Sosyal Medya

Makale

Ä°yi Niyeti Onananlar

Ömer ibn Hattâb(rah), Resûlullah’tan (sav) şöyle iÅŸittim dedi: “Ameller niyetlere göredir. Herkes yaptığı amelin karşılığını niyetine göre alacaktır"1                                        

Niyet, adet ile ibadeti birbirinden ayıran, Allah ile kulun arasındaki en net iliÅŸkidir. Ä°nsan baÅŸkalarını kandırdığı gibi kendini de kandıracağı tehlikesine karşı konulan baraj niyetine sahip çıkmaktır. Mesela kalabalık ile bir cemaatin farkı kiÅŸilerin iyi niyetli amelleridir. Kuran’da, yapılan amellerin niyet üzerinden boÅŸa çıkarılacağı münafıklar üzerinden anlatılmıştır. Hepimiz eylemlerimizin niyetlerimize göre deÄŸerlendirileceÄŸi bir güne doÄŸru gidiyoruz. Sadece Allah’ın bildiÄŸi niyetlerimize göre yargılanmamız sonucunda onanmamız nasıl gerçekleÅŸecek?Aydınlık yarınlarımız için Allah’ın iyi niyet deÄŸerlendirmesine  ve onamasına ait bir Kuran okuması yapmanın zamanı gelmedi mi?

Ve sana, kendilerine binek sağlaman için başvurduklarında, "Sizi bindirecek bir şey bulamıyorum" dediğin zaman, bu yolda harcayacak imkânları olmadığı için üzüntüden gözleri yaşararak dönüp gidenler de sorumlu tutulmayacaktır.(Tevbe / 92)

Tebük cihadına bineÄŸi azığı ve savaÅŸ gereçleri olan sahabenin tüm erkekleri davet edilmiÅŸtir. Sıcak ve ürünlerin bittiÄŸi bu zorlu günlerde cihattan kaçmak isteyenler türlü bahanelerin arkasına saklanmaktadır. Fakat cihada gitmeyi canı gönülden arzu etmesine raÄŸmen bineÄŸi olmayan bazı sahabeler Resullah’ın bu ihtiyaçlarını karşılayamaması üzerine evlerine üzüntü içinde dönmektedirler.Ayette resmedilen bu sahabelerin Ä°yi niyetinin iÅŸareti olarak döktükleri göz yaÅŸları delil olarak sunuluyor. Cihada katılmamaktan sorumlu tutulmayacaklarının ilanı ise iyi niyetlerinin onandığının en açık göstergesidir…

(Bundan baÅŸka bu mallar,) hicret eden fakirleredir ki, onlar, Allah’tan bir fazl (lütuf ve ihsan) arayıp, Allah’a ve O’nun Resul’üne yardım ederlerken yurtlarından ve mallarından sürülüp çıkarılmışlardır. Ä°ÅŸte bunlar, sadık olanlardır.Kendilerinden önce o yurdu (Medine’yi) hazırlayıp imanı (gönüllerine) yerleÅŸtirenler ise, hicret edenleri severler ve onlara verilen ÅŸeylerden dolayı içlerinde bir ihtiyaç (arzusu) duymazlar. Kendilerinde bir açıklık (ihtiyaç) olsa bile (kardeÅŸlerini) öz nefislerine tercih ederler..”(HaÅŸr / 8,9,10)

Yahudi NadiroÄŸulları kabilesinin arkalarında bırakıp gittikleri ganimetler için Müslümanların at koÅŸturmadıklarını ve oraya develer sürmediklerini hatırlatmaktadır. Dolayısıyla ganimetler Allah’ın emriyle Bedirde olduÄŸu gibi cihada katılanlara verilmemiÅŸ tamamı beytülmale devredilmiÅŸtir. Ayetle ganimetin ihtiyaç sahiplerine devri konusunda öncelik muhacirlerin fakirlerine verilmiÅŸtir. Bu öncelik, ensarın fakirlerini üzmemiÅŸtir. Yani onlar mümin kardeÅŸlerini kendi nefislerine tercih etmiÅŸlerdir.“Onlara verilen ÅŸeylerden dolayı içlerinde bir ihtiyaç (arzusu) duymazlar” Ayetin bu kısmı sadece Alim olan Allah’ın ÅŸahit olacağı bir husustur. Kalplerin sahibi ve içimizden geçenleri en iyi bilen Allah, ensarın fakirlerinin iyi niyetlerini onamak için onların kalplerinden geçene ÅŸahitlik etmiÅŸtir.

Ne yazık ki modernlikle bedbaht bu devirde imaj her şeydir. Göstermek üzerine kurulan rekabet ilişkisi kişiyi niyetlerini öncelemeyen bir teşhirciliğe zorunlu kılar. Örtülerin, sakalların, dini unvanların(!), resmi ideolojiye ters düşmeyen birlikteliklerin, üst üste yığanların ve hakkedilmeyen makamların arkasına saklanıp ötekilerin kötü niyetlerinin takipçisi olmak bulaşıcı, salgın bir hastalıktır. Oysa müminlik iddiasını son nefesine kadar sürdürüp Allah tarafından onanmak isteyen müminler başkalarının değil kendilerinin iyi niyetlerine sahip çıkmalıdırlar.

Ebû Hüreyre (rah) Resûlullah’ın (sav) şöyle söylediÄŸini iÅŸittim dedi:

Allah Teâlâ sizin bedenlerinize ve yüzlerinize deÄŸil, kalplerinize bakar.”2

1(Buhârî,ÃŽmân 54; Müslim, Ä°mâret 155. Ebû Davut, Talâk 11; Tirmizî, Fezâilü’l-cihât 16; Nesâî,Eymân 19; Ä°bni Mace, Züht 26)

2(Müslim, Birr 33. Ayrıca bk. İbni Mace, Züht 9)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.