Sosyal Medya

Dünya

Uygur Türkleri 300 yıldır katlediliyor

Çin'in 15 asır önce başlattığı Doğu Türkistan zulmü, içinde bulunduğumuz Ramazan ayında yeniden gündemde. İslam karşıtı tutum sergileyen Çin'in bölgede yaşayan Müslüman Türklere yaptığı baskıyı tarihin utanç sayfaları kaydetmiş durumda. Özgürlük mücadelesi veren ve türlü işkencelere maruz kalan Doğu Türkistan halkı ise şu günlerde tüm Müslümanların desteğini bekliyor. Uygur Türklerinin, son 300 yıldır yoğun olarak devam eden Çin direnişini sizler için derledik...



Çin'in DoÄŸu Türkistan zulmü yüzyılllardır devam ediyor. “Sincan Uygur Özerk Bölgesi" olarak tüm dünyaya lanse etmeye çalıştığı DoÄŸu Türkistan'da katliamlara günümüzde de devam eden Çin hükümetinin ilk saldırıları Büyük Hun Ä°mparatorluÄŸu zamanında baÅŸladı.

DoÄŸu Türkistan, birçok medeniyete ev sahipliÄŸi yapmış ve tarihte iz bırakmıştır. Milattan 8-3 yıllarında Ä°skitlere, Milattan Sonra 93 yılına kadar Hunlara, 522-744 yılları arasında Göktürk Ä°mparatorluÄŸu'na, 744-840'te Uygur Devleti'ne, 751-870 yılları arasında Karluk ve Karahanlılar Ä°mparatorluÄŸu'na ve 1509-1679 yılları arasında da Saidiye Hanlığı'na ev sahipliÄŸi yapmıştır.

6. yüzyılda Göktürk Devleti'nin zayıflamasıyla da DoÄŸu Türkistan'ı iÅŸgal eden Çinliler, dönem dönem bölgede etkisini yitirdikçe saldırıları sürdürdü. Göktürklerden sonra TürgiÅŸler tarafından korunan bölge, 751 yılında Karluklar'ın Talas meydan muharebesinde Çin ordularını bozguna uÄŸratmasıyla, Çinliler yaklaşık bin yıl DoÄŸu Türkistan topraklarından uzak kaldı.

 

 

DoÄŸu Türkistan, Çin ve Kazakistan bölgesinin arasında yer alıyor.

 

 

 
 



1757'de yeniden iÅŸgal

1757'de Çin ordularının DoÄŸu Türkistan'ı tekrar iÅŸgal etmesiyle bir asır süren baskı ve zulüm dönemi yaÅŸandı. DoÄŸu Türkistanlı Müslüman Türkler, esarete karşı zaman zaman direniÅŸ gösterdi. ÇeÅŸitli hanlar, Beyler ve liderler tarafından baÅŸlatılan ayaklanmalar sonucunda DoÄŸu Türkistan KaÅŸgar'da ilk milli devlet, Yakup Han Bedevlet tarafından 1865'de kuruldu. “DoÄŸu Türkistan Ä°slam Devleti", Osmanlı, Ä°ngiltere ve Rusya tarafından resmen tanındı. Bölgede refah 13 yıl kadar sürdü ve Yakup Han'ın vefatının ardından Çin, Rusların desteÄŸiyle 1878'de ikinci kez ele geçirdiÄŸi Türkistan'ın adını 'Åžincan' (yeni kazanılmış topraklar) olarak deÄŸiÅŸtirdi.

 

 

DoÄŸu Türkistan'ın Ä°stiklal Savaşı önderleri...

 

 

 
 



"Åžarki Türkistan Ä°slam Cumhuriyeti"

12 Kasım 1933'e gelindiÄŸinde KaÅŸkar'da “Åžarki Türkistan Ä°slam Cumhuriyeti" adıyla ikinci milli devlet kuruldu. CumhurbaÅŸkanlığı'na Hoca Niyaz, BaÅŸbakanlığa da Sabit Damolla seçildi. Ancak çok geçmeden 1934'de Çinliler tarafından yıkıldı. Bu kısa süre içerisinde, o sıralarda DoÄŸu Türkistan'ın yönetimini elinde tutan Åžin Si Sey'in katlettiÄŸi Türklerin sayısı yüz bini geçti.

 

 

Åžarki Türkistan Ä°slam Cumhuriyeti'nin kurucuları...

 

 

 
 



Son devlet 1944'de

1944'te Alihan Töre tarafından kurulan üçüncü milli devlet de ise Töre, Sovyetler BirliÄŸi tarafından 1946'da kaçırıldı ve yerine vekili Ahmetcan Kasımi CumhurbaÅŸkanı oldu. Bu kez de 1949 yılında Ahmetcan Kasımi, General Ä°shakbek, General SükirbayoÄŸlu Delilhan ve Genel Sekreter Abdulkerim Abbasi gibi liderler sansasyonel bir uçak kazasında yaÅŸamını yitirdi.

 

 

Çin'in DoÄŸu Türkistan iÅŸkenceleri

 

 

 
 



Çin zulmü 1949'da resmen baÅŸladı

Çin'de Mao döneminin baÅŸlamasıyla DoÄŸu Türkistan'daki çeÅŸitli Türk uluslarından halkın ileri gelenleri kurÅŸuna dizildi. DüÅŸük gelirli halk ise ülkenin geliÅŸmesi adı altında ağır iÅŸlerde köle olarak çalıştırıldı. Köprü yapımı gibi taÅŸ taşınan iÅŸlerde çalıştırılan hamile kadınların çocuk sahibi olması engellendi. Evliliklerde birden fazla çocuk yapan kiÅŸiler teÅŸhir amacıyla kürtaja maruz bırakıldı. Çin Halk Cumhuriyeti tarihinden bu yana 30 milyonun üzerinde her türlü mezalimle Türkler soykırıma uÄŸratıldı. Bunun yanı sıra hapishanelerdeki binlerce kiÅŸiden de haber alınamadı.

 

AÄŸustos 1997 tarihinde, DoÄŸu Türkistanlı bir kadın kürtaj olmaya zorlandı. SaÄŸlık merkezinden kaçarak mezarlıkta kendi başına bebeÄŸini dünyaya getiren kadın yakalanınca, bebeÄŸi polis merkezinde sıcak suya batırılacak katledildi. Bu örnek DoÄŸu Türkistan'da katledilen binlerce anne ve bebekten sadece bir tanesidir.

Çin devleti aldığı karar çerçevesinde DoÄŸu Türkistan bölgesinde baÅŸörtüsü takan, burka giyen kadınların ve uzun sakallı olan erkeklerin toplu taşımadan yararlanmasını yasakladı. Karara göre kıyafetinde hilal ve yıldız sembolü olan herkes bu yasak kapsamında toplu taşımadan yararlanamıyor.

Son yıllardaki katliamlar, Çin yönetiminin ezelden beri Türklere yaptığı soykırımların devamıdır. Bunun nedeni dini inançlara getirdikleri yasaklarla beraber DoÄŸu Türkistan'ın doÄŸal zenginliÄŸine de sahip olma isteÄŸidir.

 

 

Çin polisinin vahÅŸeti

 

 

 
 



KatlettiÄŸi Müslüman Türklerin sayısını dünya basınına yansıtmayan Çin hükümetinin, bir gecede ciddi rakamlarda insanı öldürmesi ise ortaya çıkan toplu mezarlarla gözler önüne seriliyor. Tutuklanan Müslümanların akıbetine dair bilgi alamayan aileler ise, yakınlarının fırınlarda yakılarak yok edildiÄŸini iddia ediyor.

 

 

DoÄŸu Türkistanlı Müslümanlar Çin ordusu tarafından kurÅŸuna dizildi.

 

 

 
 



Ölümler bugün de devam ediyor

Ramazan ayında Müslümanlara orucun yasaklanmasıyla tekrar gündeme gelen DoÄŸu Türkistan'da yasaÄŸa uymadığı için katledilen Uygur Türklerinin sayısı 35'i aÅŸtı. Baskıcı Çin hükümeti, oruç ve namaz gibi Ä°slam'ın temel ibadetlerini yasaklamakla yetinmedi, Uygur Türklerine iliÅŸkin ev, dükkan ve camilere yönelik operasyonlarını arttırırken lokantalara gündüz açık tutma, marketlere ise alkol satma gerekliliÄŸini da getirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.