Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD muhaliflere saldırılarını artırdı

Halep bölgesinde muhaliflere saldırılarını yoğunlaştıran IŞİD, öncelikli hedefinin Kürtlerin yaşadığı Afrin ve Afrin yolu üzerindeki kritik öneme sahip Azez kasabası olduğunu duyurdu. Halep’in en büyük silahlı Türkmen grubu Sultan Murad Tugayı'nın komutanı Fehim İsa ise, IŞİD'in son saldırılarının savaşın seyrini değiştirdiğini söyledi.



Haziran’ın başında Halep’in kuzey kırsalındaki Savran kasabasının kontrolünü saÄŸlayan IŞİD, Azez ve Mare bölgelerine saldırıyor. Nisan 2014’ten bu yana Halep’in kuzey kırsalında büyük bir alanı eline geçiren IŞİD, Bab ilçesini merkez üs olarak kullanıyor. IŞİD’in yayın organları, hedeflerinin önce Azez, ardından PKK’nın Suriye kolu PYD tarafından özerk kanton ilan edilen Afrin bölgesi olduÄŸunu duyurdu..

Halep’in Azez ilçesi, Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı'na beÅŸ kilometre uzaklıkta bulunuyor. IŞİD’in bulunduÄŸu Kefre köyü ile Azez arasındaki mesafe de 10 kilometre. IŞİD’in nihai hedef olarak açıkladığı Afrin ise Azez’e beÅŸ kilometre uzaklıkta.

Halep’ın kuzey kırsalında yaÅŸanan geliÅŸmeleri bölgenin en büyük Türkmen grubu Liva Sultan Murad Komutanı Fehim Ä°sa ile konuÅŸtuk. Fehim Ä°sa, Esed rejimine karşı üç yıldır savaşıyor. Fehim Ä°sa üç aÄŸabeyinin rejim ordusu tarafından öldürüldüÄŸünü ve ÅŸu an kendi köyünün de IŞİD’in iÅŸgalinde olduÄŸunu söyledi.

‘Son 10 gündür ÅŸiddetli saldırıyorlar’

IŞİD’in son saldırılarının savaşın seyrini deÄŸiÅŸtirdiÄŸini iddia eden Türkmen komutan ÅŸunları anlattı:

"Bundan yaklaşık 40 gün önce Halep’in merkezinde çok önemli bir saldırı planı hazırladık. Tüm grupların iÅŸtiraki ile Halep’in özgürleÅŸmesi için ortak mutabakat saÄŸlandı. Saldırı hazırlıklarımız son aÅŸamaya geldiÄŸinde Halep’in kuzey kırsalında bulunan Savran-Mare hattında IŞİD’in saldırıları baÅŸladı. Bu durum karşısında gücümüzün önemli bir bölümünü mecburen buraya kaydırdık. Tel Abyad’ın YPG’nin eline geçmesi ile birlikte IŞİD'in saldırıları yoÄŸunlaÅŸtı. Sadece biz, “Liva Sultan Murad” olarak geçtiÄŸimiz hafta içerisinde 10’dan fazla ÅŸehit verdik. Önceki gün IŞİD yine saldırdı, Hareketi Nureddin Zengi’den 11 kiÅŸi ÅŸehit oldu."

‘Artık IŞİD’i tanıyoruz’

Artık IŞİD’in taktiklerini ezberlediklerini söyleyen Fehmi, örgütün ilerleyiÅŸ stratejisini ÅŸöyle özetledi:

"IŞİD önce birkaç canlı bomba gönderip, karmaÅŸa ve panik oluÅŸturmaya çalışır, ardından ÅŸiddetli saldırılar düzenleyerek ilerler. Bu örgüt Suriye ve Irak’ta çok hızlı ilerledi. MüthiÅŸ bir propaganda gücü ürettiler ve dünyanın her yanından heyecanlı, maceraperest insanlar bunların saflarına katıldı. Çok basit yöntemlerle bu gençleri birer ölüm makinesine çeviriyorlar. Heyecan düzeyi yüksek vaazlar ve marÅŸlarla herkesi çok kolay aldatabiliyorlar. Yerel halk destekleri yok. Çünkü insanlara zulmediyorlar. BaÅŸlarda kendileri için avantaj gibi gözüken bu durum, ÅŸu an çözülmeleri yönünde dezavantaja dönüÅŸtü. Toplama insanların yerel aidiyetleri olmadığı için kolayca çözülmekte ve kaçmaktalar."

IŞİD’in Önce Kobani’de sonra da Tel Abyad ve Ayn Ä°sa bölgelerinde, YPG’ye ‘meÅŸruiyet ve bölgesel bir Kürt devleti kurma’ imkânı verdiÄŸini öne süren Fehim Ä°sa, IŞİD’in Azez saldırılarının arkasında yatan gerçek sebebin, PYD’nin tek taraflı olarak özerk kanton ilan ettiÄŸi Afrin ve Cezire bölgelerinin baÄŸlantısını saÄŸlamak olduÄŸunu iddia ediyor:

"Çok deÄŸil bundan beÅŸ,  altı ay önce PYD’lilere, ‘size ÅŸu an sunulan imkânlar verilecek’ deseniz hiçbiri inanmazdı. Ellerinde bulunan Kamışlı, Afrin ve Kobani kasabalarından bir devlet çıkarmaları için her türlü imkân kendilerine sunuluyor. Tüm bu sürecin ana belirleyeni IŞİD oldu. Åžimdi Azez saldırısının arka planında yatan sebep de bu. IŞİD Azez’i alacak, sonra bu terör örgütüne karşı ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun hava saldırıları artacak ve doÄŸal olarak YPG karadan, ABD ve koalisyon havadan saha temizliÄŸi yapacak. Böylece 500 kilometre uzunluÄŸunda ve yer yer 150-200 kilometre geniÅŸliÄŸe ulaÅŸan Kürt koridoru hayata geçirilmiÅŸ olacak. Onun için biz hem Halep-Babüsselame (Öncüpınar) baÄŸlantısının kesilmemesi hem de bu kirli oyuna karşı IŞİD’in ilerlemesini engellemeye çalışıyoruz."

‘Bölge genelinde IŞİD hâkim’

Sultan Murat Tugayı Komutanı, 2013 ortasından 2015 yılı baÅŸlarına kadar muhaliflerin, hem IŞİD hem de Esed ordusuna karşı ‘ciddi gerileme’ dönemi geçirdiÄŸine, Halep merkezden çıkarılan IŞİD’in kırsaldaki ilerlemesinin ise durdurulamadığına dikkat çekti:

"Varil bombalı saldırıların ve Åžii milis desteÄŸinin muhalif cepheye büyük zararları dokundu. Esed’e karşı Halep merkezi savunduÄŸumuz dönemde IŞİD, kırsalda ilerleme kaydetti. Åžu an halen bölgenin birçok köy ve kasabasında IŞİD hâkim. BaÅŸta Bab, Mumbuç gibi büyük ilçeler yanında Çobanbey, Gandura, Türkmen Bareh, Hötümlet, Savran gibi kasabalar ve Karamezre, Karaköprü, Kuzul, TuÄŸlu, Adiye, Dabık, Ä°rÅŸef, Havar Nehir, Seyyid Ali ve Hasiyye gibi köyler IŞİD’in kontrolünde. Harcele, Feyfin, Delha, Barakatı, Kefergan, Elbil, Kefra, Tel Alin, Mare, Tel Rifat, Hörbül, Um HuÅŸ, Feyfin ve Hasacık gibi köylerde ise halen biz varız."

‘IŞİD’le Azez arasında birkaç köy kaldı’

IŞİD’in Azez’e saldırı hattında sadece birkaç köy kaldığını belirten muhalif komutan, durumun 'çok nazik' olduÄŸunu vurguladı ve bölgede muhaliflerle YPG’nin IŞİD'e karşı iÅŸbirliÄŸi içerisinde olmayı düÅŸünmediÄŸini belirtti:

"IŞİD’in Azez’le arasında takriben 10 kilometre civarında mesafe bulunuyor. Åžayet IŞİD Kefre, Ceriz ve Yahmur köylerini aÅŸabilirse Azez’e ulaÅŸmış olacak. Azez’den 5 kilometre batı yönünde ise Afrin bölgesi baÅŸlıyor. Afrin merkez ise Azez’e 15 kilometrelik bir uzaklıkta. Savran cephesinde YPG, bizimle IŞİD’e karşı iÅŸbirliÄŸi teklif etti. Ancak kabul etmedik. YPG’yi samimi bulmuyoruz. Esed’le olan iÅŸbirlikleri bitmedi. Åžimdi de Suriye halkının genel maslahatı dışında yabancı güçlerle iÅŸbirliÄŸi halinde olduklarını görüyoruz. Suriye’nin daha fazla karışmasını isteyenler halkımızın ortak düÅŸmanıdır ve Kürtler de bizimle aynı kaderi paylaÅŸmaktadır. Gerçekte Kamışlı, Kobani, ve Afrin gibi üç ilçeden ibaret bir alana sahip olan PYD-YPG’nin, Türkmen ve Arapları beldelerinden göçe zorlayarak, nüfus alanını geniÅŸletme çabası kendilerine faydadan çok zarar getirecektir. Bu savaÅŸ elbette bitecek ve kazananlar Suriye’nin birliÄŸini ve Suriye halkının kardeÅŸliÄŸini savunanlar olacaktır."

 

 
 

 

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.