Sosyal Medya

Makale

Yasin Kimlerin Ardından Okunmalı?

Surenin geleneksel anlamda hep bir merhumun arkasından okunması Arapça bilmeyen bir toplumda aklen ve fikren diri olanlara indirilen Yasin’in sadece tilavetiyle ilgilenilmesi onu çaresizlerin duasına indirger. Bu suresinin ölüm ve sonrasıyla ilgili bölümü geleneÄŸin aksine normal bir ölümden deÄŸil bir yiÄŸidin linç edilmesinden bahseder. Ä°smi zikredilmeyen bir ÅŸehirde hüküm süren bir kavime gönderilen iki elçi yeni bir elçiyle desteklenmesi iktidarı kızdırmış, resulleri yalanlanıp, uÄŸursuz ilan edilmiÅŸlerdir. Bu üç resul, kavmince taÅŸlanarak linç edilme tehditlerine direnirken ÅŸehrin öbür ucundan gelen yiÄŸidin onlara verdiÄŸi destek övülerek aktarılır.

“Åžehrin öbür ucundan bir adam koÅŸarak geldi (ve) ‘Ey kavmim! Bu elçilere uyun! Sizden hiçbir karşılık beklemeyen ve kendileri doÄŸru yolda olan bu kimselere uyun! (Bana gelince,) neden beni yaratmış olan ve hepinizin dönüp varacağı Allah'a kulluk etmeyeyim? (Neden) O'ndan baÅŸka ilahlar edineyim? (O zaman) Rahman bana bir zarar vermek isterse ne onların ÅŸefaati zerre kadar fayda getirir, ne de (bizzat kendileri) beni koruyabilirler. Ä°ÅŸte o zaman ben apaçık bir sapıklığa düşmüş olurum!’ "(Ey kavmim,) ben sizin Rabbinize iman ediyorum, öyleyse bana kulak verin!’ dedi.” (Yâsin / 20–25)

Bu yiÄŸit, Resullerin çaÄŸrısının hakikat olduÄŸuna dair deliller, vicdanını harekete geçirmiÅŸ kavminin inkârcı azgınlığını göre göre, inancını içine gömüp evine kapanmamıştır. Aksine düşüncesini harekete geçiren hak söz ile hemÅŸerilerini uyarmaya koÅŸmuÅŸtur. Kur’an, ÅŸehrin öbür ucundan gelen bu adamın kimliÄŸinden deÄŸil çaÄŸrısını destekleyen eyleminden bahseder. Rabbimiz bu olayı tarihin akışının dışına çıkarıp bir ÅŸablon gibi önümüze koyar. Hiçbir karşılık beklemeden böyle bir çaÄŸrıda bulunan bu kimseyi davetinin çilesine katlanmaya iten nedir? Nedir bir inanç sistemi için insanların karşısına dikilip eziyetleri, alayları, ve katledilmeyi gözealdıran?

“(Ve) ona: ‘Cennete gir(eceksin)!’ denildiÄŸinde ‘Rabbimin beni(m geçmiÅŸteki günahlarımı) bağışladığını ve beni saygın kiÅŸiler arasına dâhil ettiÄŸini keÅŸke kavmim bilseydi.’ dedi.” (Yasin / 26,27) ayetlerinde, o yiÄŸidin nasıl katledildiÄŸi deÄŸil hiçbir karşılık beklemeden yaptığı eyleme Allah’ınikramından bahseder. Böylece canını bu yola koymuÅŸ müminin cennete yakışır hizmeti ayan edilir. Af olmuÅŸ ve nimetlerle kuÅŸatılmış bu yiÄŸit, dünya ile ahiret hayatı birbirine bitiÅŸik olduÄŸu ÅŸuuru ve gönlü hoÅŸnutluÄŸuyla hemÅŸerilerinin Rabbi’nin kendisine bahÅŸettiÄŸi ikramı görüp hakkı desteklemelerini ister. Batılın küstahlığından hakkın huzur ve emniyetine, zulmün tehdidinden cennetin esenliÄŸine, cahiliyetin karanlığından imanın nuruna kavuÅŸturan ÅŸahadet için ücret istemeyenlerin davetine icabet gerekir

Sahte Rablik iddiasındaki sistemler halkın tehditle sindirirler. Bu ölüm sonlu sindirme tehditleri karşısında vaat edilen cennet ancak imanla anlaşılır. Vahyin rehberliÄŸini reddetmiÅŸ, ölümü her ÅŸeyi bitiren sananlar, korkutularak sürüleÅŸtirilirler. Ãœmitlerini kaybedenler sayesinde zulümler sürer. Yakın geçmiÅŸte ülkemizde, sayıları 19.000’e ulaÅŸan asit çukurlarında yok edilen hakperest insanlara yapılan faili meçhul cinayetler itiraz etmemek Yasin suresini anlamamaktır.

Resulullah’ı (sav) desteklerlerse nasıl bir karşılığın kendilerini beklediÄŸinden haberdar olan sahabe, canları bahasına, yaptıkları biate sadık kalmışlardır. Åžehrin öbür ucundan koÅŸarak gelen adamın mücadelesinden doÄŸru çıkarım yaparak, arkalarına güzel örneklikler devretmiÅŸler.

Peki, hak ve batıl arasında ara yolların arandığı bu bedbaht zaman diliminde,11 haneli kimlik numarasına indirgenmiÅŸ insanlara Yasin suresi ne ifade eder? Cennet sonlu bu yiÄŸidi tarihselliÄŸe mahkum kılmak,  müşriklerin ‘bu eskilerin masallarıdır’ iftirasını andırmıyor mu? Vahyi ve hesap gününü reddetmiÅŸ, Resullerin yolunu terk etmiÅŸ azgınlarca yönetilen gezegenimizde buna itiraz edecek yiÄŸitler, hangi ÅŸehrin öbür ucundan gelmesi beklenmektedir?

“Bu adam Habîbü’n-Neccar’dır.” diyenler ‘Ben deÄŸilim’ demiÅŸ olmazlar mı?

Asıl can alıcı soru Yasin suresini hangi ölülerin arkasından okumak bidattir? Tabii ki hak davaları desteklemeyen, zalimlerin işbirlikçisi, desteğine muhtaç kadınlar ve çocukların imdadına yetişmeyip, paranın, makamın arkasına saklanıp rahatını bozmayan namertlerin ardından Yasin okumak bidattir. Zira o zaman hak davaları desteklemek için şehit olmuş Bahattin Yıldız, Faruk Aktaş, Yasin Börü, Ammar Ceyhan gibi yiğitlere haksızlık edilmiş olur.

Yasin suresi, yiÄŸitlerin ölüm meclislerinde okunmalı ki onu dinleyen yeni nesilden birileri çıkıp da resullerin hak olan yolunu desteklemeyi vazife edinsin.. Bu yiÄŸitlerin illa erkek olması gerekmemektedir. (önemsenmeyen bir kadın, “Kral çıplak” deme liyakatinde bir genç…)

Fatiha suresindeki “Bizi dosdoÄŸru yola, kendilerine lütfedilip nimet bahÅŸettiÄŸin güzel kulların yoluna ilet.” duasında kendisine benzemek istenilen kiÅŸi, ÅŸehrin öbür ucundan gelip resullerin hak olan yolunu desteklemek için ÅŸahadeti göze almış o kiÅŸi deÄŸil midir? O ve takipçileri yürüdüğü yolda yeterli örnekler vererek sorumluluklarını yerine getirdiler.

          Åžimdi ÅŸehrin öbür ucundan gelip hakikatin çığlığı atabilecek baÅŸka kimse yok. 

                                 Artık ÅŸehrin öbür ucundan gelmesi gereken yiÄŸit “Sen” sin.                                      

   Vay be, sana hiç böyle bir gözle bakmamıştım!

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.