Sosyal Medya

Ekonomi

Suriyeliler en çok inşaat şirketi kurdu

Son 2,5 yılda 2 bin 500'ün üzerinde firma açan Suriyeliler, en çok inşaat sektöründe faaliyet göstermeye başladı.



Ä°ç savaÅŸtan sonra Türkiye'ye gelen Suriyeliler, ocak-haziran 2015'te 750 ÅŸirket kurdu. Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi'nin (TOBB), verilere göre son 2,5 yılda 2 bin 500'ün üzerinde firma açan Suriyeliler, sırasıyla en çok inÅŸaat, toptan ticaret ve restoran sektöründe faaliyet göstermeye baÅŸladı. Zaman'ın haberine göre, bina inÅŸaatı, inÅŸaat malzemesi toptancılığı, gayrimenkul alım satımı veya gayrimenkul acentesi olmak üzere inÅŸaat sektöründe 171 ÅŸirket kuran Suriyeliler, inÅŸaattan sonra en büyük ilgiyi toptan ticaret sektörüne gösterdi. 6 ayda bu alanda 105 ÅŸirket kuran Suriyeli göçmenler, lokanta, seyahat acentesi, giyim eÅŸyası atölyesi olarak da 82 dükkan açtı.

Ä°NÅžAAT SEKTÖRÜNE Ä°LGÄ°NÄ°N NEDENÄ° ARAPLAR

Son yıllarda parası olan Arapların Türkiye'de konut alımını artırdığını belirten uzmanlar, bu kiÅŸilerle kolay anlaÅŸabilen Suriyelilerin fırsatı deÄŸerlendirmeye baÅŸladığını ifade ediyor. Nitekim 2014'te Suriyelilerin kurduÄŸu 35'i anonim olmak üzere yaklaşık 1.270 ÅŸirketin de yaklaşık 200'ü ikamet veya baÅŸka amaçla bina inÅŸaatı üretimi, inÅŸaat malzemesi toptancılığı, gayrimenkul alım satımı veya gayrimenkul acentesi olmak üzere gayrimenkul sektöründe kuruldu. Keza 190 civarında toptan ticaret amaçlı dükkan açan Suriyeliler, 2014'te 86 tekstil atölyesi, 66 pastane, 55 lokanta, 41 market ve maÄŸaza, 37 seyahat acentesi kurdu.

HAZÄ°RAN 2016'YA KADAR VERGÄ° YOK

Özellikle büyükÅŸehirlerde giriÅŸime önem veren Suriyeliler, kurdukları ÅŸirketler için haziran 2016'ya kadar vergi ödemiyor. Bunun da ÅŸirket kurmayı teÅŸvik ettiÄŸini belirten uzmanlar,“Bazı bakkal gibi Türk giriÅŸimciler de vergi avantajından faydalanmak için ÅŸirketine Suriyelileri ortak ediyor” bilgisini veriyor. Özellikle Hatay ve Kilis'te bu yönde çok sayıda giriÅŸim olduÄŸu belirtiliyor.

1,5 YILDA 300 MÄ°LYON LÄ°RA YATIRIM

Suriyeliler bu yılın ilk 6 ayında 12 anonim ÅŸirket kurmak için, 1 milyon 130 bin lira harcadı. Aynı dönemde kurdukları veya ortak oldukları 750 civarı limitet ÅŸirket için 102,7 milyon lira sermaye koyan Suriyeli giriÅŸimciler, geçen yıl ise kurulan 1.270 dolayındaki ÅŸirkete 196 milyon lira sermaye yatırdı. Böylece son 1,5 yılda Suriyelilerin Türkiye'de kurdukları veya ortak oldukları ÅŸirketler için 300 milyon lira yatırım yaptıkları ortaya çıktı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.