Sosyal Medya

Makale

İbrahim, Rüya, İsmail(ler) ve Kurban

Kurban Ä°slam geleneÄŸinde hepimizin bildiÄŸi gibi, Allah’a manen yaklaÅŸmak için bir hayvanı kesmek suretiyle yapılan bir ibadettir. Ä°slam’da esasen bütün ibadetlerin özünde, bir olan Allah’a yaklaÅŸma boyutu olduÄŸunu söyleyebiliriz. 'Onların ne etleri nede kanları Allah’a ulaşır fakat O’na ancak sizin takvanız ulaşır'n(Hac 22/ 37) Bu ayet Ä°slam’da genel olarak bütün ibadetlerin özel olarak ta kurban ibadetinin altında yatan derin felsefeyi ifade eder.

Kurban, Allah’ın ihtiyaç duyduÄŸu bir ÅŸey deÄŸildir. Kurbana ihtiyaç duyanın Allah deÄŸil, sadece insandır. Çünkü kurban, insanın içine yerleÅŸmiÅŸ olan ve onu içten içe kemiren putları kırmasını saÄŸlayan, insanı bu putların ördüğü zindan duvarlarından kurtaran bir eylemdir.

Ali Åžeriat-i’nin deyimiyle kurban, insanın içindeki putları, kötülükleri yok etmek için uygulanan bir eylemdir. Bunun yolu Hz. Ä°brahim gibi en deÄŸerli varlığını, muhtemelen insanın içine konulmuÅŸ ve insanı özgürce tercihlerini yapmaktan men edilebilecek görünür dünyanın kısıtlayıcı sınırlarının ötesini görmekten men edilebilen baÄŸlarını feda etmektir. Bu nedenle kurban kiÅŸinin en deÄŸerli varlığını sembolize eder.

Müslümanın kestiÄŸi kurban, canının, evladının malının neyi çok seviyorsa onun sembolü olmaktadır. Ey kurban kesen kiÅŸi, Ä°brahim gibi davranacaksın. O oÄŸlu Ä°smail’i kurban etmek için Mina’ya getirmiÅŸti…

Peki senin Ä°smail’in kim veya ne? Mevkiin mi, ÅŸerefin mi, mesleÄŸin, paran, evin, çiftliÄŸin, araban, yatın, katın, villan, aÅŸkın, sevgilin, ailen, sosyal sınıfın, sanatın, elbisen, ismin şöhretin, gü-zelliÄŸin, gençliÄŸin… hangisi? Sen bunları çok iyi bilirsin… ne olursa olsun kurban etmelisin…

Bazı ipuçları verelim, inancını ne zayıflatıyorsa, gitmekten ne alıkoyuyorsa, sorumluluk kabul etmekten ne çekip çeviriyorsa, kendi kendinle olmana ne sebep oluyorsa, çaÄŸrıyı duymana ve gerçeÄŸi itiraf etmene ne engel oluyorsa, kaçmaya ne zorluyorsa, rahatın için bahaneler bulmana ne yol açıyorsa, seni ne kör, ne sağır ediyorsa iÅŸte odur kurban edeceÄŸin. Allah sevgisi için diÄŸer tüm sevgileri kurban edebi-leceÄŸin tek bir ÅŸey olduÄŸunu düşün, iÅŸte bu senin Ä°smail’indir. Ä°smail’in bir kiÅŸi olabilir, bir nesne, rütbe mevki ve bir zayıflık bile olabilir. Ama Ä°brahim için o oÄŸluydu…

Ä°slam’da kurban, kulun Allah ile ilk yapacağı menfaat pazarlığına malzeme olarak görülmez. Kur-banın özünde teslimiyet vardır ve bu teslimiyet her ÅŸeyden önce her türlü pazarlık mantığını dışlar.

Ä°badetleri anlamlı kılan niyet ve kasıtlarıdır. Kurban ibadetinde de Müslümanların riyadan her türlü nefsi gösteriÅŸlerden, zaaflardan uzak durması gerekir. Çünkü bunlar içinde gizli ÅŸirk taşırlar…

Kurbanın sırrını ancak Ä°brahim’i bir teslimiyet içinde olanlar anlar. Åžeytanı ezip geçenlerin bayramı olduÄŸunu Allah’ı dost edinmiÅŸler anlar.

Kurbana samimi yaklaÅŸalım, ihlasla çağıralım, neyse artık kurbanınız, elimizdeki bıçaÄŸa koÅŸa koÅŸa gelecek mi… Bıçak ki, bir yüzünde sevinç, bir yüzünde acı… Kurban, vuslat sevincinden gözlerini kapa-yıp ben hazırım der mi…

Önce nefsini kurban eden kişi

Kurban ettiÄŸini sevdiÄŸinden emin misin?

Neyi kestiÄŸinden neden kesildiÄŸinden… SevdiÄŸin için mi kesiyorsun, sevdiÄŸini mi kesiyorsun…

SevdiÄŸini kendi rüyan uÄŸruna mı, yoksa baÅŸkalarının hayatını tatmin için mi kesiyorsun…

Ä°brahim’in ki bir rüyanın eseriydi, seninkiyse riyanın

İşin gücün et ile kanla, koyunla, keçiyle, inekle et yiyip, et dağıtmakla...!

Etleri göğe fırlatıyorsun kabul edilir sanıyorsun ama her defasında gökten üzerine kan yağıyor ne et ne kan semaya ulaÅŸmıyor… Hangi rüya uÄŸruna neyi kesiyorsun… Rüyan ne ki kurbanın ne olsun… Rüyan kadar kurban kesebilirsin. Düşün kadar, düştüğün kadar…

İbrahim gördüğünü kurban etmek istedi

Ne rüyam var ne önümde kurbanım,

Unutmayalım,

Var olmak yok olmayı göze alabilenlerin işidir

Kurban ile bütünlük duygusuna ulaÅŸtığımızda, artık mumda biziz, deli divane pervanede…

İbrahim bıçağı tutuyor ve İsmail boynunu uzatıyorsa aşık maşukunu bulmuş, bütünlüğün şöleni başlamıştır.

Bıçak tene işlemiyorsa o da kendi dilince şölene katılmış demektir.

Bir yara doğru yerde açılmış ruh konukluğa gelmiş demektir.

Sabrın, tevekkülün, teslimiyetin ve dostluÄŸun abidesi Hz Ä°brahim’in bilinciyle Allah’a yakın olmak, yaklaÅŸmak cehd ve kararlılığı içinde olmak duası ile fedakarlıklarımızın tarihini varoluÅŸ sancımıza katan Allah’a hamd olsun. Bütün Müslümanların kalbi bayramla dolsun…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.