Sosyal Medya

Makale

Cenevre, Cenevre oldu olalı böyle zulüm görmedi

BeÅŸ sene oldu, yedi düvel çoÄŸu sivillerden oluÅŸan bir Suriye halk baÅŸkaldırısının başını ezemediler. Önce Esed ve ÅŸebbihaları saldırdı tüm imkanlarını seferber ederek. “Hür, hür hürriye” diye ÅŸarkı söyleyip halay çeken halkın üstüne ağır silahlarla saldırıp, barışçıl bir protesto hareketini silahlı bir devrim hareketine dönüştürdü. Ardından Ä°ran girdi devreye, önce danışmanları ardından birer birer kaybettiÄŸi komutanları ve bölgenin dört bir tarafından topladığı yabancı terörist savaşçılarıyla. Kambersiz düğün de olmazdı, Hizbullah bilumum Ä°srail’i bir kenara bırakıp var gücüyle Suriye halkına saldırmaya baÅŸladı. Rusya da eksik kalmamalıydı. Çünkü Esed-Ä°ran-Hizbullah üçlüsü Suriye halkıyla baÅŸ edememiÅŸti. Rusya uçaklarıyla, Hazar Denizi’nden fırlattığı füzelerle ve Esed rejimi ve PKK’ya yaÄŸdırdığı silahlarla kabus gibi çöktü Suriye halkının üzerine.

Üç buçuk devlet yetmemiÅŸ olacak ki bir de DAÄ°Åž denen kanser virüsünü türetip Suriye ve OrtadoÄŸu halklarının üzerine saldılar. DAÄ°Åž Suriye’ye girip zaten bin parça olan Suriye muhalefetini bin bir parçaya ayırdı. Muhalefetin büyük uÄŸraÅŸlarla rejimden ele geçirdiÄŸi toprakları, ya kendi ele geçirdi ya da PKK’ya aktarılmasına aracılık etti.
Bu da yetmedi, kendisine “Suriye’nin Dostları” diyen grubun dinamosu ABD, Suriye’ye karşı kılını kıpırdatmayıp aksine Suriye dosyasını Rusya’ya ve Rusya’ya çalışan BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura’ya havale etti. Yani üç buçuk devletin askeri olarak baÅŸ edemediÄŸi bir halk hareketinin siyasi olarak tasfiyesi için Esed ekseni ile ABD’nin başını çektiÄŸi sözde Suriye’nin Dostları birlikte saf tuttu.
Cenevre’de toplanan taraflar Esed rejiminin yeniden yaratılması için hazırladıkları, daha doÄŸrusu Rusya’nın De Mistura’ya hazırlattığı ve BM paketiyle satışa sunduÄŸu, yol haritasını askeri olarak bir türlü yok edemedikleri Suriye muhalefetine kabul ettirmek için an itibarıyla dört bir koldan baskı yapmaktalar. Tüm tartışmalar Esed’in geleceÄŸine kitlenedursun, mevcut yol haritası intikamla bezenmiÅŸ yeni bir Baas rejimi üretmekten baÅŸka bir iÅŸe yaramayacak ki o da Suriye’yi 2011 öncesinden daha da kötü duruma sürükleyecektir.
Cenevre’ye dair mevcut durumun pespayeliÄŸi herkesi arkasına alan Esed ekseninin, masanın karşısında oturacak muhalefet ekibini de belirlemeyi kendisine hak olarak görmesinden belli oluyor. Kolu kanadı kırık muhalefetin müzakere ekibine muhalefet sosu verilmiÅŸ Esed müttefiklerinin sokulmasına uÄŸraÅŸ veriyorlar. Zaten Esed’in ‘organik’ muhalefeti ‘Heyet el-Tensik’i muhalefet saflarına enjekte ederek bir gedik açmışlardı. Rusya da kendi organik muhalefeti Kadri Jamil ve avanesini enjekte etmeye çalışıyor. DiÄŸer taraftan ise PKK’yı yine muhalefet saflarında müzakere masasına oturtmaya çalışırlarken, gerçek muhalefetten de masaya oturmaması gerekenler konusunda BM’ye baskı yapıyorlar. Yani hakemi ve futbol federasyonunu satın aldıkları bir futbol maçında rakip takımın ilk 11’inin de kendi altyapı futbolcularından oluÅŸmasını isterken, rakip takımın yıldız oyuncularının da maça çıkmamasını istiyorlar. Durum bundan basit bir dille anlatılamaz. Kısaca askeri olarak tüm katliamlarına raÄŸmen sonuç alamadıkları Suriye’de siyasi müzakereleri de ÅŸansa bırakmamak için tüm Ali Cengiz oyunlarına baÅŸvuruyorlar.
Esed ittifakı ve ABD’nin ilerde Suriye’deki katliamlarla özdeÅŸleÅŸecek olan yönetimi, Suriye Baas rejimini yeniden yaratmak için uÄŸraÅŸ verirken PKK gibi terör örgütlerini ve yabancı terörist savaşçılar kavramının içini kanla dolduran Ä°ran’ın milislerini Suriye’nin ve bölgenin başına musallat etmekte. Dünyada adalet varsa Cenevre’den sonraki güzergah Lahey olmalı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.