Sosyal Medya

Makale

İmam Hatipleri ikmal etmek hedef olmalıdır

Mescidler, medreseler ve tekkeler medeniyetimizin okulları, eğitim ve öğretim kurumları idi. Medeniyetimiz büyük bir vurgun yedi, şimdilerde
yeniden kendine gelme ve dönme sarsıntıları/ hareketleri dönemine girilmiş gibidir (inşallah).


Bu dönemde eskiye ait herhangi bir kurumu adıyla, sanıyla, ÅŸekliyle, programıyla… yeniden uygulamaya kalkışmak olacak bir ÅŸey deÄŸildir.

Ne olabilir?

Elimizdeki imkanları, imanımızın gereği olan maksada, en uygun bir şekilde kullanmak için çaba göstermek olabilir.

Elimizdeki imkanlar nelerdir?

Başta Diyanet İşleri Başkanlığı, İmam Hatip Okulları ve İlahiyat Fakülteleri olmak üzere resmi ve sivil eğitim ve öğretim kurumlarıdır ve bunların faaliyetleridir.

Mevcut durum ve şartlara rağmen Diyanet'i kaldıralım veya sivil topluma bırakalım diyenlerde akıl ve hikmet noksanı vardır.

“Ä°mam Hatip Okullarını ve Ä°lahiyat Fakültelerini kaldıralım, bunların yerine medreseyi kuralım” diyenler de ne dediklerini bilmiyorlar!

Böyle bir değişim, ancak medeniyet yolculuğunun nihayetine yakın veya nihayeti olan bir merhalede oluşabilir. Oluşan da yine eskinin aynı olmaz; zaten eskisi de her yerde ve zamanda birbirinin aynı değildi.

Bu konu bana “tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan” ikilemini hatırlatıyor. Bugün elimizde tavuk olarak yukarıda adlarını saydığım üç kurum var; hikmete uygun yürüyüş, bu tavukları zaman içinde ıslah ederek istenilen yumurtayı vermelerini ve tabii olarak bu yumurtalardan da istenilen yeni civcivlerin çıkmasını saÄŸlamaktır.

Bizim teklifimiz ve yıllardır aynı yola girenlerle birlikte uygulamaya çalıştığımız yöntem, “Ä°slâmî eÄŸitim ve öğretim ile meÅŸgul olan kurum ve kuruluÅŸlar arasında diyalog ve iÅŸbirliÄŸi oluÅŸturmak, hep birlikte ve ihlas içinde (gerçek ve tüzel kiÅŸilikler için deÄŸil, Ä°slam ve ümmet için) yardımlaÅŸarak amaca doÄŸru yürümektir”.

Mektep, medrese, tekke, daha baÅŸka sivil toplum örgütlerinin ortak amacı DoÄŸru Ä°slam'ı öğrenmek ve öğretmek, yaÅŸanması için en uygun eÄŸitimi vermek olmalıdır. “DoÄŸru ve en uygun” konularında görüş ve tercih farklılıkları kaçınılmazdır, ama bunların da bir tefrika ve kavga vesilesi haline getirilmemesi mümkündür. Nasıl asırlar boyu Ehl-i Sünnetin itikad ve fıkıh konularında farklı mezhebleri olmuÅŸ, ama bu mezheblerin mensupları birbirini Ä°slam'dan ve Ehl-i Sünnet camiasından dışlamamış, her biri kendi düşünce, yorum ve içtihadını uygulamış, ama hepsi birden de “Ä°slam ümmeti” olmuÅŸlarsa bugün de bu ruhun yakalanması zorunludur ve samimiyet varsa mümkündür.

Bugün Ä°mam Hatip Okulları ve Ä°lahiyat Fakülteleri çevresinde, bunlarla iÅŸbirliÄŸi yaparak karşılıklı eksikleri tamamlamak için faaliyet gösteren birçok medrese, kurs, ders, dernek, vakıf… vardır. Birbirinden adam çalmak, yalnızca kendi doÄŸrularını herkese mal etmeyi amaçlamak gibi zararlı niyetler ve çabalar olmadığı sürece bunlar arasındaki yardımlaÅŸma ve iÅŸbirliÄŸinin insana mutluluk veren sonuçlarını görüyoruz.

Dimyat'tan pirinç getireceğim diye evdeki yarmayı ve bulguru yele verenler sonunda pişman olurlar; elde ne pirinç olur ne de bulgur kalır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.