Sosyal Medya

Güncel

Fırat Yılmaz Çakıroğlu cinayetinde flaş gelişme

İzmir'deki Ege Üniversitesi'nde, Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nu, PKK'lıların bıçaklandığı anı gösteren ve tahrip olduğu belirlenen görüntülerinin bulunduğu hard diski inceleyen firma, delillere ulaşılmasının mümkün olmadığını iddia etti.



İzmir'deki Ege Üniversitesi'nde, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun, PKK'lılar tarafından bıçaklandığı anı gösteren ve tahrip olduğu belirlenen kamera görüntülerinin bulunduğu hard diski inceleyen yurt dışındaki firma, sayısal delillere ulaşılmasının mümkün olmadığını belirtti. Firma tarafından gönderilen rapor, dava dosyasına girdi.
 
TÜBİTAK'A GÖNDERİLDİ
 
Ege Üniversitesi'nde, geçen yıl şubat ayında, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu PKK'lılar tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Olayla ilgili, 1'i tutuklu 32 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması, 26 Kasım 2015 tarihinde 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Mahkeme heyeti, Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun bıçaklandığı anı gösteren ve tahrip olduğu belirlenen kamera görüntülerinin bulunduğu hard diskin kurtarılıp kurtarılamayacağının belirlenmesini için TÜBİTAK'a gönderilmesine karar verdi.
 
"Ä°Åž YOÄžUNLUÄžU"
Zarar görmemesi için de özel kurye eÅŸliÄŸinde hard disk Ankara'da bulunan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumu'na (TÃœBÄ°TAK) gönderildi. Ä°kinci duruÅŸması güvenlik nedeniyle geçen 6 Ocak'ta basına kapalı yapılan duruÅŸmaya, TÃœBÄ°TAK'tan yanıt geldi. TÃœBÄ°TAK'ın mahkemeye gönderdiÄŸi yazıda, iÅŸ yoÄŸunluÄŸu nedeniyle talebin yerine getirilemeyeceÄŸini belirtip, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Adli Tıp Kurumu bünyesinde hizmet veren Kriminal Daire BaÅŸkanlığı ile iletiÅŸime geçilebileceÄŸini bildirdi ve hard diski iade etti. 
 
SONUCA ULAÅžILAMADI
 
2'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen başka bir davada benzer talep konusunda, İzmir'deki Yaşar Üniversitesi'nde buna yönelik çalışma yaptığını ve gerekli donanımın bulunduğunu öğrendi. Bunun üzerine, hard disk ile ilgili Yaşar Üniversitesi'nde görevli, konusunda uzman bilirkişi heyetinden rapor alınmasına karar verildiği, mahkede görevli hakim Murat Güven de 'naip hakim' olarak atanmasına karar verildi. Yaşar Üniversitesi'ndeki görevli üç öğretim üyesi yaptıkları incelemede hard diskin içindeki görüntülerin kurtarılması için yapılan çalışmada her hangi bir sonuça ulaşılamadığını, hard diskin yurt dışında üretilen firmasına gönderilmesi konusunda mahkemeye yazı yazdı.
 
BilirkiÅŸi heyeti, yazısında, “Daha önce de diÄŸer kurumlarda yapılan çalışmalarda sonuç alınamadığı gibi halen kurumumuzca sahip olunan imkanlar çerçevesinde de bu sorun çözülemeyecektir. Veri bilgi kurtarma- geri kazanma iÅŸlemlerinin diskin üreticisi olan Western Digital firmasının anlaÅŸmalı olduÄŸu ve yurt dışında bulunan bir laboratuvar marifetiyle yapılması gerekmektedir. Bu konuda, Avusturya- Almanya'da mukim 'Arttingo Data Rescue' firması ile iÅŸbirliÄŸi yapılmak suretiyle bu sorunlu hard diskten veri kurtarma iÅŸlemini gerçekleÅŸtirmek yoluna gidilmesine karar verilmiÅŸtir" dedi.
 
GÄ°DERÄ°LEMEZ VE ONARILAMAZ
 
Mahkemede, talebi yerinde görüp hard diskin belirtilen firmaya gönderilmesine karar verdi. Fırat ÇakıroÄŸlu'nun öldürüdüğü yerde görüntülerin bulunduÄŸu belirtilen hard diski inceleyen görevliler, yaptığı inceleme ile ilgili görüş ve raporunu üniversiteye gönderdi. Firma raporunda, “Hard disk kurtarma iÅŸlemi iki laboratuvaramızda 'tozsuz oda' ortamında gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Bu çalışmanın sonucunda mühendislerimiz diskin dört yüzeyinde de bulunan hasarın, giderilemez- onarılamaz olduÄŸuna karar vermiÅŸtir.
 
Diskin üzerindeki manyetik alanın yanlış kullanılan veya hasarlı bir şekilde okuma- yazma yapmaya çalışması sonucunda ağır bir şekilde tahrip edilmiş ve çizilmiş olduğu saptanmıştır. Disk üzerinde gerçekleştirilen yoğun çalışmalara ve bire bir parça değişimleri yapılmasına rağmen mühendislerimiz diskinizi yeniden çalıştırabilir ve böylece de ham verileri okunabilir hale getirememiştir. Sayısal delillere erişilmesi mümkün olmamıştır. Size daha iyi bir sonuç veremediğimiz için üzgünüz ve yapılabilecek başka bir şey olmadığından, çalışmayı bu noktada sonlandıracağımızı bildiriyoruz " diye Yaşar Üniversitesi'ne raporu gönderdi.
 
DAVA DOSYASINA GÄ°RDÄ°
 
DHA'nın haberine göre bilirkişi olarak görevlendirilen üç kişi gelen bu raporu davanın görüldüğü 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Bilirkişiler, ayrıca olay yerinde bulunan DVR cihazında yapılan incelemede de olay yerinden alındıktan sonra götürülmüş olduğu kurumlarda kasten veya bilmeyerek kırıldığına, bozulduğuna dair her hangi bir bulguya da rastlanılmadağını, kurtarma işlemi için yurt dışındaki şirkete üniversite olarak 8 bin 941 lira 2 kuruş ödeme yapıldığını belirtti. Yurt dışından gönderilen rapor ile üniversitedeki bilirkişi tarafından gönderilen yazı dava dosyasına girdi. Fırat Çakıroğlu'nun davası pazartesi günü görülmeye devam edilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.