Sosyal Medya

Makale

Siz Ahretlik mi arıyorsunuz yoksa Yancı mı?

Modern yaÅŸam bireyselliÄŸi kutsamasına raÄŸmen her ihtiyacı karşılayamadığı insanın yalnız kalmasına neden oluyor. ÇocukluÄŸundan itibaren bütün becerilerini rakiplerini ekarte etmeye harcayanlar sonunda yalnızlaşıp bilgisayar başında sosyalleÅŸmeye muhtaç kalıyorlar. Çevrenizde, sizi rekabetten ve popülerlikten de uzaklaÅŸtırmadan yalnızlığınıza ilaç olacak birileri var mıdır?

 

Mevki sahibiyseniz, maddi durumunuz parlaksa, bilgi seviyeniz yeterliyse popülariteniz sayesinde bu alanlarda eksiÄŸi olan birileri size yanaÅŸacaktır. Bu tipler sohbetinizi dünyanın en önemli sözlerini ilk defa duyuyor gibi hayranlıkla dinlerler. Fikirlerinizi beyan ettiÄŸinizde avuçları patlarcasına alkışlarlar. Ivır zıvır mevzularınızla saatlerce oyalamalarınıza doyamazlar. VerdiÄŸiniz kutlama partilerinin en çok kahkaha atan müdavimleridirler. Üzüntünüzde aÄŸlayamıyorsa mutfakta soÄŸan doÄŸrayıp gözyaÅŸlarına hâkim olamazlar. Yaptığınız bütün zulümler “mantıklı olan buydu” ÅŸeklinde destek bulur. Rakiplerinizin dedikodusunu yapmakta zorlandığınızda sözleriyle sizi desteklerler. Ama en önemlisi, size sizden bile daha düÅŸkün görünmeleridir. Üstelik artık kendinizi övmenize bile gerek kalmamıştır. Bunlar abartılı methiyeler düzme konusunda uzmandırlar…

 

Bu tiplere argo tabirle “yancı” denir. Asla sizi uyarmazlar. Sizin iyiliÄŸinizi deÄŸil popülaritenizin devamını önemserler. Bunlar yaptığınız iyiliÄŸi baÅŸlarına kakmanızı doÄŸal karşılarlar. Bu insanları herkesin önünde üç kuruÅŸluk mevzular için aÅŸağılamanıza bile sabrederler. Yancılarınız olmadan bir yere giderseniz eksik görülüp “senin ruh ikizin nerede?” sorularının muhatabı olursunuz.

 

Bu tipler sizden daha popülerini bulunca sizi ayazda bırakmaya meyyaldirler. Bunlara alıştığınız için onlarsız kendinizi çırılçıplak hissedersiniz. Hatta siyasi mevkiini yitirmiÅŸ, maddi durumu bozulmuÅŸ bazı tanıdıklarım yancılarının kendilerini terk ettiÄŸi için psikiyatrik destek almaktadırlar.

 

Ama asıl acı olan, yancıların dostluÄŸu yanlış anlamanıza neden olduÄŸunu görememenizdir. Yancılara alıştıktan sonra kimsenin sizi eleÅŸtirmesine ve yanlışlarınızı düzeltmeniz gerektiÄŸini söylemesine tahammül edemezsiniz. Kendinizi geliÅŸtirmeyip yerinde saydığınızı göremediÄŸinizden özel ortamlar hariç hayatın gerisinde kalırsınız. Ä°yiliklerinizle pohpohlanmaya alışık olduÄŸunuzdan ve baÅŸa kakmanızın normal görülmesinden dolayı gerçek Salih amellere iÅŸtirak edemezsiniz. Ä°majınızın yaptıklarınızın önünde seyretmesine olan düÅŸkünlüÄŸünüz nedeniyle yaptıklarınızla deÄŸil attığınız nutuklarla tanındığınızdan yaptıkları hayırları gizleyen müminlerin dostluÄŸundan mahrum kalırsınız.

 

Kim Rahman’ın zikrinden yüz çevirirse, biz ona ÅŸeytan tabiatlı birini musallat ederiz; böylece ÅŸeytan onun yancısı olur. Åžeytanlar onları doÄŸru yoldan alıkoyar, ama onlar doÄŸru yolda olduÄŸunu sanırlar. Kuran’dan yüz çeviren kimse yancısıyla birlikte huzurumuza geldiÄŸinde; “KeÅŸke seninle aramızda doÄŸu ile batı kadar uzak bir mesafe olsaydı… MeÄŸer sen ne kadar kötü bir arkadaÅŸmışsın” diyecek. O zaman Allah ÅŸöyle buyuracak “Bu gün gerçeÄŸi anlamış olmanızın size bir faydası yok! Zira dünyada nasıl zulümde ortaksanız ÅŸimdi de azap çekmekte de ortaksınız.” Zuhruf suresi 36 ila 39. ayetlerinde, Kuran’ı kendisine ölçü almayıp bu konuda müminler ile dostluk yapmayanlar azgın yancılar edinirler deniyor. Bu yancılık dünyada ne kadar önemli bir birliktelik gibi görünse de ahirette gerçekler açığa çıktığında seni uyarmak yerine alkışlayarak azgınlaÅŸtıran yancını görmek dahi istemeyeceksin. Yani Kuran‘a göre bütün yancılar ÅŸeytanileÅŸmeye hizmet edenlerdir.

 

Oysa Allah’ın sıfatlarından biri de “El Vedud” tur. Yani o yüce dosttur. Asla terk etmez. Sen dostluÄŸun gereÄŸini yerine getirmezsen bile O’nun dostluÄŸu daimdir. Dünyada dostluk adına yapılan bütün doÄŸru yaklaşımlar “El Vedud” olan Allah’tandır.  Resulullah(sav) herkese dostça muamele ederdi. O, dostlarının üzerine titrer, baÅŸlarına bir ÅŸey gelmesini istemez. Devamlı ÅŸefkatle ve merhametle yaklaşırdı. Ama Ä°slam’a veya kamunun hakkına yönelik yanlış yapıldığında dostluÄŸun bir gereÄŸi olarak onları uyarır ve asla yanlışlarına ortak olmaz açıktan net tavır koyardı. Resulün sünnetine göre yancılar, yüzlerine toprak atılıp uzak durulması gereken kimselerdi.

 

(Ey müminler) Sizin gerçek dostlarınız sadece Allah, O’nun Resulü ve Allah’ın emirlerine tam anlamıyla boyun eÄŸerek, namazı dosdoÄŸru kılan, zekâtı veren müminlerdir.(Maide / 55)

 

Kuran’ın sunduÄŸu bu ölçüyle çevrenize baktığınızda kimleri görüyorsunuz? Cehenneme sürükleyen Yancılar edinme nedeni, Allah’ın uyarılarını, Resul’ün örnekliÄŸini ve Allah’a yürekten baÄŸlı olarak namazını ve zekâtını birbirinden ayırmadan yükümlülüklerini yerine getiren müminlerin yoldaÅŸlığından bilerek uzak durmanızdır. Bu ayete tersten bakarsak yancıların açık bir tarifine de ulaÅŸabiliriz. Yani;

Yancı, insanı Allah’ın hükümlerine uymamasından dolayı ikaz etmeyen ve tavır koymayandır. Yancı,  Resulullah’ın (sav) örnekliÄŸinde yaÅŸamaya deÄŸil popüler olana tabi olmaya çağırandır.

Yancı, namaz kılıp zekât vermenizi bir ÅŸova dönüÅŸtürmenize ortam saÄŸlayıp destek verendir.

Yancı, “sonunu düÅŸünen kahraman olamaz” deyip hesap gününü unutturup azgınlaÅŸtırandır.

 

Çevrenize baktığınızda gerçekten sizin hesap verecek ÅŸekilde yaÅŸamanızı destekleyen, Allah’ın hükmüyle hükmetmenizi, Mülkün Allah’ın olduÄŸunu bilerek yığmak yerine ihtiyaç sahipleriyle paylaÅŸmaya çağıran, izzet ve ÅŸerefin sadece Allah’ın yanında olduÄŸunu bilerek dünyevi unvanlara kanmamanızı salık veren kaç tane dostunuz var? Yoksa, etrafınız yancılarla çevrilidir. Hemen yerden bir avuç toprak alıp bütün yancıların yüzlerine doÄŸru serpin bir daha yanınıza uÄŸramadıklarını göreceksiniz. EÄŸer bazı stratejiler ve konumlar dolayısıyla siz yancılık yapıyorsanız toprağı kendi yüzünüze serpin. Ona ve kendinize zarar vermekten ve hesap günü aynı azaba uÄŸramaktan sakının…

 

EÄŸer siz Elçiye yardım etmezseniz, (bilin ki) ona (yine) Allah (yardım edecektir, tıpkı,) o kâfirler O’nu yurdundan sürüp çıkardıkları zaman yardım etti(ÄŸi gibi); (ki o gün) (O yalnızca) iki kiÅŸiden biriydi: ve bu iki kiÅŸi (saklandıkları) maÄŸaradayken Elçi arkadaşına: "Üzülme" dedi, "Allah bizimle beraberdir". Ve derken Allah ona katından bir sükûnet / bir güven duygusu bahÅŸetti, onu sizin göremeyeceÄŸiniz güçlerle destekledi…(Tevbe / 40)

 

Siyer okuyanlar Resulullah’ın(sav) Ebubekir (rah) ile dostluÄŸunun sadece dünyayla sınırlı deÄŸil ahirette de sürecek bir yakınlık olduÄŸunu bilirler. Bu ayette de açıkça görülen “Ä°kinin ikicisi” dostluÄŸun zirvesini göstermesinin yanında yardıma mazhar olunmanın da ancak takvanızı destekleyen dostlar yardımıyla olacağına iÅŸaret eder. Bundan dolayı modernizm fitnesine uÄŸramadan evvel bu topraklarda herkesin bir ahretliÄŸi olurdu. Moderniteye inat sizin de bir ahretliÄŸiniz olmalı deÄŸil mi?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.