Sosyal Medya

Dünya

Hocalı katliamı kurbanları unutulmadı

Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında Ermeniler tarafından katledilen 613 Azeri, vefatlarının 24. yıl dönümünde hüzünle anıldı.



Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında Ermeniler tarafından katledilen 613 Azeri, vefatlarının 24. yıl dönümünde hüzünle anıldı. 'Hocalı Tanıkları GerçeÄŸi Gözyaşı' belgesel gösterimi sırasında salonda duygusal anlar yaÅŸandı. Programda konuÅŸan AzerbaycanÄ°stanbul Konsolosun Kenan Murtuzov, katliamda ölenlerin sayısının resmi rakamlardan daha fazla olduÄŸunu ifade etti. 

Anma programında konuÅŸan, Kenan Murtuzov, katliam zamanı bir ÅŸehrin yeryüzünden silindiÄŸine dikkat çekti. Resmi rakamlarda kaydedilen 613 ölü sayısından çok daha fazla olduÄŸunu vurgulayan Murtuzov, "Hocalı hakkında konuÅŸmak çok zor. Çünkü orada çok büyük bir trajedi yaÅŸanmıştır. Ä°nsanlar ailelerini yitirmiÅŸler. Topraklar gitmiÅŸ. Bir ÅŸehir yer yüzünden silinmiÅŸtir. 613 ceset bulunmuÅŸtur ama orada ölenlerin sayısı onlardan çok daha fazla olmuÅŸtur. Biz Hocalı'nın o dönemki valisiyle burada Ä°stanbul'da olarken onunla görüşlerimiz oldu. Onun söylediÄŸine göre 613 kiÅŸinin sadece cesedini buldukları için bu rakam geçiyor. Ama orada ondan daha çok insan mahvedilmiÅŸ, bir çok cesetler toplu ÅŸekilde yakılmış. Yüzlercesi esir düşmüş, bazıları halen yoktur." dedi. 

Ermenistan'ın yaptığı katliamdan dolayı cezalandıran kardeÅŸ Türkiye devletine minnettar olduklarını söyleyen Murtuzov, "Yani reel olarak Ermenistan'ın cezalandıran bir devlet Türkiye Cumhuriyeti'dir. Buna göre de tabiki biz kardeÅŸ Türkiye'ye minnetarız. Hepinize teÅŸekkür ediyorum." ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

“Hocalı Tanıkları: GerçeÄŸin GözyaÅŸları" belgeselinin tanıtımını gerçekleÅŸtiren AvrupaAzerbaycan TopluluÄŸu (TEAS) Türkiye sorumlusu Rena Rzaeva, yaÅŸanan katliamının insani kısmına vurgu yapmak istediklerini söyledi. Avrupa'nın bir çok büyük ÅŸehrinde belgeselin tanıtıldığını belirten Rzaeva, "Bu gece Hocalı İçin Adalet Kampanyasını destekliyoruz. TEAS hafta boyunca Londra, Paris, Bürüksel, Berlin, Strazburg ve son olarakta bu gece Ä°stanbul'da Hocalı İçin Adalet Kampanyasını destekliyor. Bu boyuttaki trajedileri tartışırken, siyaset kısmına daha çok odaklanıp, insani kısmını unuta biliyoruz. Bu yüzden bu belgeseli hazırladık. Çünkü bu belgesel, 'Hocalı Tanıkları GerçeÄŸi Gözyaşı' belgeseli Hocalı'dan sesler getiriyor size." diye konuÅŸtu.

Konuşmalar sonrası katliamda yakınlarını kaybeden ve vahşete tanıklık edenlerin anlattığı belgesel izlendi. Belgeseli izleyenler anlatılanlar karşısında gözyaşlarını tutamadı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.