Sosyal Medya

Güncel

Katolik baharı/ İslamofobiye karşı çıkan Papa Francis-Ayşe Böhürler

Bugünlerde Papa Francis ile ilgili çıkan haberler dikkatimi çekiyor. “Rahip kontenjanındaki eksikleri gidermek için evli rahipler alınabilir”, “Papa Francis değişimi getiriyor”, “Papa Francis: Münafık bir Hristiyan olmaktansa bir ateist olmak daha iyidir”, “Papa Francis Trump karşı protestoları popülizmi eleştirdiği mektubuyla destekliyor”, “Papa Francis Trump'ın Meksika sınır planını eleştiriyor” gibi... Aslında konu Avrupa sağı, Trump ve mülteciler, İslamofobi gibi konularla çok iç içe.



Bu yazılardan geçen hafta Alev Alatlı'ya söz edince “Katolik baharı” arayışından söz etmiÅŸ ve Amerika'da bunun için bastıran lobiler olduÄŸunu söylemiÅŸti. DoÄŸrusu bu yaklaşım konuya olan ilgimi daha da artırdı. “Ne yazıyorlar ve tartışıyorlar” diye bakarak olanı size özetlemeye çalışacağım.
Yazıları okuyunca; aşırı saÄŸa, Trump'a, neo-liberal politikalara ve siyasi popülizme karşı, “Ä°slam düşmandır” tezine muhalif ÅŸekilde Huntington'ın “Medeniyetler Çatışması” tezini eleÅŸtiren, mültecilere kol kanat geren, rahipler evliliÄŸini onaylayan ve bir deÄŸiÅŸimi baÅŸlatan popüler bir Papa profili çıkıyor karşımıza.
Papa Francis Arjantin'de doğmuş ve Katolik ulusalcı hareketten beslenmiş, sosyal adalet ve ekonomik özgürlüğü Latin Amerika'nın geleceğinin anahtarı olarak görmüş. Papalığı boyunca da Avrupa'nın ve ABD'nin teknokrat liberal yönetiminin yüksek manevi hedef eksikliğini eleştirmişti.
Geçen yıl ekimde Roma'daki konuÅŸmasında 'büyük politika'yı kaybettiklerini, çeÅŸitlilikten birlik yapmak, tanışma ve tanıma kültürünü, entegrasyonu savunmak yerine artık istenmeyen zavallı, fakir kesimi “çöpe atma kültürü” oluÅŸtuÄŸunu söyleyerek neo-liberal politikaların yaptığı yıkımı anlatmıştı. Sosyolog Baumann'ın akıcı modernlik ve ekonomi konseptini kullanarak geliÅŸmiÅŸ ülkelerde neden bu kadar çok genç iÅŸsiz var sorusuyla, akıcı ekonominin insanları bağımlılık, intihar ve terörizme sürüklediÄŸini söylemiÅŸ ve sosyal ekonomiyi önermiÅŸti.
Bunun karşısına Katolik Kilisesinin Francis'ten kurtarılması gerektiÄŸini söyleyenler çıktı. Ä°slam'ın ÅŸimdiki temsilcisinin IŞİD olduÄŸunu ve Hungtington'ın “medeniyetler çatışması” teorisine göre Hristiyan kültürünün Ä°slam'la hep savaÅŸta olacağına inandıklarını söyleyerek Papa'yı eleÅŸtirdiler. Francis ise bu kavramı her seferinde reddetmiÅŸti. Dinin evrensel olduÄŸuna ve ulusal bir kültürle sınırlandırılamayacağına inanıyordu. Hak bir dinin asla terörizm ve ÅŸiddetin kaynağı olmayacağını söylüyordu. Francis'e göre bütün radikaller kökünden ateistti. Her ne kadar Hristiyan, Müslüman ya da baÅŸka bir dinden geldiÄŸini iddia etseler de…
Bugünlerde Amerikan medyasında tartışılan konu ise yukarıdaki arka plan alınarak okunmalı. Papa Francis geçen hafta “rahiplerin evliliÄŸi ve kadınların rahip olması” konusunda 1323 yılından beri süregelen bir geleneÄŸin deÄŸiÅŸebileceÄŸini ve bunun ilahiyatın deÄŸil aritmetiÄŸin konusu olduÄŸunu söyledi. Buna gerekçe olarak rahiplerin sayılarının azalmasını gösterdi. Afrika ve Güney Amerika baÅŸta olmak üzere tüm dünyada Katolik rahip sayısının giderek azaldığını, ABD'de 2500 Katolik'e 1, Brezilya'da ise 8000 Katolik'e 1 rahip düştüğünü söyleyen Papa, evli olanların rahip olabileceÄŸini söyleyerek yeni bir tartışmanın konusu oldu.
 
Papa Francis mültecileri ve İslam'ı Hristiyan kültürü için bir tehdit olarak görmüyor
 
Papa Francis hakkındaki tartışmaları alevlendiren ikinci konu da mülteciler meselesi oldu. Papa Roma'da bir üniversitede 17 Åžubat'ta yaptığı bir konuÅŸmada Suriyeli bir kadın mülteci olan Nour Essa hakkında bir soruyla karşılaÅŸtı. Nour Essa, Papa'nın Yunanistan ziyaretinden sonra Lesbos'daki kamptan getirdiÄŸi üç Suriyeli aileden birisine mensuptu, biyoloji eÄŸitim bursu kazanmıştı. Papa'ya “mültecilerin Hristiyan kültürünü tehdit edip etmediÄŸi” soruldu. Papa'nın cevabı ise “Hayır bir tehlike deÄŸildir ama bir zorluktur. EÄŸer hoÅŸgörü entegrasyon ile yapılırsa göç, tehdit oluÅŸturmaz. Bir kültür kazanılır. Kültür kaybedilmez. Korkuya cevabım budur” ÅŸeklindeydi...
 
Bu cevap Papa'yı eksen alan yazılarda şöyle yorumlandı: “Papa ve ABD baÅŸkanı dünyadaki en ünlü iki popülist. Ä°ki taraf da gelenekleri bertaraf etti ve bilinen kanalların dışında yollarla halkla iletiÅŸim kurdu. Ama ikisi de birbiriyle çatışıyor. Ancak Papa'nınki insanlara yaklaÅŸmak ve sınırları aÅŸmak isteyen bir popülizm. Avrupa'nın sınırları sıklaÅŸtıkça ve yerel hareketler güç kazandıkça Francis gibi kiÅŸilerin önemi daha da artıyor.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.