Sosyal Medya

Kürsü

Kontrollü Darbe, Kontrolsüz Kemalist Kadrolar - Kenan Alpay

Dün Ankara’da Meclis’in Dikmen kapısının önünde anayasa değişiklik teklifini protesto etmek üzere bir grup basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleştirdi. Anayasa değişikliği çalışmalarını “Cumhuriyet’in kurucu değerlerine yapılan bir saldırı” olarak gören grup temsilcileri AK Parti ve MHP tarafından yürütülen mevcut çalışmanın gerçek bir başkanlık sistemi olmadığını da ileri sürerek itirazını kuvvetlendirmek istiyordu. Bu da bir görüştür beğenmeyenler olsa bile.



Demokratik Kitle Örgütleri ortak imzasıyla ortaya konan eylemi müstakil zannedip meseleyi destek için gelen birkaç CHP milletvekilinden ibaret görmek yanlış olur. Çünkü eylem örgütleriyle, söylemiyle, ruhuyla, koruma ve kollamaya azmettiÄŸi Kemalist mantığıyla tam bir CHP projesi olarak teÅŸekkül etmiÅŸ durumda. Bu hususu da çok problem etmeyelim, bu da bir siyaset tarzıdır. Demokratik Kitle Örgütü imzasıyla Meclis’in kapısına dayananlar kimlerdir, hangi kesimleri temsil ediyor? Bazılarını deÄŸil tamamını isim isim zikredelim ki kendilerini “anayasa yapılması için gerekli olan toplumun tüm kesimlerinin ortak akıl ve kabulünü gerektirir” diyerek dayatanları yakından görelim.  

Demokrat Maskeli Ä°htilalciler

“Hükümdar Ä°stemiyoruz” ortak imzasıyla kamuoyuna deklare edilen metnin imzacıları ÅŸunlar: Alevi BektaÅŸi Federasyonu, Alevi Kültür DerneÄŸi, Ankara Barosu, Ankara Cumhuriyet Okurları, Ankara Dayanışma DerneÄŸi, Ankara DivriÄŸi Kültür DerneÄŸi, Ardahan Vakfı, Atatürkçü Düşünce DerneÄŸi, Avrupa Türkiye Cumhuriyetçi Kadınlar DerneÄŸi, Aydos Dernekler Federasyonu, BirleÅŸik Kamu Ä°ÅŸ, ÇaÄŸdaÅŸ Demokratik Ehlibeyt Platformu, ÇaÄŸdaÅŸ YaÅŸamı Destekleme DerneÄŸi, Devlet Tiyatrosu Opera ve Bale Çalışanları YardımlaÅŸma Vakfı (TOBAV), Dil DerneÄŸi, DivriÄŸi Vakfı, EÄŸitim Ä°ÅŸ, Feminizm DerneÄŸi, Genel SaÄŸlık Ä°ÅŸ, Hacı BektaÅŸ Veli Anadolu Kültür Vakfı, Halkçı Düşünce DerneÄŸi, Halkçı Gençlik DerneÄŸi, Halkçı Kadın Platformu, Hekder, Ä°stanbul Anayasa Platformu, Ä°stanbul Kadın KuruluÅŸları BirliÄŸi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Dernekleri Federasyonu, Kars ve Çevre Ä°lleri Demokrat Dernekler Federasyonu, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Köy Enstitüleri ve ÇaÄŸdaÅŸ EÄŸitim Vakfı, Kültür Sanat Emekçileri DerneÄŸi, Kültür Sanat Ä°ÅŸ, Pir Sultan Abdal Kültür DerneÄŸi, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve EÄŸitim Vakfı, Opera Solistler DerneÄŸi (OPSOD), Ozan-Der, Tarım Orman Ä°ÅŸ Sendikası, Tüketici Hakları DerneÄŸi, Tüm Yerel Sen, Türk Hukuk Kurumu, Sosyal Demokrasi DerneÄŸi, Sosyal Demokrat Avukatlar DerneÄŸi, UÄŸur Mumcu AraÅŸtırmacı Gazetecilik Vakfı, Yargıçlar Sendikası, Yozgat Yerel Dernekler Federasyonu, YurttaÅŸ Hakları DerneÄŸi, Varto DerneÄŸi.

AKP vekillerine seslenerek tehdit ve yalanlarla “halkın çoÄŸunluÄŸunun gönlünü yapmaya ve insan haklarına dayalı hukuk devletini yaratmaya” davet eden zevat iÅŸte bunlar. 

Opera Solistler DerneÄŸi ve Devlet Tiyatrosu Opera ve Bale çalışanları YardımlaÅŸma Vakfı’nın onay vermediÄŸi bir toplumsal uzlaÅŸma asla ve kat’a olamaz diyorlar özetle. 

DivriÄŸi Vakfı, Kars ve Yozgat Federasyonu ile Varto DerneÄŸi yöneticilerinin “rejim deÄŸiÅŸikliÄŸi” olarak niteleyip “kabul etmiyoruz” dedikleri bir anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸini gerçekleÅŸtirmek Meclis’te çoÄŸunluÄŸu oluÅŸturan partiler dahil kimin haddine?!

Ankara Cumhuriyet Okurları ve UÄŸur Mumcu AraÅŸtırmacı Gazetecilik Vakfı’nın “sultan ya da hükümdar yetkilerine sahip bir diktatör yaratılmak isteniyor” feryadını duymazdan gelmek, bu tehlikeli gidiÅŸata devam etmek olsa olsa askeri darbelerle uslanmamış siyasetçilerin iÅŸi olur zaten! 

Anayasa Değil Halk mı Değişmeli?

Baksanıza tastamam askeri cuntaların kucağında büyüyüp serpilmiÅŸ ÇaÄŸdaÅŸ YaÅŸamı Destekleme DerneÄŸi bile “Cumhuriyetimizin mayasında diktatörlük yoktur” masalı okuyup seçilmiÅŸ siyasetçiler eliyle yürütülen anayasa çalışmalarını bir “aldatmaca” olarak karikatürize etmeye kalkışıyor. Siyaset ve toplum diktatörlüğün nerede, nasıl ve kimler eliyle icra edildiÄŸini bilemeyecek kadar saf, hafızasız ve muhakemesiz olduÄŸu için bunlar çok yerinde uyarılar elbette. 

Terkibi tam bir çeliÅŸkiyi barındıran, Tek Parti despotizminin kalıntılarından Köy Enstitüleri ve ÇaÄŸdaÅŸ EÄŸitim Vakfı ile 28 Åžubat’ın post-modern faÅŸist teÅŸekkülü Atatürkçü Düşünce DerneÄŸi “parlamenter demokratik sistemin ortadan kaldırılması giriÅŸimi” olarak gördükleri giriÅŸimin önünü kesmek üzere çaÄŸrılar yapıyor.

Alevi BektaÅŸi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür DerneÄŸi gibi Kemalist oligarÅŸi ile Stalinist örgütler arasında bir sarkaç misali gidip gelen çevrelerin “deÄŸiÅŸiklik gerçekleÅŸirse parlamento sadece bir vitrin olarak kalacak” ÅŸikâyetleri en önce çirkin bir komiklik olarak sırıtıyor. Ä°laveten Gazi Meclis güzellemesi ile resmi ideolojiyi kutsallaÅŸtırma, Kemalist iktidar sınıfları ve kurumlara dokundurtmama fanatizmi adeta gözümüzün içine sokuluyor. “Tek Adam” rejimi riskini hatırlatır kurnazlığıyla halka raÄŸmen sürdürülmek istenen Kemalist Tek Adam düzenini koruma ve kollama seferberliÄŸini gözden kaçırmak için yırtınıyorlar.

Tabii bir de bitip tükenmek bilmeyen içinde bulunduÄŸumuz hassas koÅŸullar söylemi var ki anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine hiç ama hiç müsaade etmiyormuÅŸ. Peki, ne yapılmalı? Anayasa deÄŸiÅŸiklik paketi çöpe atılsın, görüşmeler tamamen iptal edilsin. Çünkü Kemalist Cumhuriyet yeterince demokratik, tam kıvamında ulusal ve laiktir! BaÅŸkaca bir ilaveye, deÄŸiÅŸime hacet yoktur söz konusu Demokratik Kitle Örgütleri’ne göre.

Ä°ÅŸte bu vasatta CHP lideri KılıçdaroÄŸlu’nun “15 Temmuz kontrollü darbe giriÅŸimidir” çıkışı tipik bir Kemalist kara propagandadır, siyaset ve toplumu kaosa sürükleme tehdididir. Bu örgüt ve mantığı ikna etmek hemen hiç mümkün olmadığı gibi lüzumlu mudur, doÄŸrusu tartışılır. Anayasa deÄŸiÅŸimi kısmi olsa bile ihtiyaçları gidermeye, iÅŸleyiÅŸi hızlandırmaya yönelik olumlu bir adımdır. Akıl ve mantıktan, ahlak ve hukuktan tam manasıyla sıyrılmış bu kontrolsüz Kemalist kadro ve örgütlerin çelmeleme, engelleme, iftira ve ihbarla yoldan saptırma teÅŸebbüslerine kulak asmaksızın yol almaktan baÅŸka çıkış yolu gözükmüyor.

YENÄ° AKÄ°T

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.