halinde HDP’nin elinde kalma ihtimali dikkate alınarak Ak Parti adayının MHP adayı lehine çekilmesine karar verildi.
 
DiÄŸer 14 ilde ise, tersi olacak, MHP, Ak Parti lehine adaylarını çekecek.
 
Bu iller arasında, kıyasıya bir Ak Parti/HDP yarışına sahne olması beklenen Siirt, Bitlis, Ardahan, Muş gibi yerler var.
 
MHP buralarda güçlü olmasa bile, ayrı ayrı adaylarla gidilmesi halinde oyların bölünmesi ve HDP’nin bundan yararlanarak kıl payı seçimleri kazanması ihtimali, bu illerin seçilmesinin temel gerekçesini oluÅŸturuyor.
 
Batıda ise Burdur, Çanakkale, Sinop gibi ittifak halinde CHP’ye kaptırılmama ihtimali görülerek karar verilen iller var.
 
Bunlar dışında Zonguldak, Kırklareli gibi illerin durumuna da bir karar verilerek ittifak çalışmaları tamamlanacak.
 
BELEDÄ°YE MECLÄ°S ÜYELÄ°KLERÄ° Ä°ÇÄ°N ORTAK LÄ°STE
 
Cumhur Ä°ttifakı’nın paydaÅŸlarını oluÅŸturan Ak Parti ve MHP arasında belediye meclis üyeliklerinin nasıl belirleneceÄŸi konusunda da bir uzlaÅŸma saÄŸlandı.
 
Ä°ki parti bu alanda da tek liste ile seçimlere girecek.
 
MHP kaynaklarından aldığımız bilgilere göre, MHP’nin önerisi üzerine bu konuda tek liste ile hareket edilmesi ve 2014 seçim sonuçlarının baz alınarak listelerin oluÅŸturulmasına karar verildi.
 
Meclis üyelikleri baÄŸlamında böyle bir kararın alınmasının ÅŸöyle bir önemi var:
 
Partilerin farklı listelerle seçimlere gitmesi halinde muhalefet cephesinin belediye meclislerinde çoÄŸunluÄŸu elde edip, seçilen belediye baÅŸkanının çalışmalarını ‘kilitleme’ ihtimali ortaya çıkıyor.
 
Tabii tersinden aynı durum Millet Ä°ttifakı için de geçerli.
 
BBP’DEN CUMHUR Ä°TTÄ°FAKI’NA DESTEK AÇIKLAMASI
 
16 Nisan referandumu ve 24 Haziran seçimlerinde Cumhur Ä°ttifakı ile birlikte hareket eden Büyük Birlik Partisi’nin yerel seçimlerle ilgili nasıl bir karar alacağı merakla bekleniyordu.
 
BBP, Cumartesi akÅŸamı kararını açıkladı.
 
Parti yönetimi, 30 büyükÅŸehirde belediye baÅŸkan adayı çıkarılmamasına ve buralarda Cumhur Ä°ttifakı’nın adaylarına destek verilmesine karar verdi.
 
BBP, 30 BüyükÅŸehir’in ilçeleri ve belediye meclislerinde ise aday çıkaracak.
 
Bunun dışında CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın memleketi Rize ile MHP Genel BaÅŸkanı Bahçeli’nin doÄŸum yeri Osmaniye’de de Büyük Birlik Partisi il belediyeleri için aday çıkarmayacak.
 
Aday çıkarmama kararı alınan listede DoÄŸu ve GüneydoÄŸu bölgelerinden 10 il daha var.
 
SEÇÄ°MLERÄ°N ÜÇ ANA TEMASI: BEKA, HDP DESTEĞİ, EKONOMÄ°
 
31 Mart seçimlerine 6 haftadan daha az bir zaman kala, seçim atmosferinin hangi ‘temalar’ üzerinden geliÅŸeceÄŸi de ÅŸimdiden belli olmaya baÅŸladı.
 
CHP ve Ä°yi Partili çevreler ne kadar saklamaya çalışırlarsa çalışsınlar, Millet Ä°ttifakı’nın arkasında bir HDP gölgesi olduÄŸunu herkes görebiliyor.
 
Belli ki, HDP’nin aldığı kararlar, gizlice yürütülen bir takım görüÅŸmeler üzerine geliÅŸti.
 
Dün Ä°zmir’de belediye baÅŸkan adaylarının tanıtım toplantısında konuÅŸan CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, bu ‘kamuflajlı ittifakı’ “Seçmenle ittifak yapıyoruz” diyerek örtmeye çalıştı.
 
“Bizi zaman zaman eleÅŸtiriyorlar ÅŸununla ittifak yaptınız... Sandıkta bütün seçmenlerle ittifak yapıyoruz” sözleriyle.
 
HDP, seçmenlerini serbest bıraksaydı, bu söz doÄŸru biçimde karşılığını bulabilirdi.
 
Ama ortada bir parti iradesi olduÄŸuna göre, meseleye salt ‘seçmenle ittifak’ gözüyle bakabilmek ne kadar mümkün olabilir?
 
Dün Afyon’da konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ise, CHP, HDP, Ä°yi Parti ve Saadet Partisi arasındaki paslaÅŸmaya atıfla, ‘siyaset mühendisliÄŸi’ kavramı üzerinden yürüdü.
 
Åžöyle dedi:
 
“Ülkemizde büyük bir siyaset mühendisliÄŸi yapılıyor. Normal ÅŸartlarda sokakta yolları dahi kesiÅŸmeyecek partiler al gülüm ver gülüm pazarlığa girebiliyor. Türkiye’de adı millet düÅŸmanlığına çıkmış ne kadar kesim varsa hepsi de koro halinde zillet ittifakına alkış tutuyor. Bu ittifakın küçük ortağı Ä°mralı’daki ortağı için yürüyüÅŸ yapmaya yeltendi.”
 
Cumhur ittifakı paydaÅŸları kampanya döneminin omurgasını belli ki iki temel üzerine oturtacak.
 
Yerel seçimleri beka tehdidi ile birlikte yorumlamak ve muhalefet cephesinin oluÅŸturduÄŸu çatı içindeki HDP rolünü sürekli bir ÅŸekilde seçmene hatırlatmak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.