Sosyal Medya

Güncel

BDDK uyardı: Sahte fatura ödeme merkezlerine dikkat

Dolandırıcılar, kendilerini yetkili fatura ödeme merkezi olarak tanıtarak sahte makbuz vermek suretiyle elektrik, su, doğal gaz, telefon gibi fatura tahsilatı yaparak vatandaşları mağdur ediyor.



Son dönemde yetkisiz fatura ödeme noktalarında yaptıkları fatura ödemeleri nedeniyle birçok tüketici maÄŸdur oldu. Bir nevi korsan ödeme noktaları olarak tanımlanan yetkisiz fatura ödeme noktaları, fatura tahsilatı yaptığı gibi abonelerden ek iÅŸlem ücreti de talep ederek haksız kazanç elde ediyor.
 
Yetkisiz ödeme fatura ödeme noktaları, tüketicilere sahte makbuz vererek faturaların ödenmemesi suretiyle vatandaÅŸları dolandırıyor.
 
VatandaÅŸların maÄŸdur olmaması için kanunun ve otoritelerin izin verdiÄŸi yetkili fatura ödeme noktalarında iÅŸlemlerin gerçekleÅŸtirilmesi gerekiyor.
 
BDDK'DAN AÇIKLAMA
 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bu hafta içinde yetkisiz fatura ödeme kuruluÅŸlarına iliÅŸkin açıklamada bulunmuÅŸtu.
 
Açıklamada ilgili kanun hükümlerinde sadece Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve ödeme hizmeti saÄŸlayıcısı olan bankalar, elektronik para kuruluÅŸları, ödeme kuruluÅŸları ve PTT tarafından ödeme hizmeti sunulabildiÄŸi vurgulandı.
 
Ödeme hizmeti alanında faaliyette bulunmak isteyen ödeme kuruluÅŸların ilgili kanun uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulundan (BDDK) izin almaları gerektiÄŸi ifade edilen açıklamada, fatura ödemelerine aracılık hizmetinin kuruldan faaliyet izni alan ödeme ve elektronik para kuruluÅŸları tarafından verildiÄŸi belirtildi.
 
Açıklamada, ödeme veya elektronik para kuruluÅŸlarının ödeme hizmetlerini kendi adına ve hesabına hareket eden temsilciler aracılığıyla yürütebileceÄŸi hüküm altına alınmakla beraber, temsilcinin ödeme hizmetlerini acente, bayi veya benzer adlar altında tayin edilen alt temsilci aracılığıyla sunmasının yasaklandığı ifade edildi.
 
Temsilcilere iliÅŸkin listelerin mezkur kuruluÅŸların internet sitesinde güncel olarak yayınlanması gerektiÄŸi belirtilen açıklamada, "Alınması gereken izinleri almaksızın ödeme kuruluÅŸu veya elektronik para kuruluÅŸu gibi faaliyet gösterilmesi veya faaliyet gösterdiÄŸi izlenimi yaratılması adli suç olarak tanımlanmış olup, bu yönde hareket eden gerçek kiÅŸiler ile tüzel kiÅŸilerin görevlilerinin bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacağı hükme baÄŸlanmıştır. Bu kapsamda, kurulca yetkilendirilmiÅŸ ödeme ve elektronik para kuruluÅŸları ile bunların temsilcileri dışındaki kiÅŸi ve kuruluÅŸlarca fatura ödemelerine aracılık edilmesi mümkün bulunmamaktadır." ifadeleri yer aldı.
 
DÄ°KKAT EDÄ°LMESÄ° GEREKEN HUSUSLAR
 
Herhangi bir dolandırıcılık olayına maruz kalınmamasını teminen kendilerini fatura ödemelerine aracılık faaliyetine yetkili olarak tanıtan kiÅŸi veya kuruluÅŸların dikkat etmesi gereken hususların belirlendiÄŸi açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:
 
"Kurumumuz internet sayfasında yayımlanan yetkili kuruluÅŸ listelerinde ve söz konusu yetkili kuruluÅŸların kendi internet sayfalarında yayımlanan temsilci listelerinde yer alıp almadığının kontrol edilmesine dikkat edilmeli. Ä°ÅŸ yerlerinin dış cephesinde; kurumumuz logosunun, ödeme kuruluÅŸunun logosunun, 10 haneli temsilci kodunun ve kare kodun yer verildiÄŸi etiketlerin bulunup bulunmadığının kontrol edilmeli. Ä°ÅŸ yerlerinde; '… ÅŸirketi … ödeme/elektronik para kuruluÅŸu tarafından …tarihinden itibaren ödeme/elektronik para hizmeti sunmak üzere temsilci olarak yetkilendirilmiÅŸtir.' ifadesinin yer aldığı ödeme veya elektronik para kuruluÅŸunca düzenlenen 'yetkili temsilci sertifikasının' asılıp asılmadığının kontrolüne azami dikkat gösterilmeli. Kurumumuzdan faaliyet izni almamış ÅŸirketlere, kiÅŸilere ve yetkisiz ÅŸirket ve/veya kiÅŸilerin temsilcilerine itibar edilmemesine ve konuya iliÅŸkin olarak kurumumuza ihbar veya ÅŸikayette bulunulmasına azami dikkat ve özen gösterilmesi önem arz etmektedir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.