Kültür Sanat
Ankara'da Karma İslam Sanatları Eserleri Sergisi

Ankara Sanat Galerisinin 'Medeniyetimizin İzinde' temalı karma İslam sanatları eserleri sergisinde hat sanatı, tezhip sanatı, minyatür, çini ve ebru sanatı, kaatı, naht, tesbih sanatlarından örnekler ve padişah fermanları gibi eserleri görmek mümkün.
132 sanat galerisi veya sanat evinin bulunduğu Ankara’da, yeni açılan Ankara Sanat Galerisi/Müzayede Evi’nin ilk etkinliği olan “Medeniyetimizin İzinde” sergisi, Ankara tarihi için bir ilk. Muadil sergileri İstanbul, Konya, Bursa, Denizli gibi illerde açılan İslam sanatları eserleri ne acıdır ki Ankaralı sanatseverler için ilk defa görücüye çıktı bu vesileyle.
Sanatın avamdan çok havasa yönelik bir etkinlik/disiplin alanı olduğuna dair anlayışı kırarcasına Ankara Sanat Galerisi/Müzayede Evi’nin kurumsal tanıtımlarındaki şu naif sözlerle tanıtmaya başlamak lazım. Çünkü sanatın avama dönük yüzünü anlatması açısından hem kayda değer hem de sanatın gündelik hayat ile ilişkisinin kurulması açısından önemli: “Şöyle bir düşünsek, sabahleyin ofisimizin kapısını açtığımızda bizi yazısı, tezhibi ve çerçevesiyle muhteşem bir hilye-i şerîfe karşılıyor; odamıza geçiyoruz yine duvarda bir gül dalının ebrûya aksetmiş sureti bize gülümsüyor. Çalışıyoruz, konuşuyoruz, ahbabla yârenlik ediyoruz. Bu arada çekmeceden çıkararak elimizde gezdirdiğimiz muhteşem işçilikli, imâmeli bir kehribar tesbih bütün sıkıntımızı alıyor ve bize bir iç ferahlığı veriyor!..”
Sadece Ankaralı sanatseverler için değil, ülkemiz için de önemli bir boşluğu dolduracağı izlenimini veren Ankara Sanat Galerisi’nin, 15 Mart 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilecek olan “Medeniyetimizin İzinde” temalı karma İslam sanatları eserleri sergisine ilişkin biraz teknik bilgiler sunmak gerekir. İslam sanatı eserleri içinde dokuz türü barındıran sergide hat sanatı, tezhip sanatı, minyatür, çini ve ebru sanatı, kaat’ı, naht, tesbih sanatlarından örnekler ve padişah fermanları gibi birbirinden muhteşem eserleri görmek mümkün. Bu zenginlik ve içerikteki sergide dikkat çekici bir eser var ki, sadece sanatseverlerin değil herkesin görmesi gereken eserlerden. Bu eser, hattat Levent Karaduman tarafından yazılan ve Türk hat sanatında bir ilk olan; Gubari stille yazılmış Kur’an-ı Kerim’in bütününü ihtiva eden 4.10x2.35 ebatlarındaki devasa eserdir. Yanısıra onüç sanatçının İslam sanatları eserleriyle birlikte, oniki Osmanlı padişahının estetik düzeyi yüksek fermanlarının yer aldığı bölüm ise, tarihin koridorlarında sizi gezdiren bir havayı solutuyor izleyicilere.
Özelde Ankaralı sanatseverler başta olmak üzere İç Anadolu şehirlerinde yaşayanlar için uğranılası bir sanat merkezi olan Ankara Sanat Galerisi/Müzayede Evi’nin Çayyolu/Ümitköy’de saat 10.00 ile 20.00 arasında açık olduğunu hatırlatıp, İslam sanatları için şeyhül hattat’ların kullandığı şu tarif ile noktalayalım yazıyı: “Cismani aletlerle meydana getirilen ruhani bir hendesedir İslam sanatları.”
Adres: Beyler Cd. No:5 Çayyolu/Ümitköy Güven Hastanesi Yukarısı-Ankara
Tel: 0(312) 238 12 52
Naman Bakaç
Henüz yorum yapılmamış.