Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Gelişim Üniversitesi'nin uçan otomobil projesi: Babayiğit

Gelişim Üniversitesi, Japonya'daki Nagazaki Üniversitesi ile işbirliği yaparak karadan ve havadan gidebilecek otomobil projesini başlattı.



Ä°stanbul Avcılar'daki GeliÅŸim Üniversitesi'nin hazırladığı TÜBÄ°TAK'ın desteklediÄŸi 'BabayiÄŸit' adı verilen elektrikli otomobilden sonra Japonya'daki Nagazaki Üniversitesi ile iÅŸbirliÄŸi yapılarak hazırlanan karadan ve havadan gidebilecek otomobil projesi baÅŸlatıldı.

'GeliÅŸim 1' ismi verilen önümüzdeki aylarda prototipini gösterecekleri elektrikli uçan otomobil projesi ile her geçen gün içinden çıkılmaz hale gelen Ä°stanbul trafiÄŸine kısmen de olsa çözüm getirilmesi hedeflendi.

Rektör Prof.Dr. Burhan Aykaç, Mühendislik Fakültesi'nin TÜBÄ°TAK desteÄŸi ile hazırladığı elektrikle çalışan otomobil projesinin dünya çapında ilgi gördüÄŸünü söyledi. Rektör Prof.Dr Aykaç, ABD'nin yanı sıra Japonya'daki Nagazaki Üniversitesi'nden gelen uzmanların incelemeleri ardından gelecek için ortak proje teklifinde bulunduklarını, bu yıl elektrikle çalışan otomobilin ikinci versiyonu için TÜBÄ°TAK'a proje sunulduÄŸunu açıkladı.

Bu projenin birinci ön incelemeden geçtiÄŸini belirten Rektör Prof.Dr. Aykaç, elektrikli otomobilin ikinci versiyonunun bu yıl TÜBÄ°TAK destekli olarak hayata geçirilmesi için çalışmalara baÅŸladıklarını anlattı.

KARADA VE HAVADA GÄ°DEN ELEKTRÄ°KLÄ° OTOMOBÄ°L PROJESÄ°

GeliÅŸim Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ä°lhami Çolak, 'BabayiÄŸit' adını verdikleri elektrikli bir otomobilin ardından bu aracı uçurmayı hedeflediklerini söyledi. 'GeliÅŸim 1' adı verilen otomobilin karadan gidebilmesi hem de helikopter tarzı iniÅŸ ve kalkış yapabilme becerisiyle tasarlandığını söyledi.

Proje kapsamında Japonya'daki Nagazaki Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Fujio Kurokawa ile iÅŸbirliÄŸi protokolü imzalanırken, bu ülkedeki elektrikli araçların sürüÅŸleriyle ilgili yüksek bir teknolojinin Ä°stanbul GeliÅŸim Üniversitesi ile birleÅŸtirilerek aracın yapısının geliÅŸtirilmesi uçan bir araç haline getirilmesi öngörüldü. Prof.Dr. Ä°lhami Çolak, Ä°stanbul trafiÄŸinin her geçen gün daha fazla içinden çıkılmaz hale geldiÄŸini, bu sorununa geliÅŸtirdikleri bu proje ile çözüm getirmeyi hedeflediklerini anlattı.

'BABAYİĞİT'Ä°N ÖZELLÄ°KLERÄ°

GeliÅŸim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde geçen yıl geliÅŸtirilen elektrikli araç; biri sürücü olmak üzere iki kiÅŸilik. 'BabayiÄŸit' isimli bu otomobilin ÅŸasesi alüminyum, karbon kaporta ile kaplı. Ekranı, iki koltuÄŸu, direksiyon, vites kolu, ince lastikleri bulunan araçta iki bağımsız fren sistemi yer alıyor.

Prof.Dr. Ä°lhami Çolak, araç ile ilgili ÅŸu bilgileri verdi: "Bu elektrikli aracımızla iki kez TÜBÄ°TAK yarışmalarına katıldık ve baÅŸarı elde ettik. Aracımızın en büyük özelliklerinden biri; dış gövdenin çok hafif bir malzemeden, ÅŸasenin alüminyumdan yapılmış olması. Tek bir tekerden elektrikli motor kullandık diÄŸerlerinde motor yoktur. Bu motor yaklaşık 3 kilovat güce sahip. Bu elektrikli aracın ülkemizde yapılan diÄŸer elektrikli araçlardan farklı olması için baÅŸlattığımız bir proje var. Bu elektrikli aracımızı karada, hem de havada giden bir hale getirmeyi planladık. Ciddi çalışmamızda ilerleme kaydettik. Japonya ve Kore'deki bilim adamı arkadaÅŸlarımızla beraber bu projemizi biraz daha geliÅŸtirerek aracımızı uçan bir araç haline getirmek istiyoruz. Hedefimiz; bu aracın uçurulmasıdır. Bunu yapmak için yine elektrik enerjisi kullanacağız. Fosil yakıtlı petrole dayalı bir motor kullanmayacağız. Elektrik enerjisini depo eden bataryalarla ÅŸarj edeceÄŸiz ve bunu kullanacağız. UçuÅŸ menzili ilk etapta kısa olacak ama geliÅŸen teknoloji ile birlikte uçan bu elektrikli aracın menzilinin daha fazla olacağını ümit ediyoruz. Ä°lk çalışmaları prototip halinde yapmaya baÅŸladık. Ä°leride bütün düzenlemeler yapıldıktan bunu uçabilen bir elektrikli araç haline dönüÅŸtürebileceÄŸiz. Elektronik ve haberleÅŸmenin çok ciddi biçimde geliÅŸtiÄŸi bir dönemde elimizdeki bilgilerle biz bu aracı uçurabilecek teknolojiye sahip olduÄŸumuzu gördük, Nagazaki Üniversitesi'ndeki arkadaÅŸlarımız ile bunun ilk etütlerini yaptık. 1 yıldır üzerinde çalışıyoruz. Åžu anda bunun parçalarının birleÅŸtirilmesi aÅŸamasında."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.