Sosyal Medya

Makale

Corona Virüs Ne Kadarı Gerçek Ne Kadarı Yalan?

4 aydır Coronayla yatıp Coronayla kalkıyoruz.

Toplum olarak Coronamanyaka döndük.

Bir yanda “bana bir ÅŸeycik olmaz” deyip Corona’ya meydan okuyanlar, diÄŸer yanda Corona denince korkudan ödü patlayanlar.

TV’lerde ve sosyal medyada gündem haliyle Corona oluyor. 

Önüne gelen konuÅŸuyor; bilen de bilmeyen de; birinin ak dediÄŸine diÄŸeri kara diyor.

Åžahsen bir eczacı olarak ben bile neye inanacağımı ÅŸaşırdım; bilgilerimden, tecrübelerimden ÅŸüphe eder oldum.

Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada her yıl 290 bin ila 650 bin arasında influenza (grip/nezle) iliÅŸkili ölüm görüldüÄŸünü rapor etmektedir.

En alt rakamı (290 bini) baz aldığımızda her ay en az 24 bin kiÅŸi gripten kaynaklı ölüyor. Yani Corona’nın çıktığı Kasım ayından beri 4 ayda en az 92 bin kiÅŸi öldü. Bu 4 ayda Corona’dan ölen sayı 10 bin civarıdır. 

Yani grip 9 kiÅŸi öldürürken Corona 1 kiÅŸi öldürmüÅŸ oluyor.

Tabii burada Corona’nın Çin’den çıktıktan sonra daha yeni yeni dünyaya yayıldığını, birçok ülkenin salgına karşı özel tedbir aldığını hesaba katmak gerekir.

Bu durum göz önüne alındığında normal nezle/grip kaynaklı ölümler ile Corona kaynaklı ölümler baÅŸa baÅŸ gider diyebiliriz.

Corona virüsünün diÄŸer grip virüslerinden farklı olarak akciÄŸerde kalıcı tahribata yol açtığı yönünde bilgi var ki bunu teyit ettiremedim. EÄŸer doÄŸruysa, mevcut bilgilere göre nezleden farklı olarak korkulacak tek yönü budur. 

Özetle, mevcut bilgi ve istatistiklere göre Corona, nezleden çok da tehlikeli deÄŸil.

Ama ÅŸöyle bir durum var ki Corona’ya yakalananlar genelde normal gribe oranla süreci daha uzun ve daha ağır geçiriyorlar. Bu da Corona’nın kendine özgü yapısından ziyade yabancı bir virüs (yani vücudun daha yeni yeni tanıdığı bir virüs) olmasından kaynaklı olduÄŸunu düÅŸünüyorum.

KiÅŸinin yaÅŸadığı çevrede sürekli etkileÅŸim içinde olduÄŸu bir mikrosopik canlı çeÅŸitliliÄŸi (mikroskobik flora) vardır. 

Vücut bu flora içinden bir virüs veya bakteri ile enfekte olduÄŸunda bu floradan olmayan baÅŸka bir bakteri veya virüse oranla hastalığı daha hafif semptomlarla atlatır. Çünkü vücut temas halinde olduÄŸu bu floraya karşı az veya çok bir bağışıklık kazanmıştır (bu bağışıklık daha çok anneden geçer kiÅŸiye).

Vücut, etkileÅŸim içinde olduÄŸu floradan olmayan bir bakteri veya virüsle karşılaÅŸtığında ona karşı bir savunma geliÅŸtirmediÄŸinden (aşı gibi koruyucu bir önlemi de almamışsa) hastalığı/belirtileri daha ağır geçirir.

ÖrneÄŸin Anadolu florasından bir nezle virüsü bu topraktan birine bulaÅŸtığında ufak bir burun akıntısı ve kırgınlıkla 1-2 günde geçerken aynı virüs Uzak Asya’da veya Afrika’daki birine bulaÅŸtığında, hastalık daha uzun sürmekte ve ölümcül olabilmektedir.

Hac ve Umreye gidenlerimizin orada kaptığı bir gribi haftalarca atlatamamasının sebebi budur.

Corona virüsü de bize yabancı olduÄŸu için belirtileri bu denli ağır oluyor. Ama önümüzdeki yıl Çin’in Wuhan eyaletinde bu virüs tekrar çıkacak olursa bu yılki kadar etkili ve ağır olmayacağından emin olabilirsiniz.

Türkiye gibi bazı ülkeler sınır kapılarını kapatarak ülkeyi ve insanları izole ederek bu hastalığa karşı tedbir alıyorlar.

Almanya, Ä°ngiltere gibi ülkeler de izolasyonla fazla uÄŸraÅŸmayıp insanların kiÅŸisel tedbirlerle bu süreci doÄŸal seleksiyonla geçirmesi yönünde adım attılar.

Kim iyi etti kim kötü etti? Bunu ilerleyen zamanlarda göreceÄŸiz.

Benim zannım; eÄŸer medya Corona’yı bu kadar iÅŸlemeseydi ve virüs doÄŸal akışında yayılsaydı bugün bizler aramızda “ortalıkta bir grip salgını var, neredeyse herkes grip olmuÅŸ hatta falancalar yaÅŸlı ve hasta olduÄŸu için bu gripten ölmüÅŸ…” diyor olacaktık. Ve ölümler bizi endiÅŸelendirecek boyutta olmayıp gündelik yaÅŸam sürüyor olacaktı.

Buraya kadar yazdıklarımdan Corona’nın basit hastalık olduÄŸu kanaati çıkmasın. Sadece bugün bizi ürküten tablonun (grip vakaları yüzünden 3 aÅŸağı 5 yukarı) benzerini her yıl yaÅŸadığımızı söylemek istiyorum.

Paranoyaya bağlamadan tedbir almak aklın gereğidir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.