Sosyal Medya

Güncel

Alman yargısı tartışıyor: Mine'yi ne yapacağız?

Suriye ve Irak'ta son dönemde varlığını yitirerek hücre yapılanmasına geri dönen IŞİD'e Avrupa'dan katılan aile ve militanlar ülkelerine geri dönüyor. Geri dönenlerin kimi yargılanırken kimi sınırlardan alınmıyor. Fakat bazı örnekler Avrupa'nın hukuksuz sistemini tıkamaya başladı. Son örnek Almanya'da bulunan ve 2015'te eşi ile birlikte Suriye'ye giderek IŞİD'e katılan Mine K. ve davası...



Suriye'de artık bitme noktasına gelen IŞİD bölgede son demlerini yaÅŸarken Avrupa'da IŞİD alarmı sürüyor. O Avrupa ülkelerinden biri Almanya Federal Cumhuriyeti...

Federal Hükümete göre, Suriye ve Irak'a giderek IŞİD'e katılan yada eÅŸlerinin yanında bulunan yaklaşık 50 Alman kadın hala gözaltında ya da mülteci kamplarında bulunuyor. Onlar da bir gün geri gelebilir. Alman ceza adaleti sistemi bu nedenle ÅŸunu netleÅŸtiremiyor; Almanya IŞİD'den geri dönenler ile nasıl baÅŸa çıkacak?

Bir yıl önce, Federal Savcılık Ofisi, IŞİD'e katılan yada eÅŸleri katıldığı için OrtadoÄŸu'ya giden kadınlara karşı kovuÅŸturma hedefi koydu. O zamandan beri Almanya'dan IŞİD'e katılan beÅŸ kadına tutuklama emri çıkarıldı ve iki suçlama getirildi.

TUTUKLAMA EMÄ°RLERÄ° NEYE GÖRE ÇIKARILDI?

Açık olan durumlar var: EÄŸer kadınlar IŞİD'de “ahlak polisi” olmak için seyahat ediyorlarsa, açıkça görülüyor ki Jennifer W. Belli ve Sabine S. gibi terör örgütü üyeliÄŸinden suçlanabiliyorlar.

Ancak savcılar, sivil nüfusu korumak için silahlı çatışmalarda iÅŸlenen suçları cezalandıran uluslararası ceza hukuku üzerine yeni bir yaklaşım geliÅŸtirdiler.

ALMAN POLÄ°SÄ°'NÄ°N MÄ°NE K. ÇIKMAZI

AÄŸustos 2015'te ailesiyle birlikte Suriye'nin Tal Afar ÅŸehrine taşınan Mine K. ve eÅŸi IŞİD'e katıldı. Fakat Mine K. bizzat çatışmalarda yer almadı. Örgüt, Tal Afar kentinde Mine K. ve ailesine bölgede bahçeli bir ev verdi. Federal Savcılığın bakış açısına göre bu durum yaÄŸma ve bir savaÅŸ suçu.

Fakat, Uluslarası Ceza Kanunlarına göre bu durum suç içermiyor. Almanya Federal Savcıları ise Mine'nin savunma avukatı Heising, "Ä°slam Devleti alanında var olan ve bu çok ataerkil olan aile anlayışı hakkında da biraz bilgimiz var" diyor. Heising ayrıca, "Kocası nerede yaÅŸayacağına karar verir." ifadelerini kullandı.

Müvekkili Mine K'nin durumu hakkında yaptığı açıklamada ayrıca, "Buna ek olarak, kocası da orada herhangi bir karar alma ÅŸansına sahip olamayacağını ve Ä°slam devleti sisteminin komutanlarla ne kadar titizlikle ilgilendiÄŸini biliyoruz." diyor.

Avukat Heising “Ä°slam Devleti'ne ait konutta yaÅŸamak zaten yasalarca cezalandırılmış olsaydı, bu iddia, IŞİD'de yaÅŸayan tüm kadın ve erkekleri etkilemez mi?'' iddiasında bulunuyor.

Alman Federal BaÅŸsavcılığı ''Ä°slam devleti öncesi'' o konutta oturup, IŞİD'in kenti ele geçirmesi ile göç eden aileler üzerinden davayı yürütmek istiyor. Åžimdi Mine'nin avukatları bu duruma karşı Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesine gitmeyi planlıyor. Davanın sonucu ise Almanya ve tüm Avrupa üzerinde emsal teÅŸkil edecek.

Kaynak: tagesschau.de

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.