Sosyal Medya

Makale

ABD-PKK ilişkisinin mantığı

PKK’yla iliÅŸkisi sebebiyle ABD, Türkiye ile uzun süredir gerginlik yaşıyor. ABD ısrarla PKK ile YPG’nin farklı örgütler olduÄŸunu ve sadece YPG’yi desteklediklerini iddia ediyor. Türkiye ise organizasyonel, insan kaynağı, finans ve askeri ekipman açısından YPG ile PKK arasında kafa karıştırmak için üretilen kısaltmalar dışında bir farkın olmadığını ortaya koyuyor. ABD, SDG diye kahir ekseriyeti YPG ve türevlerinden oluÅŸan bir ÅŸemsiye yapı üretti ve bir süredir YPG’den ziyade SDG’ye yardım ettiÄŸini anlatıp duruyor. Yani PKK’nın kısaltmalarla kafa karıştırma taktiÄŸini kapmış olacak ki ABD de aynı taktiÄŸi Türkiye’ye karşı kullanıyor.

Geçenlerde ABD askerlerinin YPG’nin türevlerinden, kadın teröristlerden oluÅŸan YPJ’nin armasını üniformalarına taktıkları resimler medyaya düştü. ABD’li askerler için sorun sadece bir terör örgütünün armasını takmak da deÄŸildi. Aynı zamanda müflis sosyalist sembolizmini üzerlerinde taşımalarının, kapitalizmin beÅŸiÄŸi ABD’nin ordusu için oluÅŸturduÄŸu tezat kayda deÄŸerdi. Resimler dolaşıma girince çeliÅŸkili açıklamalar ardı ardına geldi. Bir yetkili ‘olur böyle ÅŸeyler’ dedi; diÄŸeri ‘olmaması lazım, soruÅŸturma açacağız’ dedi. En yerinde tavsiye ise DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’ndan geldi: ‘Suriye’nin diÄŸer bölgelerine gittikleri zaman DAEÅž’in, El-Nusra’nın, El-Kaide’nin armasını taksınlar, Afrika’ya gittikleri zaman da Boko Haram’ın armasını taksınlar...”

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ABD’nin PKK-YPG ayrımına, saçmalama pahasına ısrar ettiÄŸini gösteren bir açıklama yaptı: ‘Aralarında bir bağın olmadığını kesin olarak söyleyemem; ama çok açık bir ÅŸekilde ortaya koyduk ki YPG PKK’dan ayrı bir yapı’. Açık olarak ortaya koydukları hiçbir ÅŸey yok oysa. Komedi bitmedi asıl ÅŸimdi baÅŸlıyor, iÅŸte gerekçe: YPG ‘coÄŸrafi olarak farklı bir yerde, Kuzey Suriye’de konumlu ve DAÄ°Åž’le savaÅŸan efektif bir güç’. El-Kaide’nin merkez yapılanması da Pakistan-Afganistan merkezli ise Suriye’deki El-Nusra veya Somali’de El-Åžebab El-Kaide deÄŸil mi? 
DAÄ°Åž’le savaÅŸması PKK ile YPG’yi iki farklı örgüt yapar mı? O zaman El-Nusra da El-Kaide deÄŸil. Öyle mi? 
Obama Yönetimi’nin açıkça yaptığı tek ÅŸey, Suriye’de ABD’nin kara gücü olmayı reddeden Türkiye’yi zora sokmak. Jeffrey Goldberg’e verdiÄŸi mülakatta Obama ‘devasa ordusunu Suriye’ye sokmayan’ Türkiye’yi gayet açık eleÅŸtirmiÅŸti. Åžu an ise ‘madem siz ordunuzu sokmadınız ben de PKK dâhil istediÄŸim her aktörle çalışırım’ diyor.

ABD Suriye’de PKK’ya yaptığı yatırımı ÅŸimdiye kadar hiçbir gruba yapmadı. Sadece tonlarca silah deÄŸil, hava saldırıları ve PKKlılarla omuz omuza savaÅŸan ABD askerleri, ABD’nin PKK’ya özel önem verdiÄŸini gösteriyor. Bu kadar destek olunca doÄŸal olarak PKK da DAÄ°Åž’e karşı ilerleme kaydediyor. Ä°lginç olan ise ABD’nin, marifeti kendi hava saldırılarından, silah yardımından ve özel kuvvetlerinin iÅŸtirakinden deÄŸil, PKK’dan bilmesi. Yani PKK efsanesini kendi elleriyle yaratma gayreti içerisinde.

Obama’nın kamuoyuna Suriye’ye dâhil vaat ettiÄŸi tek ÅŸey DAÄ°Åž’le mücadele. Göstermelik de olsa bir ÅŸeyler yapmak zorunda. PKK da bunun için en kullanışlı aptal. PKK, ABD’nin desteÄŸiyle kendi kendini gerçekleÅŸtirdiÄŸi hülyalarına kapılmış. ABD kendisine bir devlet kurdursun diye atmayacağı takla yok. Yani kızıl yıldız takan ABD askerleriyle, Sam Amca’ya tapan PKK’lılar birbirinin ruh eÅŸi. Åžimdilik birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

Wilson’un 100 yıl önce OrtadoÄŸu’yu berbat eden self-determinasyon projesi deÄŸil ABD’nin kafasındaki. PKK sadece Türkiye’de deÄŸil Irak, Ä°ran ve Suriye’de istikrarsızlık çıkarma potansiyeline sahip. Suriye’de ÅŸu an veya çatışmalar bittiÄŸinde ABD’nin el altında tutmak isteyeceÄŸi silahlı bir örgüt. Ãœstüne üstlük dini, imanı, kutsalı, ahlakı olmayan taklacı bir yapı. PKK, artık ABD’nin bölgesel operasyonlar için kullanacağı bir ‘Kudüs Gücü’, başına da bir Kasım Süleymani bulurlarsa deÄŸmeyin keyiflerine…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.