Sosyal Medya

Makale

The Looming Tower

Lawrence Wright’ın Pulitzer ödüllü ‘The Looming Tower’ adlı romandan uyarlanan dizide, Dünya Ticaret Merkezi saldırısı ile istihbarat servisleri arasındaki rekabetin 11 Eylül trajedisine ve oradan da Irak Savaşı’na giden yola zemin hazırlamış olabileceÄŸi tezi savunuluyor. Usame Bin Ladin ve El-Kaide’nin tehdit unsuru haline gelmesinde ABD istihbarat teÅŸkilatları arasındaki çatışmalarının katkıda bulunduÄŸu ispat edilmeye çabalanıyor. Bunun yanında hâlâ çözülememiÅŸ(!) 11 Eylül saldırısı ile iliÅŸkilendirilen Ä°slamcı köktendinciliÄŸi üzerinden Ä°slamo fobi beslenerek hedef ÅŸaşırtmaya devam ediliyor.

Dizide, FBI’ın New York’taki I-49 terörle mücadele timi, 2000 yılında Yemen’in Aden limanına demirli olan ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait USS Cole adlı destroyere yapılan saldırının El Kaide baÄŸlantısını araÅŸtırıyor. Fakat Washington’daki CIA terör timi ‘Alec Station’ ÅŸefi bu konuda kendisine gelen bilgileri FBI ile paylaÅŸmıyor. Bunun nedenlerinden bahsedilen dizinin 8.bölümü ise ilginç bir diyaloÄŸa sahne oluyor.

Amy adlı analist kız, bilgileri saklayan Alec Station sorumlu şefini eski şefe şikâyet ediyor. Bunun üzerine bu üçlü bir otoparkta yeni şefin arabasında buluşuyorlar.

 Eski Åžef sanki analist Amy’ destek verirmiÅŸ gibi yaparak yeni ÅŸefe diyor ki;

-Amy, FBI I-49 terörle mücadele ajanı Ali Sufan’ın bilgi talebi ve senin bu talebe olan tutumunla ilgili endiÅŸelerini iletmek üzere yanıma geldi. Onu yeterince ciddiye almadığını düşünüyor. Analistlere tepeden bakıp onları küçümsediÄŸini sanıyor. Umarım Amy’nin mantıklı sorularına verilecek makul bir cevabın olsa gerek…

Amy, eski şeften aldığı cesaretle yeni kadın şefe yüklenerek diyor ki;

-FBI ile CIA’nin farklı amaçları olduÄŸunu anlıyorum ama elimize geçen istihbaratları nasıl kullanacağımız konusunda uluslararası terörizmin bazen elimizi zorladığını düşünüyorum.

CIA’nin Washington terör timi ‘Alec Station’ sorumlu kadın ÅŸef cevaplıyor;

-FBI’ın I-49 terörle mücadele adlı kendi istihbarat birimi var. BildiÄŸimiz her ÅŸeyi FBI’a aktarırsak, küresel çapta alt seviyede ne kadar adam varsa hepsini tutuklarlar. Özellikle Suudi Arabistan’ın desteklediÄŸi kiÅŸiler tutuklanır. Bu sayede bütün manÅŸetleri iÅŸgal ederler. Evinde televizyondan bunu seyreden Bay ve Bayan Smith ABD’nin Suudi kraliyet ailesiyle olan bu yakın iliÅŸkisi karşısında çılgına döner. FBI’a göre USS Cole destroyerini vuranları destekleyenler Suudilerdir. Bu haberi duyan Suudi Arabistan’daki radikal dinciler bundan aldıkları cesaretle büyük gösteriler düzenlerler. Ne de olsa Amerikalılar Ä°slam’a karşı savaÅŸmaktadırlar. Suudi kraliyet ailesi bu olaylar karşısında çaresiz kalır. Radikal dinciler yönetimi ele geçirir ve böylece domino etkisi baÅŸlar. Bundan tüm OrtadoÄŸu ve komÅŸuları etkilenir. Ä°ran’da, Irak’ta, Suriye’de, Pakistan’da yaÅŸanacak iç savaÅŸlarda kan gövdeyi götürür. Orta DoÄŸu radikal dincilerin kontrolüne geçer(!) Bu sırada Bay ve Bayan Smith meydana gelen politik deÄŸiÅŸimden ve baÅŸlarına gelecek felaketlerden habersiz ve umarsız bir biçimde, evlerinde oturup evlilik programlarını izlemeye devam ederler. Bunların gerçekleÅŸmemesi için CIA basit bir yol izler. Olan tüm terör eylemlerine karşı Suudi Arabistan’ın kılına zarar gelmemesi için bazı istihbaratları paylaÅŸmaz hatta gizler. Zira kraliyet ailesi, çok özel ve hassas iliÅŸkimiz olan bir müttefikimizdir. Amy sen bu anlattıklarımdan dolayı yorulmuÅŸsundur yarın iÅŸe gelme, hatta bütün hafta iÅŸe gelme ve bu anlattıklarıma göre bir CIA analistinin ne yapması ve ne yapmaması gerektiÄŸini iyice düşün…

Diziye göre CIA, ABD kamuoyunu dış politikanın endiÅŸe verici ayrıntılarıyla huzursuz etmek yerine rahatça evlilik programları ve dizileri izlemeleri için yaptığı istihbarat gizleme faaliyetlerinin haklılığından bahseder. Fakat tüm çabalara raÄŸmen 11Eylül saldırısının gerçekleÅŸmesi, bu kendini feda ederek vatandaÅŸları huzur içinde tutmak isteyen servis elemanlarını zor durumda bırakmıştır. Ayrıca diyalogda söz edilen ‘müttefik’ tanımı üzerine kafa yormaya gerek yok. Neticede bu sadece bir dizi deÄŸil mi? Bu yazı da, bu sıralarda hamaset dolu tarihsel dizilerden sıkılmışlar için yeni bir alternatif önerme çabasıdır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.