Mahfi EÄŸilmez'in konuya iliÅŸkin deÄŸerlendirmeleri:

Bir önceki yılın Ekim ayı verilerine bakarsak YÄ°-ÜFE'nin aylık 1,71'lik artıştan 0,91'lik artışa gerilediÄŸini görüyoruz.

Bu, büyük ölçüde kurda Ekim ayında yaÅŸanan gerilemeden kaynaklanıyor.

Eylül ayında Dolar/TL kuru ortalaması 6,37 iken Ekim ayında 5,85'e geriledi.

Kurdaki yükselme ve gerilemenin ilk etkisi YÄ°-ÜFE'de görülüyor.

Üretimde kullanılan girdilerin önemli bir bölümünün ithal mallardan oluÅŸması nedeniyle kurdaki iniÅŸ çıkışlar üretim maliyetlerini ve dolayısıyla YÄ° - ÜFE'yi kısa sürede etkiliyor.

Bütün bunlara karşın YÄ°-ÜFE'nin geçen yılın Ekim ayında yüzde 17,28, bu yıl Ekim ayında yüzde 45,01 olduÄŸunu düÅŸünürsek ortaya çıkan enflasyonun büyüklüÄŸünü daha iyi kavrayabiliriz.

Kurda yaÅŸanan düÅŸüÅŸün etkisinin TÜFE'ye aktarılması zaman alıyor.

O nedenle Ekim ayında YÄ° - ÜFE'de artış hızı kesilirken TÜFE'de beklenen hız kesilme baÅŸlamadı.

Geçen yıl Ekim ayında TÜFE yüzde 2,08 gibi oldukça yüksek bir artış sergilediÄŸi için bu yıl bunun altında kalacak aylık artış sonucu 12 aylık bazda gerilemesi bekleniyordu.

Ne var ki bu beklenti gerçekleÅŸmedi ve Ekim ayında TÜFE aylık bazda yüzde 2,67 gibi yüksek bir artış gösterince 12 aylık bazda yüzde 25,24 ile geçen ayın üzerine çıkarak yükseliÅŸine devam etti.

TÜFE'de aylık en büyük artış yüzde 12,74 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu.

Maliyetlere gelen artışlar gecikmeli olarak fiyatlara yansıyor. Gıda ve alkolsüz içecekler ise yıllık bazda yüzde 29,26 yükseliÅŸ ile yıllık artış rekorunu elinde tutmaya devam ediyor.

YÄ°-ÜFE'de aylık artış rekoru da (yüzde 5,37) yıllık artış rekoru da (yüzde 81,61) enerji grubunda bulunuyor.

Son dönemde dünyada petrol (ve dolaylı olarak doÄŸalgaz) fiyatlarında yaÅŸanan düÅŸüÅŸün fiyatlara yansıması gecikmeli olarak geleceÄŸi için ileride olumlu etkisi görülebilir.

Enflasyon konusunda dikkat edilmesi gereken nokta C endeksi

 Prof. Dr. Mahfi EÄŸilmez, enflasyona iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde C endeksinin önemli bir nokta olduÄŸunu ifade etti. EÄŸilmez, özellikle TÜFE göstergeleri içinde önemli olan C endeksinin; enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın haricinde TÜFE'yi gösterdiÄŸini kaydetti.


C endeksinin haricinde olan tüketim ürünlerini  "Merkez Bankasının para politikasının etki alanı dışında kaldığı kabul edilen kalemler" ÅŸeklinde tanımlayan EÄŸilmez, geriye kalan kalemlerin para politikasının etkileyebileceÄŸi kalemler olduÄŸunu söyledi.

 C endeksinin %24,34 oranına çıkması ve endiÅŸelendirici olanın yükseliÅŸ eÄŸiliminin kesintisiz 7 aydan bu yana devam etmesi olduÄŸunu kaydeden EÄŸilmez, bu durumun para politikasının etkisiz kaldığını gösterdiÄŸini yazdı.

Merkez Bankasının sıkı bir para politikasına sahip olduÄŸunu söyleyen Mahfi EÄŸimez, Maliye'nin ise gevÅŸek olmasının bu sonucu ortaya çıkardığını, bir uyuÅŸmazlık olduÄŸu ve bunun da ÅŸaşırtıcı olmadığını ifade etti.