Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye Güney Koridoru'nda kararlı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Güney Gaz Koridoru konsepti çalışmalarının kararlılıkla devam edeceğini söyledi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 2. Bakanlar Toplantısı'nda konuÅŸtu. Projenin faaliyete geçmesi, daha önce Baltık ülkelerine yönelik gaz kozunu oynayan Rusya'ya karşı Avrupa'nın elini rahatlatabilir.

Bakü'deki toplantıda konuÅŸan Albayrak, Güney Gaz Koridoru'nun, doÄŸalgazın üretiminden son kullanıcıya iletimine kadar toplam 45 milyar dolarlık yatırımlar paketi ile en karmaşık doÄŸalgaz projeler zincirini temsil ettiÄŸini dile getirdi.

GAZPROM PAZARINI KAYBEDÄ°YOR

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki iÅŸ birliÄŸinin dünyaya örnek teÅŸkil ettiÄŸini vurgulayan Albayrak, bu iÅŸ birliÄŸinin en son örneklerinden biri olan Trans Anadolu DoÄŸal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi'nin, Güney Gaz Koridoru'nun da bel kemiÄŸini oluÅŸturduÄŸunu ve TANAP sayesinde Güney Gaz Koridoru'nun devamı niteliÄŸindeki diÄŸer projelerin de önünün açıldığını ifade etti.

'Türkiye'ye 6 milyar metreküp gaz'

Albayrak, şöyle konuştu:

"TANAP kapsamında, Türkiye'ye 6 milyar metreküp ve Avrupa'ya 10 milyar metreküp doÄŸalgaz iletilecektir. Söz konusu projenin faaliyete geçirilmesi için çalışmalar hızlandırılmıştır. Bu kapsamda, Åžahdeniz ve TAP konsorsiyumlarının da benzer adımları atarak proje takvimlerini öne çekmeleri, Güney Gaz Koridoru'nun bütünüyle bir an önce faaliyete geçirilebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye, TANAP ve dolayısıyla Güney Gaz Koridoru konsepti için siyasi, teknik ve ekonomik alanlarda büyük özveri ile destek saÄŸlamaya kararlılıkla devam edecektir." 

Aliyev - Albayrak görüşmesi 

Albayrak, toplantı sonrasında Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyevtarafından kabul edildi.

Aliyev, görüşmede Azerbaycan ve Türkiye arasındaki iÅŸ birliÄŸine dikkati çekerek, Güney Gaz Koridoru projesinin paydaÅŸ ülkelerin kaynak çeÅŸitliliÄŸi potansiyelini artıracağını söyledi.

Temaslarda, Güney Gaz Koridoru'nun geleceÄŸinin yanı sıra ülkeler arasında devam eden iÅŸ birlikleri ve bölgedeki son geliÅŸmeler ele alındı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.