Sosyal Medya

Makale

4. Boyut, Arafat Zirvesi

Bir kardeÅŸime yeni çıkacağı hac yolculuÄŸunu anlatmaya baÅŸladığımda, ilk defa hacca gidiÅŸimdeki gibi vücudumu tatlı bir heyecan sardı. Ve anlatmaya en can alıcı yerden baÅŸladım. Resulullah(sav) buyurdu ki “ Hac Arafat’tır ” (Buhari). Mekke’ye gidilen günden itibaren bir dağın yamacından o dağın ulu zirvesine tırmanan bir daÄŸcı ekip ciddiyetiyle sabırlı ve temkinli olmak gerekir. Bu dağın etekleri Kâbe ise zirvesi Arafat’tır. Zirveye çıkmadan Safa ve Merve tepeleri arasında  takva elbisesi ihramla ve Hacer annemizin duygusuyla kuÅŸanmış olarak kâh hızlı, kâh yavaÅŸ Say ederek hazırlıklara baÅŸlarız. Artık gün oyalanma günü deÄŸil deÄŸerli bir vakte doÄŸru harekete geçme günüdür. Bu tırmanış benzeri yolculukta yapılan her doÄŸru hareket  kiÅŸinin Arafat’tan ufka doÄŸru bakışını daha da netleÅŸtirecektir. Zilhicce'nin 9. günü Arafat zirvesinden görmen beklenen ufuk, cehennemden azad olmuÅŸ, felaha erenlerden, selamet yurdu cennette girenlerden olduÄŸunuz olmalıdır.

Normal hayatta yapmadığımız bir yerin etrafında 7 defa dönmek veya iki tepenin arasında 7 defa gidip gelme eylemini içselleÅŸtirip bir ibadet ciddiyetinde yapma iÅŸi, ancak Kuran’da anlatıldığı gibi Ä°brahim (as) oÄŸlu Ä°smail (as) ve Hacer annemizle kuracağımız irtibatlarla ile saÄŸlanılabilir. Arafat’ta yapmamız istenen  “Vakfe” yani doÄŸru vakitte, doÄŸru niyetle orada bulunmak yapılacak ibadetlerin içselleÅŸtirilmesi açısındansa en zor olanıdır. Zira bundan önceki hayatınızda deÄŸer verdiÄŸiniz mekânlar ve deÄŸer verdiÄŸiniz anlarda ne yaptık ise o buradaki duruÅŸunuza temel teÅŸkil edecektir. Ne yazık ki bu deÄŸerli gün ve içindeki deÄŸerli saatler, kiÅŸinin “boÅŸ zamana” bakışı, düşünce ve uygulamalarının bir sonucu olacaktır. Modern hayat gereÄŸi, Kuran terminolojisindeki “Dalanlar ile beraber dalmıştık” benzeri bir hayatınız var ise, o zirvede, mevlit veya ilahi okuyacak ve aÄŸlatan bir hocandan baÅŸka beklentin olamayacaktır. Ama dikkatlerden kaçırılan ÅŸudur ki, bu belki de burayı son görüşün, bir daha istesen de, paran olsa da kura çıkamamasından dolayı gelemeyebileceÄŸindir.

Hayattaki yapılan hiçbir ibadet 4.Boyutta değildir. Sadece Arafat 4.Boyuttadır.

1. DoÄŸru yer, Arafat’tır

2. Doğru zaman, Zilhiccenin 9. (arife) günü akşama kadar olan vakit.

3. Doğru iş, Haccetme niyeti ile o gün orada bulunmak.

4. Doğru insan. Hac niyetiyle ihramlara bürünmüş Lebbeyk(döndüm) diyenMüslüman.

Yani Arafat’ta, her yıl, Zilhicce'nin 9.günün akÅŸamına kadar sadece hac yapmak niyetiyle gelmiÅŸ Müslümanlara, Allah deÄŸiÅŸik bir boyuttan seslenir, rahmet yaÄŸdırır, samimi dua ve yalvarışları karşılığında onları analarından doÄŸdukları gibi pirü pak eder.

Ä°ÅŸte yıllarca beklediÄŸin yer, beklenen Zilhiccenin 9. günü, beklenen ibadet hac ve  Ã¼zerinde takva elbisesi Ä°hram... Sonrası sizin beklentiniz, duyduÄŸunuz heyecana, gördüğünüz ufuk ve yaptığınız münacatla ÅŸekillenecek. Kesin olan hiç bir amel, Arafat vakfesi kadar dört dörtlük deÄŸildir.  Arafat vakfesinde gördüğün ufuk çizgisi, akÅŸam yapacağın Müzdelife yolculuÄŸundan itibaren hayatın bundan sonrası için atacağın önemli adımların baÅŸlangıcını teÅŸkil edecektir. Zira dünyada Cehennemin ve Cennetin aynı düzlemde görülüp tedbir alınması gereken tek zirve Arafat’tır. EÄŸer Arafat’taki deÄŸerli vakitleri bitmez tükenmez dünyaya ait isteklere harcanırsa, buna halk arasında “Kâbe’ye gidip nur görmemek” denir.

Kim ahiret kazancını isterse, onun kazancını artırırız. Kim de dünya kazancını isterse, ona da istediğinden veririz, fakat onun ahirette hiçbir nasibi yoktur. (Şura / 20)

Bu ayette sözü edilen dünya hayatından ve nimetlerinden vazgeçmek değil, dünyevi iştah ve şehvetleri her şeyin belirleyicisi bir ufuk kılmaktan kaçınmaktır. Yani bir insanın Arafat tepesinden baktığında gördüğü ufuk çizgisi sadece dünyaya ait ise, o buradan, sadece hacı unvanı ile ayrılır. döneceği yurduna ait bir ümide, bir örnekliğe ulaşamamıştır demektir.

Resulullah’ın (sav) veda haccının Arafat hutbesinde “Belki gelecek yıl aranızda olmayacağım” sözleriyle baÅŸlamış,  dünyaya ve içindekilere bir veda niteliÄŸi kazanmıştır. Arafat zirvesinin ufka doÄŸru seslenen Resulullah(sav), gözlerin döneceÄŸi o ÅŸiddetli güne ulaÅŸmadan dünya hayatında yapmamız ve kaçınmamız gerekenleri tek tek belirtmiÅŸtir.

Dünyevi her türlü statülerden uzaklaÅŸarak ihram ile kardeÅŸleri ile eÅŸit seviyeye inen Müslüman, Arafat tepesinden bakıp da hissettiÄŸi ölüm sonrasına hazırlık ÅŸuuruyla tövbe etmiÅŸ ve temizlenmiÅŸ olarak AkÅŸam namazı öncesi büyük kafileler halinde Arafat’tan ayrılır. Artık, derdi Salih bir kul olmak olanlar için çıktığı Arafat’ta temizlenmiÅŸ ve her türlü dünyevi heva ve hevesi terk etmenin mutmainliÄŸiyle ümit var olarak Müzdelife’ye varılır. Bu ilk duraktır. Gündüzüne Arafat ÅŸahit olmuÅŸtur, ÅŸimdide yarından itibaren üst üste üç gün taÅŸlayacağı KovulmuÅŸ Åžeytan için taÅŸ topladığı geceye ise Müzdelife ÅŸahittir.

Sabahın ilk ışıkları ile Mina denen düzlüğe doÄŸru topladığı taÅŸların bir kısmı ile Büyük Åžeytanı taÅŸlama eylemi için bütün Müslüman kardeÅŸleri ile birlikte kararlı bir yürüyüş zamanıdır. Taşı her fırlatışında, seni “tek dünyalı” yapmak isteyen her ÅŸeyi, ÅŸeytanlaÅŸma gördüğünü ve bundan da sadece Allah’a sığınılarak kurtulunacağını idrak ettiÄŸi kararlılığı sergilenir. Sonrasında sadece Allah'a yönelerek kurban kesilir ve dağıtılır. Bayramın üç günü boyunca ÅŸeytanın her türlü yönlendirmesine karşı beraber bir duruÅŸla reddedip Allah’a sığındığı taÅŸlama eylemi için Mina’da geçirilir. Zihninden tüm kötülükleri kovulduÄŸunun simgesi olarak saçlarını tıraÅŸ edince görev tamamlanır ve bu ÅŸuurla yeni bir hayat baÅŸlar.

Åžimdi o dördüncü boyuttan maverayı görmüş, hedefi ve yapacakları belli bir Müslüman hüviyeti kazanılmıştır. Bazılar ise unvanlardan sıyrılmak için gelinmesi gereken bu kıyamet provasından bir dünyevi unvan ile dönmek zorunda kalmıştır. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.