Sosyal Medya

Güncel

Bakan Varank'tan Türkiye Uzay Ajansı açıklaması

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde düzenlenen Türkiye Uzay Ajansı Milli Uzay Çalıştayı Programı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye Uzay Ajansı’nın merkezinin Ankara’da olacağını belirtti.



Yerli helikopter Gökbey’in tanıtılmasının ardından Türkiye Uzay Ajansıhakkında detaylar ortaya çıkmıştı. Türkiye Uzay Ajansının kurulduÄŸunu bildiren CumhurbaÅŸkanlığı Kararnamesi, geçtiÄŸimiz yılın sonunda Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konu hakkında yeni bir açıklamada bulundu. Varank, Türkiye Uzay Ajansı’nın merkezinin Ankara’da olacağını belirtti.

TÜBÄ°TAK Gebze YerleÅŸkesi’nde düzenlenen Türkiye Uzay Ajansı Milli Uzay Çalıştayı Programı’nın kapanış oturumunda konuÅŸan Varank, “Oradaydım’ diyebileceÄŸimiz, çocuklarımıza ve torunlarımıza gururla anlatacağımız bir iÅŸin baÅŸlangıcını gerçekleÅŸtiriyoruz. Biliyorsunuz Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulması yirmi yılı aÅŸkın süredir konuÅŸulan bir husus. Bayrağında ay yıldız olan bir ülke için aslında ne kadar geç kalınmış deÄŸil mi? Dolayısıyla, bakanlığa gelir gelmez bu konu ilk gündem maddelerimizden biri oldu. Kısa sürede hazırlıklarımızı tamamladık, tüm tarafların mutabakatını alarak ajansımızı CumhurbaÅŸkanlığı kararnamesiyle kurduk”diye konuÅŸtu.

Ajans Türkiye’yi uluslararası arenada temsil edecek

Bakan Varank, ajansın, Türkiye’yi uluslararası arenada temsil edeceÄŸine dikkati çekti. Varank, dağınık halde olan uzay ve uydu teknolojileri faaliyetlerinin artık tek elden koordine edileceÄŸini, böylelikle farklı kurumların benzer projelere kaynak ayırmasının önüne geçileceÄŸini söyledi.

“Uzay teknolojilerine iliÅŸkin projelerde rol oynayan, enstitülerimiz, üniversitelerimiz, firmalarımız, sivil toplum kuruluÅŸlarımız, kamu idarelerimiz, yani tüm paydaÅŸlarımızla Türkiye Uzay Ajansı güçlü bir yönetiÅŸim modeli içinde çalışacaklar.” diyen Bakan Varank, sözlerine ÅŸunları ekledi:

Fırlatma teknolojilerinden yer istasyonlarına, elektronik istihbarat uydularından küresel konumlama uydularına milli teknoloji hamlemizin stratejik adımlarına ajansımız öncülük edecek. Åžu an devam eden Türksat 6A haberleÅŸme uydu projesi, metre altı çözünürlüÄŸe sahip imece uydusu ve Milli Yer Ä°stasyonu GeliÅŸtirme Projesi (MÄ°YEG) yer istasyonu gibi stratejik projeler ajansın desteÄŸinde daha etkin ilerleyecek.

(LOG)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.