Sosyal Medya

Güncel

Abdulbari Atvan: Arap dünyasının ihanetine rağmen, Hamas ve Hizbullah İsrail'i titretmeye yetiyorlar!

Ortadoğu’nun hatrı sayılan Filistinli gazetecilerinden, aynı zamanda Londra’daki Re’y’ul Yevm Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Abdulbari Atvan, Hizbullah ile Siyonist İsrail rejimi arasında tırmanan gerilimi köşesine taşıdı.



OrtadoÄŸu’nun hatrı sayılan Filistinli gazetecilerinden, aynı zamanda Londra’daki Re’y’ul Yevm Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Abdulbari Atvan, Hizbullah ile Siyonist Ä°srail rejimi arasında tırmanan gerilimi köÅŸesine taşıdı.

 

Sena Gürler’in tercüme ettiÄŸi “Tüneller” yine Ä°srail’i dört bir yandan kuÅŸatıyor… Hizbullah Ä°srail’in bu hamlesine karşılık verecek mi? Bu geliÅŸme savaşın habercisi mi?” baÅŸlıklı yazı ÅŸöyle:

 

Son günlerde Ä°srail’in kuzeyinde, güneyinde ve doÄŸusunda “tüneller ve füzeler” nedeniyle oluÅŸan ambargo (!) Netenyahu ve kabinesindeki bakanların son haftalarda çok sayıda Arap ülkesinin baÅŸkentine düzenledikleri ziyaretleri ve normalleÅŸme yürüyüÅŸünü sürdürmelerini engelleyecek gibi gözüküyor. Bu ziyaretlerin Arap ümmetinin teslim olmasına, beyaz bayrak kaldırmasına ve kendilerini dost ve müttefik olarak tanımlamalarına zemin hazırlayacağına inanıyorlar.
 
Netenyahu dün korku dolu ve sıkıntılı bir ruh haliyle ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo ile görüÅŸmek üzere Brüksel’e gitti. Ordu sözcüsü kuzey sınırda Hizbullah savaÅŸçıları tarafından kazılmış olan gizli bir tünel tespit ettiklerini açıklamadan birkaç saat önce Netenyahu Pompeo’dan ülkesine yardım etmesini istedi. Ve buldozerler herkesin gözü önünde söz konusu tüneli yıkmak üzere harekete geçtiler.
 
Ä°srail adı “tüneller” olan psikolojik bir rahatsızlık geçiriyor. Bazen Hamas ya da diÄŸer direniÅŸ grupları Gazze’de tünel kazarken, bazen de Lübnan direniÅŸi güneyde tünel kazıyor. Yeniden ele geçirmek üzere hazırlıkların devam ettiÄŸi Golan Tepelerinin de söz konusu rahatsızlık üzerinden gündeme gelmesi muhtemeldir.
*
Åžu saate kadar Hizbullah’tan ya da Seyyid Hasan Nasrallah’tan Ä°srail’in sınır bölgeye düzenlediÄŸi ve “Kuzey Kalkanı” adını verdiÄŸi kışkırtıcı hamleye yönelik herhangi bir karşılık duymadık. Nasıl bir karşılık olacağını da bilemiyoruz. Belki de görmezden gelecekler. Çünkü operasyon sınırın öbür tarafında gerçekleÅŸiyor. Ya da yer altında tünel kazmak ÅŸeklinde deÄŸil bizzat yer üstündeki tünellerde konuÅŸlanmış olan füze tersanelerini devreye sokarak askeri bir karşılık vermek ÅŸeklinde olacak. Füze tersanelerinde yıkım gücü her geçen gün daha da geliÅŸtirilen 150.000 füzenin bulunduÄŸu ifade ediliyor. 
 
Netenyahu bu hamleyi kuzeyi kurtarmak için deÄŸil, kendi boynuna dolanmış olan ve muhtemelen siyasi ömrünü sona erdirecek olan, en azından ömrünün geri kalanını yolsuzluktan tutuklanarak geçirmesine sebep olacak olan ipten kendini kurtarmak için yaptı. 
 
Burada atlanmaması gereken bir nokta daha var. Hizbullah’ın kendisinin geliÅŸtirdiÄŸi ve telif haklarını koruduÄŸu, Gazze, Suriye, Yemen, hatta belki de Irak’a ihracatını yaptığı tünel teknolojisine yönelmiÅŸ olması belki de önümüzdeki savaÅŸta El-Celil’e baskın düzenlemeyi ve orayı, ardından da tüm iÅŸgal altındaki toprakları özgürleÅŸtirmeyi planladığını ortaya çıkarıyor.
*
Netenyahu ve ordu komutanları benzersiz bir endiÅŸe halindeler… Suriye’de Ä°ran’ın varlığı onları endiÅŸelendiriyor. Ä°ÅŸgal altındaki Golan’ın karşısında yer alan Suriye toprakları dahilindeki Golan Tepelerinde Hizbullah’ın varlığından ve orada hassas füzeler geliÅŸtirdikleri alanların olmasından korkuyorlar. Yine Hizbullah ve Gazze’deki direniÅŸ hareketleri arasında kurulan hızlı koordinasyondan ve son savaÅŸta Kornet füzelerinin direniÅŸe aktarılması neticesinde savaşın 48 saatten daha kısa bir süre içerisinde Gazze lehinde sonuçlanmasından dolayı da endiÅŸe duyuyorlar. Özellikle de S300 füzelerinin Suriye Ordusuna teslim edilmesinin ardından yaÅŸadıkları korkuyu asla unutmuyoruz. Bu geliÅŸmenin ardından Suriye hava sahasında gezinen Ä°srail uçakları geri çekilmek zorunda kalmışlardı. 
 
Gazze’den kıymetli bir dostum sabah haberleri sormak ve fikir alışveriÅŸinde bulunmak üzere beni aradı. Bana Arap dünyasının içerisinde bulunduÄŸu vaziyeti özetleyen çok veciz bir söz söyledi: “Lübnan ve Gazze, Arap dünyasının yüz ölçümününün %1’inden daha az bir alanı kaplıyor. Ancak buna raÄŸmen Ä°srail’e öyle bir zillet, korku ve yenilgi tattırıyorlar ki Ä°srail Gazze ve Lübnan’ı dünyanın 4. Gücü olarak tanımlıyor. Bu yaratıcılıkta zirve olmak deÄŸil midir? Mucize deÄŸil mi bu?”
 
Hem Ä°srail’in hem de Arap dünyasının ambargosu altında olan kıymetli dostumun sözünden daha anlamı ve daha güçlü baÅŸka bir söz bulamıyorum bu makaleyi sonlandırmak için…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.