Sosyal Medya

Makale

Foreign Affairs: Her şey bir yalan mıydı?

Gün geçmiyor ki Türkiye’yle alakalı IQ yoksunu bir yazı yabancı basında yer almasın. Günlük yabancı basın taramamı bitirince bunlardan en az birkaç tanesine rastlıyorum. MAK Danışmanlık’ın DoÄŸu ve GüneydoÄŸu yaptığı son anketin sonuçlandığı an bir baÅŸka IQ yoksunu yazı dikkatimi çekti. Foreign Affairs’te geçen hafta yazılmış yazı, “bir cisim yaklaşıyor” seviyesizliÄŸinde “Ankara’nın Kürtlerle Savaşı” baÅŸlığını atıyor; altına da sihirli ve kullananı akıllı gösterdiÄŸi düşünülen ifadeyi iliÅŸtiriyor: “ErdoÄŸan’ın gerginliÄŸi tırmandırmasının mantığı”. Türkiye’yi, PKK terörünü herkesten iyi anlamış yazar, sorusunu sormuÅŸ, tüm varsayımlarına vahiy mesabesinde yaklaÅŸmış ve sihirli kelime “ErdoÄŸan’ı” söyleyerek, kendisine ayrılan sürenin sona ermesi sebebiyle “esen kalın” diyerek veda etmiÅŸ.

Foreign Affairs yazıyı Twitter’dan paylaşırken de ÅŸu mesajı iliÅŸtirmiÅŸ: “Türkiye Kürtlerle savaÅŸmaya çalışmaya devam ediyor. Ve her operasyon bir öncekinden daha baÅŸarısız oluyor.” Tartışmayı bitirmiÅŸler yani, bize söyleyecek söz kalmamış. Türkiye’nin hendek kazıp her tarafa EYP yerleÅŸtiren PKK’lılara karşı operasyonları, Foreign Affairs tarafından ÅŸimdiden baÅŸarısız ilan edilmiÅŸ. PÖH, JÖH, Özel Kuvvetler falan tası tarağı toplayıp bulundukları bölgeleri hendekçilere teslim edip Bodrum’a tatile falan çıksınlar, ne de olsa Foreign Affairs son noktayı koymuÅŸ.

Foreign Affairs’in fevkaladenin fevkindeki (!) yazısı varken MAK Danışmanlık’ın anketinden bahsetmeye gerek yok (!) ama yine de sonuçlara bir bakalım. Anket DoÄŸu ve GüneydoÄŸu’daki vatandaÅŸlara soruyor “Bölgede devam eden operasyonların baÅŸarılı olarak sonuçlanacağını düşünüyor musunuz?”; %31, evet bu sefer baÅŸarılı olacak diyor. %22 baÅŸarılı olarak sonuçlanması için bazı sosyal projelerle desteklenmeli diyor. Sadece %15’i, hayır baÅŸarılı olarak sonuçlanacağını düşünmüyorum diyor. Gerçi ne bilir ki bölge insanı, Foreign Affairs’in sayfalarını ayırdığı zat, okyanusun öteki tarafından tabi ki operasyonların baÅŸarılı olup olmayacağını herkesten daha iyi bilecek. Ä°ÅŸin sırrı okyanusun diÄŸer tarafında olmakta; rüyanda KPSS sorularını bile görebiliyorsun orada.

BaÅŸka ÅŸekilde ifade edelim: Son seçimde PKK’nın partisi HDP’nin birinci parti olduÄŸu bölgede vatandaÅŸların %53’ü projelerle de desteklenirse operasyonlar baÅŸarılı olur diyor. Neden biliyor musunuz? Çünkü aynı vatandaÅŸların %33’ü bölgede yaÅŸanan olayların sorumlusunun PKK ve terör örgütleri olduÄŸunu söylüyor. Devleti suçlayanlar sadece %12. Durun, burada bir yanlışlık olmalı. Foreign Affairs’teki IQ fışkıran yazı, en baÅŸta bölgedeki tırmanıştan ErdoÄŸan’ı sorumlu tutmamış mıydı? Ne gerek vardı ÅŸimdi bu ankete? ErdoÄŸan deyip her ÅŸeyi ne de güzel (!) açıklamıştı Foreign Affairs.

Fakat vatandaÅŸ da rahat durmuyordu ki… Ankete katılan vatandaÅŸların %91’i Türkiye Devleti altında bir olarak yaÅŸamak isterim diyordu, %43’ü ise bölgenin temel sorununun terör (siz PKK olarak okuyun) olduÄŸunu düşünüyordu. Daha kötüsünü söyleyeyim mi? Vatandaşın %55’i CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın ifade ettiÄŸi ÅŸekliyle baÅŸkanlık sistemine dair bir referandum yapılsa “evet” derim diyordu. Olamaz! Okyanus ötesinin DoÄŸu ve GüneydoÄŸu okumasıyla DoÄŸu ve GüneydoÄŸu halkının PKK, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve Türkiye okuması birbiriyle tamamen zıttı.

Acaba Türkiye, Kürtlerle deÄŸil PKK ile mi savaşıyordu? Özerklik masallarıyla insanları ölüme, ÅŸehirleri yıkıma mahkûm eden PKK’ya karşı halkın nefreti zannedildiÄŸinden de fazla artmakta mıydı? Halk, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın başında olduÄŸu devletin PKK’yla mücadelesine hiçbir zaman olmadığı seviyede destek mi veriyordu? Devletle halkın birlikte olduÄŸu bir mücadelede PKK kaybetmeye mahkûm muydu? En önemlisi, okyanusun öteki yakasıyla DoÄŸu ve GüneydoÄŸu arasındaki görüş mesafesi kısa mıydı? MeÅŸhur YeÅŸilçam repliÄŸiyle bitirelim “Her ÅŸey bir yalan mıydı?”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.