Sosyal Medya

Makale

Ä°ki Koldan Zehirleniyoruz

Yaklaşık 250 yıl önce Avrupa’da baÅŸlayan milliyetçilik akımı Avrupa kıtasını ayaÄŸa kaldırırken, Ä°slam coÄŸrafyasını yerle bir etti.

Neredeyse her köyünün/şehrinin bir beylik/prenslik olduğu Avrupa, o dağınıklığını milliyetçilikle ortadan kaldırıp büyük devletler haline geldiler.

Buna karşılık 3 kıtada ümmet olarak yekvücut olan Müslümanlar, din birlikteliğini/ümmet birlikteliğini bırakıp daha alt bir kimlik olan ırk/millet birlikteliğine dönünce, işin doğası olarak parça parça oldular.

Avrupa, son 50 yılda bir adım daha öteye gidip Avrupa Birliği adı altında ümmet olurken Müslümanlar var oldukları devletleri bile bir arada tutamayıp daha da bölündüler, devletçikler oldular.

Bugün Avrupa bizim 200 yıl önceki halimize gelirken, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu ÅŸemsiyesi altında Ãœmmet olan bizler de Avrupa’nın 200 yıl önceki derebeylik ve prenslikleri haline geldik.

Birazcık aklı olan, milliyetçiliğin bizim bünyemiz için bir zehir olduğunu anlar.

Tarih boyunca kavimlerin hep iç içe geçtiği/kavşak olarak kullandığı bu topraklar (Ortadoğu),onlarca ırkın aynı topraklarda yaşadığı bir yer olageldi.

Durum böyle olunca, bu topraklarda körüklenen her milliyetçilik ateşi, toplulukları ayrıştırdı; imparatorluğu devletlere ve şimdi de devletleri devletçiklere kadar böldü/bölüyor.

Bu topraklarda yaşayan İslami bilinç sahibi insanlar uzun yıllar bu milliyetçilik zehrine direnç gösterdiler. Çoğu ülkede hapis, işkence ve idam olma pahasına milliyetçiliği kabul etmediler.

Ülkemizde de aynı süreç yaşandı. İslamcılar milliyetçiliğe hep mesafeli davrandılar.

Lakin son 5-6 yıldır gözle görülür şekilde İslamcılar arasında yükselen bir milliyetçilik var.

Derin Kemalist Sistem, 90 yıldır milliyetçiliği empoze edemediği İslami Camianın önemli bir kısmı, Ak Parti Hükümeti aracılığıyla biraz vatanseverlik, biraz da Osmanlıcılık sosuyla önlerine konan Milliyetçilik zehrini almaya başladı.

Buna paralel, DoÄŸu ve GüneydoÄŸu’da medrese kökenli Ä°slami hareket mensupları içinde de gözle görülür ÅŸekilde Kürt MilliyetçiliÄŸiyükselmeye baÅŸladı.

Batıda ve Doğuda daha önce tanıdığım birçok İslamcı insanı artık tanıyamıyorum.

AK Parti ve derin Kemalist yapının ittifak içine girmesi, Ak Partinin devletçi muhafazakar role evirilmesi, Atatürk’e olan mesafeyi ortadan kaldırması ve son dönemde MHP ile yapılan ittifak neticesinde yükselen milliyetçi politika neticesinde Ak Parti’ye gönül vermiÅŸ Ä°slamcılar da bir ÅŸekilde bu çizgiye kaydı. Son dönemde Batı ile gerilen iliÅŸkiler Ak Partili Ä°slamcıların milliyetçiliÄŸe kayışlarını hızlandırdı.

Ak Partinin Ãœmmetçi çizgiden milliyetçi çizgiye kayışı, son dönemde yüksek dozda süren milliyetçi söylemler; DoÄŸu’daki Ä°slamcıları hayal kırıklığına uÄŸrattı. Ciddi bir kitle hayal kırıklığının getirdiÄŸi bir tepkiyle Kürt MilliyetçiliÄŸine kaydılar.

Batıda Türk Milliyetçiliği Doğuda Kürt Milliyetçiliği; iki koldan zehirleniyoruz.

İki taraftan yükselen milliyetçilik, akli ve fikri bir dayanaktan değil tamamen duygusal tepkiler sonucu ortaya çıkıyor.

Her iki tarafın kendine göre gerekçeleri olsa da Ä°slam’ın kabul edeceÄŸi bir duruÅŸ/fikir deÄŸil.

Batı’nın Türkiye’ye takındığı düşmanca tavır, Suudi Arabistan önderliÄŸinde bazı Arap ülkelerinin altımızı oymaya çalışması, Ä°ran’ın sinsi politikaları, Batının elinde kukla olmuÅŸ Kürt guruplar, bizim Türk MilliyetçiliÄŸini savunmamızı haklı kılmaz.

Aynı ÅŸekilde, Ak Partinin/ErdoÄŸan’ın milliyetçi söylem ve eylemleri; Fars, Türk ve Arapların Kürtlere üvey kardeÅŸ muamelesi yapması Kürt MilliyetçiliÄŸi için haklı bir gerekçe deÄŸildir.

Ä°slam’ın milliyetçiliÄŸe/ırkçılığa bakışı nettir; Ä°slam ve milliyetçilik/kavmiyetçilik aynı yerde barınmaz.

Müslümanlar silkinip asli duruşlarına dönme zamanları gelmedi mi..?

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.