Sosyal Medya

Makale

AteÅŸkes neyi keser, neyi kesmez?

Türkiye’de teröristlerin, darbe sevicilerin, ÅŸiddet kutsayıcılarının, terör destekçilerinin ağızlarına ‘barış’ kelimesini pelesenk ettikleri gibi, ‘ateÅŸkes’ kelimesini de Suriye’deki tescilli katliamcılar sıklıkla kullanılır oldu. Barış ve ateÅŸkes gibi normal ÅŸartlar altında gayet olumlu manalar içeren kelimeler, maalesef bu iki kelimeyi sömürüp, kendi gündemlerini ÅŸiddetle dayatmaya çalışan PKK gibi, HDP gibi, YPG gibi, Esed gibi, Rusya gibi, Ä°ran gibi aktörler tarafından manasının zıttını hayata geçirmek için kullanıldı.

Benzer ÅŸer havuzlarından beslenen bu aktörlerin barış ve ateÅŸkes kelimesinden kendi karanlık gündemleri için meÅŸruiyet devÅŸirmeye çalışmasını canlı yayında izliyoruz. Allah’tan PKK-HDP çizgisi artık senelerdir sömürdükleri insanlar nezdinde bile inandırıcı bulunmuyorlar. Samimi veya deÄŸil, artık Ahmet Hakan’ı bile baÄŸlamalarıyla yanlarına çekemiyorlar. Fakat yanı başımızda, Suriye’de kağıt üstünde uygulamaya sokulan ateÅŸkes hakkında hâlâ naif beklentiler hâkim. 
Öncelikle gerçek manada bir ateÅŸkes Suriye’ye lazım, bu konuda ÅŸek ve şüphe yok. Ä°nsanlar da zaten bu sebepten ateÅŸkese naif bir ÅŸekilde de olsa bel baÄŸlamış durumdalar. BeÅŸ senedir devam eden bir çatışma ortamı ve bu süreçteki ölümlerin en büyük müsebbiplerinden ABD ve Rusya ilk defa bir araya gelip adına ateÅŸkes denen bir süreci baÅŸlatıyorlar. Daha önce akılları neredeydi sorusu hâlâ meÅŸruiyetini koruyor. 
Bununla birlikte ateÅŸkesin an itibarıyla neden mümkün olmadığı ve fiilen uygulanmadığı da açıkça ortaya koyulmalı. 
Allah göstermesin ama bir an kendinizi Rusya-Ä°ran-Esed üçgenin yerine koyun. Kontrolsüz bir ÅŸekilde, hiçbir hukuk hiçbir ahlak hiçbir insani deÄŸer tanımadan Suriye halkının üstüne ölüm yaÄŸdırıyorsunuz. Arka bahçelerinizden topladığınız teröristleri Suriye halkının üzerine sürmüşsünüz. Hastane, okul veya fırın bombalıyorsunuz ama bütün bunlara raÄŸmen uluslararası toplum ses çıkarmadığı gibi sizinle ittifak kurmak için dört dönüyor. Böyle bir ortamda DAÄ°Åž ve YPG yardımıyla muhalefeti çevrelemiÅŸsiniz. Muhalefet zemin kaybediyor, Halep düşme tehlikesi altında. Böyle bir ortamda bu üçgenin ateÅŸkes istemesi için hiçbir sebep yok. Belki muhalefet toparlanmak için ateÅŸkese razı olabilir ama Rusya-Ä°ran-Esed üçgeni ateÅŸkese sadece baÅŸka bir gündemi hayata geçirmek için kağıt üstünde razı oldu. 
AteÅŸkese razı olmalarının en büyük sebebi, ateÅŸkesi kabul etseler de uygulamayı düşünmemeleridir. Zaten an itibarıyla birçok muhalif hedefi ‘Nusra’ ve terör bahanesiyle vurmaya devam ediyorlar. AteÅŸkes metnindeki ‘terör’ parantezini açık bırakması zaten tüm muhalefeti terörist olarak gören Rusya’nın saldırılarına devam edeceÄŸini gösteriyordu. ABD DışiÅŸleri ‘ateÅŸkesin bozulduÄŸuna dair somut bilginiz varsa bize Whatsup’tan ulaşın’ diyedursun Rus uçakları aveneleriyle birlikte bomba yaÄŸdırmaya devam ediyor. AteÅŸkesi kağıt üstünde kabul edip ‘barış’ havarisi kesil, aynı anda fiilen saldırılarına devam et. Bundan iyi PR hamlesini olamazdı herhalde. 
Muhalefet devam eden Rusya-Esed saldırılarına güçlü mukabelede bulunduÄŸu an ‘muhalefet ateÅŸkesi bozdu’ feveranlarına hemen baÅŸlayacaklar. 
Cenevre’nin ve ateÅŸkesin boÅŸa çıkmasının sorumluluÄŸunu muhalefete yüklerken, muhalefete pamuk ipliÄŸiyle baÄŸlı olan ABD’yi tam anlamıyla kendi eksenlerine çekme gayreti içerisindeler. Yani ABD’yi ‘tüm muhalefet teröristtir’ noktasına getirmeden rahat etmeyecekler. Mevcut meydan boÅŸluÄŸunda ateÅŸkes tatlı bir rüya olmaktan öteye gidemeyecek; ne ateÅŸi, ne de Rusya-Ä°ran-Esed’in yalanlarını kesecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.