Sosyal Medya

Güncel

Şimşek: Tereddüt yok. Asgari ücret 1300 lira olacak

Asgari ücret 2016 yılında 1300 lira olacak mı sorusuna en net yanıt Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. Şimşek, 'Söz verdik asgari ücret 1300 lira olacak. Tereddüt yok' dedi.



Asgari ücret 1300 lira olacak mı? Asgari ücret ne zaman 1300 lira olacak? soruları iÅŸ dünyanını ana gündem maddesi.

Asgari ücret 2016 yılı zammıyla ilgili en son açıklama Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek'ten geldi. ÅžimÅŸek, asgari ücretin 1300 liraya çıkmayacağı yönündeki iddiaları yalanladı.

ÅžimÅŸek, "Asgari ücrette söz verdik, 1300 lira yapılacak. Soru iÅŸareti olmasın, tereddüt yok" diye konuÅŸtu.

Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, NTV canlı yayınında gündeme iliÅŸkin açıklamalarda bulundu. ÅžimÅŸek'e sorulan soruların başında AK Parti'nin 1 Kasım seçim vaatleri vardı.

"Bütün vaatlerimizin arkasındayız" diyen Mehmet ÅžimÅŸek, "Mahsurlu bulduÄŸumuz bazı hususları dahi söz verdiysek yerine getireceÄŸiz. Tereddüt yok. Yerine getiremeyeceÄŸimiz sözleri vermeyiz. Üstümüze düÅŸen herÅŸeyin teknik hazırlıkları yapılıyor" dedi.

ASGARÄ° ÜCRET ZAMMI 2016 1300 LÄ°RA OLUYOR

ÅžimÅŸek, 2016 yılı asgari ücret zammıyla ilgili de ÅŸöyle konuÅŸtu:"Asgari ücrette söz verdik, 1300 lira yapılacak. Soru iÅŸareti olmasın, tereddüt yok. Biz bu taahhütü yerine getireceÄŸiz. Ä°ÅŸin yükünün büyük kısmını iÅŸ alemi yüklenecek. Devlet bu vaatte bulundu, bütün bu yükü üstüne alsın saÄŸlıklı bir yaklaşım deÄŸil. Belli sektörlere yönelik ilave teÅŸvikler gündeme gelebilir. Ama yükün büyük kısmı iÅŸverende olacak."

Bakan ÅžimÅŸek'e sorulan sorular ve alınan cevaplar ÅŸöyle:

YENÄ° HÜKÜMETÄ°N Ä°LK Ä°CRAATI NE OLACAK?

Bütün vaatlerimizin arkasındayız ve hepsini yerine getireceÄŸiz. Maliye Bakanlığı olarak bütün çalışmaları yaptık. Yasal düzenlemeler adına bütün taslaklar hazırlanıyor. Bakanlar kurulu kararlarına iliÅŸkin taslaklar hazırlanıyor. Bizim seçim vaatlerimiz yaz sıcağında buz üzerine yazılı vaatler deÄŸil. Hiçbir zaman yerine getirmeyeceÄŸimiz sözleri vermeyiz biz. O açıdan mahsurlu bulduÄŸumuz hususları dahi söz verdiysek ekonomik açıdan hangi açıdan olursa olsun yerine getireceÄŸiz. Yasal düzenleme veya bakanlar kurulu gerektiren çalışmalarda taslakları üç aÅŸağı beÅŸ yukarı hazırladık. Maliye olarak bütün vaatlerin bir ucu bir ÅŸekilde maliyeye dokunuyor. Üstümüze düÅŸen her konuda arkadaÅŸlarımız teknik hazırlıkları yapıyorlar.

Ä°Åž DÜNYASINDAN ASGARÄ° ÜCRET TEPKÄ°LERÄ°

Açıklamalar çok samimi deÄŸil. 7 Haziran öncesi bütün iÅŸ alemine dedik ki; sizin kesenizden diÄŸer bütün partiler vaatlerde bulunuyorlar çıkın bir tavır koyun. Fakat hiç oralı olmadılar. Åžimdi bizde biraz daha mütevazi de olsa asgari ücreti yüzde 30 arttıran bir taahhütte bulunduk ve bunu yerine getireceÄŸiz. Yükün büyük kısmına iÅŸ alemi katlanmak zorunda kalacak. Belli sektörlerde mesela çok geleneksel, rekabet gücünün çok çok zayıf olduÄŸu alanlar var. O alanlara iliÅŸkin ilave teÅŸvikler getirilebilir ve getirilmesi lazım. Ama yani devlet bu vaatte bulundu bütün yükü üstüne alsın yaklaşımı çok doÄŸru deÄŸil. Türkiye bilgi yoÄŸun, teknoloji yoÄŸun ürünler üretse asgari ücret zaten çok çok daha yükseklerde belirlenir. Ama Türkiye gidip BangladeÅŸ'le, Kamboçya'yla aynı malları üretmeye devam ederse zorlanır. Åžimdi o nedenle birinci önceliÄŸimiz eÄŸitim, ikincisi altyapı ve Ar-Ge. Ar-Ge'ye biz güçlü destekler veriyoruz. Yatırımlara ilave teÅŸvikler gelebilir. Bunlar zaten bizim kafamızda kurguladığımız önümüzdeki dönemde yatırımları canlandırmak için öngördüÄŸümüz tedbirler. Bu çerçevede yüklerin bir kısmı geçici olarak devlet paylaÅŸabilir. Ama hiçbir ÅŸey olmamış gibi devlet asgari ücreti arttırdı bu yükü üstlensin diyenler var. Bu çok saÄŸlıklı bir yaklaşım deÄŸil. Böyle bir durum varsa o zaman diÄŸer partilere çıkıp bizim kesemizden biye böyle bol vaatlerde bulunuyorsunuz demeleri lazımdı. Ama demediler. Dolayısıyla biz asgari ücret konusunda verdiÄŸimiz sözü yerine getireceÄŸiz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.