Sosyal Medya

Coğrafyamız

Myanmar'da Arakan Müslümanlarına ayrımcılık

Arakanlı Müslümanları konu alan seminer, "halk arasında öfke yaratacağı" gerekçesiyle iptal edildi



Myanmar'ın Arakanlı Müslümanları konu alan seminere izin vermediği belirtildi.

Yangon bölgesel yönetiminden üst düzey bir yetkili, "halk arasında öfkeye" neden olacağı" gerekçesiyle seminere engel olunmasına karar verildiğini söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, kabine toplantısında alınan karar doğrultusunda, organizatörlere etkinliğin iptal edildiği bilgisinin iletildiğini kaydetti. Yetkili, "Seminerin icra edilmesi şu an gerekli değil" diye konuştu.

Arakan Müslümanlarının, ülkede "komşu ülkeden gelen yasa dışı Bangladeşli göçmenler" olarak tanımlandığını hatırlatan yetkili, "Zaten devlet başkanımız da 'Rohingya' kelimesini kabul etmiyor" ifadesini kullandı.

Etkinliğin davetinde, seminerde "uluslararası kamuoyunun kabul ettiği tarihi ve kültürel delillerin sunulacağı ve Arakan Müslümanlarının Rakhine'nin bir parçası olmadığı iddiasının tartışılacağı" belirtiliyordu.

Bir milyondan fazla Arakanlı Müslüman'ın, 2012'den bu yana ölümle sonuçlanan şiddet olayları ve aşırıcı Budistlerin saldırılarına rağmen Arakan'da yaşamak zorunda olduğu ifade edildi. Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.