Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

48 milyon yıllık hamile at fosili

Alman bilim insanları 48 milyon yıl önce yaşamış ata benzeyen bir canlının fosilini buldu. Fosilin, yumuşak dokunun yanı sıra doğmamış yavrusunu da taşıdığı belirtildi.



Almanya'nın fosil zengini Darmstadt bölgesinde Eosen dönemine ait en eksiksiz canlı kalıntılarından biri bulundu. Birçok memeli türünün ortaya çıktığı 34 ile 56 milyon yıl öncesine uzanan dönem, ata benzeyen canlı türlerine de tanıklık etmiÅŸti. Bunlardan bir tanesi, 2000 yılında bulunan Eurohippus messelensi adı verilen canlı oldu. At fizyoljisi sunan fosil, orta büyüklükteki bir köpeÄŸe eÅŸitti. 

Bilim insanları yapılan en son keÅŸifte ata benzeyen bir diÄŸer canlıya ait fosili neredeyse eksiksiz olarak ortaya çıkardı. Frankfurt Senckberg AraÅŸtırma Enstitüsü ve Ä°sviçre'nin Basel Naturhistorisches Müzesi tarafından yapılan ortak çalışmada, elektron mikroskopi ve yüksek çözünürlüklü X-ray kullanılarak fosilin kemik yapısı incelendi. 

 

48 milyon yıllık fosil modern atların gelişimi hakkında yeni bilgiler sundu.

 

[PLOS One]

Fosilde 12,5 cm geniÅŸliÄŸindeki fetusun çok iyi korunduÄŸunu belirten araÅŸtırmacılar, neredeyse doÄŸum aÅŸamasına gelmiÅŸ olsa da ceninin doÄŸum pozisyonunda deÄŸil ancak baÅŸ aÅŸağı durduÄŸunu fark etti. AraÅŸtırmanın başında yer alan Jens L. Franzen, annenin doÄŸumdan önce bilinmeyen nedenlerden öldüÄŸünü ancak ölüm nedeninin hamilelikle baÄŸlantılı olmadığını belirtti. 

YumuÅŸak doku izleri de bulunan fosil, Eosen dönemindeki bir canlıya ait en geliÅŸmiÅŸ üreme sistemine sahip. AraÅŸtırmacılar, modern atlarla karşılaÅŸtırdıkları fosil sayesinde, Paleosen döneminde atların üreme sisteminin çoktan olgunluÄŸa ulaÅŸmış olduÄŸu sonucuna vardı. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.