Sosyal Medya

Makale

Rabbinin Adıyla İstikametini Kazanan Okuma

Kalk ve uyar ki, zulüm çarkı kırılsın? Taassup yıkılsın. Cahiliye putları yerle bir edilsin.

Okumak, inancımızı pratik hayatımızda yaÅŸayabilmek için, dünya iÅŸlerimizle ilgili bilgi ve becerileri, Allah’a, tabiata, insanlara ve tüm yaratılmışlara karşı sorumlulukları elde etmek yaÅŸamak, tebliÄŸ etmek bir eÄŸitim modeli elde etmek amacıyla yaptığımız eylemdir. Okuma eylemi insanın hayat akışında çok büyük deÄŸiÅŸiklikler yapabilecek güce sahiptir. Okumaktan maksat, anlamak ve bilmektir ilmin basamaklarında yükselmektir. Ä°lim ise insanı, isyandan itaate, küfürden imana, ÅŸirkten tevhide, delaletten hidayete, ÅŸekavetten saadete yükseltir.

            Tefekkür etmek, düÅŸünmek, hiç ÅŸüphesiz akılla ilgili bir eylemdir. Aynı zamanda okuma ile sıkı bir baÄŸlantısı vardır. Åžöyle de izah edilebilir, düÅŸünme eylemi için, aklını kullanmak, akletmek. Bu eylem gözle görülmeyen soyut fakat fonksiyonları insan dışına yansıyan ve açık olarak gözlenebilen bir olaydır. DüÅŸünme eylemi, insanı yönlendirme karşılaÅŸtığı olayları yorumlama, kendisine sunulan ya da ortalıkta var olan deÄŸer yargılarını kabul ya da reddetme gücüne sahip Allah’ın insana bahÅŸettiÄŸi bir lütuftur. Okumak ve düÅŸünmek, insanın akıl kanalıyla ürettiÄŸi ve biçimsel yaÅŸamın özünü teÅŸkil eden manevi ürünlerdir. Okuyan insan ancak düÅŸünür, daha doÄŸrusu Allah’ın oku emrini tutan ve Allah’ın insanlardan okumasını istediÄŸini okuyan kiÅŸi saÄŸlıklı düÅŸünebilir. (Yoksa abur cubur okuyan, keçi boynuzu seviyesinde kitapları okuyan, magazin okuyan deÄŸil, çünkü yüz kilo keçi boynuzu yense zannediyorum bir gram tat bırakır ağızda iÅŸte kitaplarda böyledir.) Evet düÅŸündükten sonra aynı insan tekrar okumak ihtiyacı duyar. Böylece akıl, okumak, düÅŸünmek üçlüsü, dünya, güneÅŸ ay üçlüsü gibi ya da, atom, proton, nötron üçlüsüne benzer birbirine ayarlanmış, birbirini tamamlayan muazzam bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Ä°nsan aklını inkâr ederse sistem çalışmaz, okuma eylemini reddeder ve terk ederse sistem eksik ve arızalı çalışır.

            Müslüman sürekli okumak zorundadır. O okudukça düÅŸünme alanı geniÅŸleyecek, bu alan geniÅŸledikçe mesajını alan, uygulayan ve daha geniÅŸ kitlelere ulaÅŸtırmaya çalışan insan olacaktır. Okuma ve düÅŸünme eylemini olumlu, yararlı çerçeve içinde tutabilen, yeni öÄŸrendiÄŸini yaÅŸayan Müslüman her anında etken durumdadır. O hiçbir zaman edilgen durumuna düÅŸmez. <<De ki hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu ? Bunu ancak akıl sahipleri düÅŸünür>> (Zümer 39/9)

            Yaratan Rabbinin adıyla oku. Oku Rabbin en büyük kerem sahibidir. O insana kalemle yazıyı öÄŸretti. Ä°nsana bilmediÄŸini öÄŸretti>> (Alak 1-5)

            Müslümanın hayatı inancı doÄŸrultusunda olmalıdır. Müslümanın hayat çizgisi sıratı müstakimdir. Hayatının, ibadet, kulluk, iman ve cihaddan ibaret olduÄŸunu bilir ve bilmek zorundadır. Çünkü diÄŸer insanlardan farklı, ebedi saadeti arzulayan ve buna hazırlanan bir kiÅŸidir. Bu hazırlığını Kur’an’a göre yapmak durumundadır. Kılavuz Kur’an’dır. Müslüman anlamını bilerek Kur’an okumalıdır. Okuma eylemi bir eÄŸitim biçimi olarak karşımıza çıkıyor. Hayatını Kur’an a göre tanzim etmek için Kur’an okumak isteyen Müslümanlara, kalabalıkların, sürülerin, kuklaların, ÅŸeyhlerin ve akletmeyenlerin ‘’ siz Kur’ andan ne anlarsınız siz Kur’an ı anlayamazsınız bir harfin yedi-sekiz yüz manası vardır. Her ayetin zahir manası olduÄŸu gibi batini manası vardır. Bunları efendi hazretleri bilir, ÅŸu bilir bu bilir gibi. Kur’an ı anlamak insanların iÅŸi deÄŸildir gibi safsatalarla birçok insanların Kur andan uzaklaÅŸtırıldıklarını üzülerek görüyoruz. Halbuki okumanın, anlamak olduÄŸunu zavallılar bilmiyor.

            <<Bu Kur’an insanlara bir açıklama, Allah’tan korkanlara yol gösterici ve öÄŸüttür.>> (Al-i Ä°mran 3/38)

            <<Bu Kur’an insanlara (KurtuluÅŸ yollarını gösteren) delillerdir. Kesin olarak inananlara kılavuz ve rahmettir.>> (Casiye 45/20)

            Allah’ın adıyla okumak, Kur’an’la düÅŸünmek, Kur’an’la anlamak, Kur’an-ı Kerimle görmek demektir. Kur’an okumak, onun hidayet ışıklarından istifade edip sırat-ı müstakimde emin adımlarla yürümektir.

            Åžunu unutmayalım ki, Kur’an önyargısız iliÅŸki kurmaya çalışan herkesin anlayacağı açıklıktadır.

            Yaratan Rabbinin adıyla okumak, tüm yaÅŸadığımız olaylarla, hadiselerle vahyin irtibatını doÄŸru ÅŸekilde kurmamızı saÄŸlar.

            BilinçsizliÄŸin, sapıklığın, ÅŸaÅŸkınlığın, vurdumduymazlığın, hissizliÄŸin, duyarsızlığın, merhametsizliÄŸin, yüreksizliÄŸin, vicdansızlığın, zulmün, haksızlığın, yüzsüzlüÄŸün, hayasızlığın, ahlaksızlığın, ipsizliÄŸin cehaletin, atalet, ikiyüzlülüÄŸün egemen olduÄŸu bir ortamda insanları bu tür olumsuzluklardan çirkefliklerden ve kötülüklerden kurtarmanın tek yolu bu insanlara okumalarını öÄŸretmektir. Ama bu okuma yukarda da deÄŸindiÄŸimiz gibi ipe sapa gelmeyen hedefi ve amacı belli olmayan bir okuma deÄŸil. Rabbinin adıyla istikametini kazanan bir okumadır. Kof, katı, ruhsuz, bereketsiz, hareketsiz bir okuma deÄŸil. Köklü, ÅŸeffaf, enginlere inebilen ufuklara Mele-i Alaya kadar yücelebilen, alabildiÄŸine geniÅŸ alanlara yayılabilen ve hepsinde Rabbinin damgasını görmeyi, sanatını, maharetini, merhametini, keremini lütfunu, nimetini seyretmeyi garanti eden bir okumadır.

            Sırf Allahın isimlerini ve sıfatlarını, kelamını ve kitabını, Kur’anını ve ayetlerini, hükümlerini ve ÅŸeriatını okumakla sınırlı deÄŸildir. EÅŸyanın hakikatini, evrenin ve insanın yapısına, bünyesine, fıtratına yerleÅŸtirilen her gerçeÄŸin, her olaÄŸanüstü halin, her sanatın görülmesini dehÅŸet verici düzenini ihtiÅŸamını hayret verici karmaşıklığını seyretmeyi gözler önüne seren, fıtrata ve vicdana hitap eden kapsamlı-kuÅŸatıcı bir okumadır.

            Ä°ÅŸte bundan sonra insan, kendisini, içinde bulunduÄŸu ÅŸartları, imkanları ve nimetleri tanıdıktan sonra Rabbini de daha iyi tanımaya baÅŸlayacaktır. Ä°kramını, ihsanını… nimetlerini ve bağışlarını daha iyi kavrayacaktır… kimliÄŸini keÅŸfedecektir. Rabbinin isimlerini… sıfatlarını daha iyi idrak edecek ve teslimiyet saÄŸlayıcı bir biçimde kavrayacaktır. …..

            Ey yaradan Rabbinin adıyla okuyan;

            Yattığın yerden kalkıp uyarma vakti geldi

            Harekete geç kendini bir davaya ver …

            Ä°nsanlığın iyilik ve adalet arayan damarlarını harekete geçirmenin vakti geldi

            Çağı yakasından tutup sarsma vakti geldi

            Canavar medeniyetin hayasız yüzüne tükürme zamanı geldi …

            Ä°nsanlığın vicdanını zehirleyen akreplerin, tevhid ateÅŸiyle mahkûm edilmesinin zamanı geldi.

            AÄŸaran tan yeri seni bekliyor. Vicdanları Kur’ansızlıktan kaskatı kesilmiÅŸ insanlık seni bekliyor.

            Kalk ve uyar ki, zulüm çarkı kırılsın…

            Taassup yıkılsın. Cahiliye putları yerle bir edilsin.

            Ä°nsan isimli çiçekle, Ä°slam isimli yaÄŸmur arasındaki engelleri kaldıralım…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.