Sosyal Medya

Kürsü

Nutella sever misiniz? - Abdurrahman Dilipak

İtalya’nın gıda şirketi Ferrero’nun ürettiği ve dünya çapında bir üne sahip olan çikolata-fındık ezmesi ürünü Nutella’nın başı Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA ile dertte. EFSA Raporunda, Nutella içerisinde bulunan palmiye yağı, kanserojen olarak tanımlandı.



EFSA’nın bu raporu, Dünya SaÄŸlık Örgütü›nün (WHO) verileri ile de örtüşüyor. Rapor sonrası Nutella’nın borsada iÅŸlem gören hisseleri %3 deÄŸer kaybetti. Ferrero’ya göre palmiye yağı Nutella’da tehlike oluÅŸturmayacak ÅŸekilde kullanılmakta ve bu yaÄŸ kullanılmadan aynı kıvamı elde etmek mümkün olmamakta. Nutella’nın yaÄŸ tipini deÄŸiÅŸtirmesi Ferrero’ya 20 milyon liraya kadar ek maliyet getirebilecek. EÄŸer bu deÄŸiÅŸikliÄŸi yapmayacak olursa pazar payı düşebilecek ya da açılacak davalarla daha büyük bir bedel ödemek zorunda kalabilecek.

Bir baÅŸka haber: (Kaynak: BBC) Araçların egzoz emisyon deÄŸerlerini manipüle etmesi nedeniyle Volkswagen hakkında ABD’de açılan davada, yol açtığı zararlara karşılık Alman otomotiv devinin 15 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiÄŸi bildirildi. ABD Adalet Bakanlığı ile VW arasında varılan anlaÅŸmanın hakimlerce onaylanmasından sonra süreç baÅŸlayacak. Reuters, Volks Wagen’in ödeyeceÄŸi 10 milyar doların, ABD’deki yaklaşık 475 bin dizel aracın hileli egzoz emisyon yazılımlarının düzeltilmesi ya da araçların geri alınmasına harcanacağını yazdı. Bu anlaÅŸmaya göre VW her araç sahibine 10 bin dolara kadar tazminat da ödeyecek. Araç sahiplerinin bu teklifi redddetme ve VW’e bireysel dava açma hakkı olacak.

China Daily gazetesindeki bir habere göre, otomobil firması Mercedes’e, büyük miktarda para cezası kesildi. Cezanın kesilme nedeni ise Mercedes yetkili satış bayilerinde, otomotiv ve yedek parçalarının satışında anti-tekel yasalarının ihlali olarak yazıldı. Bu ihlalden dolayı 350 milyon Yuen yani yaklaşık 57,1 milyon ABD Doları cezaya çarptırılan Mercedes, aynı zamanda ülkedeki pazar hakimiyetini ve sınılı rekabeti kötüye kullanmakla da suçlanıyor. Mercedes’ten yapılan yazılı açıklamada ise, yapılan suçlara itiraz edilmeyeceÄŸini ve para cezasının ödeneceÄŸi belirtildi.

Apple Samsung’u patent hakları ihlali iddiası ile mahkemeye verdi.. ABD’nin Kaliforniya ÅŸehrinde Apple tarafından açılan dava sonunda, Samsung, Apple’a 1 milyar dolar ödemeye mahkûm edildi.

Uluslararası piyasalar, Japonya Merkez Bankası ve FED’in faiz kararları öncesinde Deutsche Bank’a ABD’de kesilen 14 milyar dolarlık ceza haberiyle sarsıldı. Avrupa hisse senetleri, ABD Adalet Bakanlığı’nın Deutsche Bank’tan anlaÅŸmaya varmak için 14 milyar dolar talep etmesi ve zayıflayan petrol fiyatlarının banka ve enerji hisselerine satış getirmesi sonrası haftayı kayıpla geçmeye yöneldi. Almanya Borsası’nda iÅŸlem gören Deutsche Bank hisseleri yüzde 8’i aÅŸan kayıplar yaşıyor. 

Japonya’da bölge mahkemesi, Okinawa adasındaki ABD’ye ait Futenma Hava Ãœssü’nün çıkardığı gürültüden rahatsız olan halkı haklı buldu ve Japonya, ABD Ãœssü’ne 22.6 milyon dolar ceza kesti.

Apple, Ä°rlanda’da yaptığı iddia edilen usulsüzlükten dolayı karşı karşıya kaldığı milyar dolarlık vergi cezasının ardından, bir tokat da Japonya’dan yedi. Åžirket Japonya’ya 118 milyon dolarlık ödeme yapacak. Avrupa BirliÄŸi Komisyonu tarafından yapılan araÅŸtırma sonucu, Apple’ın Ä°rlanda üzerinden yürüttüğü Avrupa operasyonları sırasında usulsüzlük yaptığı tespit edilmiÅŸ ve ÅŸirketin 14.5 milyar dolar ödemesi kararlaÅŸtırılmıştı. Karara itiraz eden Apple’ın baÅŸvurusu deÄŸerlendirilirken, bir ceza da Japonya’dan geldi. Japonya’nın iTunes ile ilgili yaptığı bir araÅŸtırma sonucunda ortaya çıkan vergi cezasının, 12 milyar yen yani 118 milyon dolar olduÄŸu söylendi.

ABD Emtia Vadeli Ä°ÅŸlemler Komisyonu (CFTC), Citibank’ı, Ä°ngiltere’de ve Japonya’da bankalararası borçlanma oranlarını manipüle etmekten ötürü toplam 425 milyon dolar cezaya çarptırdı. CFTC’den yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD merkezli Citibank ve Japonya’daki iÅŸtirakleri, dolar ve yen bazlı LIBOR (Londra Bankalararası Faiz Oranını belirleyen konsorsiyum) ile Avro-Yen bazlı TIBOR (Tokyo Bankalararası Faiz Oranı) manipülasyonu gerekçesiyle 175 milyon dolar cezaya çarptırıldı.

Ä°ngiltere’de patlak veren LIBOR skandalında, LIBOR faizi konusunda aralarında anlaÅŸtıkları varsayımıyla soruÅŸturma kapsamına alınan 16 uluslararası bankadan 11’inin 2014 yılına kadar 14 milyar dolar tutarında para cezası ve dava masrafı ile karşılaÅŸabileceÄŸi bildirildi.

Hatırlar mısınız, Ä°kiz kulelerin vurulduÄŸu günlerde Enron nasıl batırıldı.. Yıllık 100 milyar geliri olan dünya devi olan bir ÅŸirket olanEnron yaklaşık olarak 67 milyar dolar zararla nasıl oluyor da hayatına son veriyor. Bu ifritten sualin kılını çekmez akıl.

ABD, 11 Eylül 2001’de o meÅŸhur Ä°kiz kulelerinvurulmasının ardından aradığı suçluyu buldu ve cezayı Suudi Arabistan’a kesti. Suudi Arabistan’ın Amerika’daki bankalardaki yüz milyarlarca dolarlık hesaplarına dondurdu. Ama iÅŸe bakar mısınız; kendi, TBMM’yi vuran pilotlara emir veren Gülen’i ve FETÖ elemanlarını himaye etmeye devam ediyor. Dahası PYD’ye destek veriyor.

Bu haber, 2016’daki, kapitalist dünyadaki iç hesaplaÅŸmanın bir yansıması. Bunlar sadece küçük bir özet. Altın, elmas, kayıtdışı paralar üzerinde öyle oyunlar oynanıyor ki! MoÄŸolistan’da altın kaç para biliyor musunuz.. Birileri sertifika karşılığı ne vurgunlar yapıyor. Yüz üretiyorsunuz onda bir fiyatına satamıyorsunuz, yabancı üretiyor serbest. Size kendi bürokratınız engel oluyor.

Sahi Nutella, Pepsi ya da Coca Cola’dan daha mı saÄŸlıksız.. Bana kalırsa babanız da üretse paketlenmiÅŸ ve uzun ömürlü gıdalardan uzak durun! İçinde endüstriyel rafine ÅŸeker olan gıdalar, GDO’lu birçok gıda palmiye yağından daha masum deÄŸil. Ya da palmiye yağı kullanan baÅŸka gıda ÅŸirketi yok mu? Palmiye yağı kadar zararlı baÅŸka yaÄŸlar yok mu?

Sahi biz niye bu yabancı şirketler hakkında dava açmıyoruz.. Bizim bürokratların gücü, yerli sanayiciye, esnafa yetiyor galiba.. Biz yine öz yurdunda garip, öz yurdunda parya.

Mesela Roma dondurması ya da Algida burada istediÄŸi gibi satar ama siz MADO dondurmasını Avrupa’da satamazsınız. Birileri oyunun kurallarını öyle belirlemiÅŸ..

Aleyna Tilki 16 yaşında her haltı yer, özgür, ama siz o “yaÅŸam tarzı” dışında iseniz aÅŸağılanırsınız.. Anlayacağınız öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, “TaÅŸları topraÄŸa baÄŸlamışlar, köpekleri sokaÄŸa salmışlar.” Demokrasi dedikleri, özgürlük dedikleri, zehiri içinde taşıyan bal ve altın tas gibi. Aman dikkat bal da sahte, altın tas da çakma! Bu düzen deÄŸiÅŸmeli.. Selâm ve dua ile..

YENÄ° AKÄ°T

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.