Sosyal Medya

Makale

Terör bumerangı destekleyicisinin eline geri dönecek

ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde PKK'ya ulaÅŸtırdığı tonlarca mühimmat tartışma yarattı. Türkiye bu mühimmatın yanlış ellere ulaÅŸması konusundaki endiÅŸesini dillendirirken, ABDli yetkililer yine zekamıza hakaret eden bir açıklamaya imza attılar. Mühimmatın Suriyeli Arap muhaliflere ulaÅŸtırıldığını iddia eden ABD’li yetkililer, PKK tarafından kurulan etrafına da çeÅŸni mahiyetinde küçük grupların serpiÅŸtirildiÄŸi Suriye Demokratik Güçleri maskesinde PKK'ya desteÄŸi meÅŸrulaÅŸtırmaya çalışan gruba yardım verildiÄŸine iÅŸaret etti. Tam o sıralarda "evet yardım bize ulaÅŸtı" açıklaması yapan ve bildiÄŸim kadarıyla ne Arap ne de muhalif olan PYD Lideri Salih Müslim, ABD’lileri pek de haklı çıkarmıyordu.

Gerçek ÅŸu ki ABD taktiksel olarak PKK ve YPG ayrımı yapageldi. ABD’li yetkililere "neden PKK'yı destekliyorsunuz?" sorusunu her sorduÄŸumuzda telaÅŸla "hayır biz YPG'yi destekliyoruz" ile baÅŸlayan ve DAEÅž'le mücadeleyle devam eden alışageldik tiradlarına baÅŸvuruyorlar. Fakat ABD'nin eski Åžam Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Robert Ford'un da açıkça kabullendiÄŸi gibi PKK-YPG ayrımı bir safsatadan rivayet. ABD an itibarıyla NATO müttefiki olan bir ülkede terör estiren bir örgüte "off-shore" hesapları üzerinden mühimmat gönderiyor.

Bunu ÅŸimdiye kadar büyük bir özgüvenle yapan ABD bugünlerde taktiksel bir deÄŸiÅŸikliÄŸe girmiÅŸe benziyor. Bir taraftan YPG'ye destek vereceklerini büyük maharetmiÅŸ gibi tekrarlarken ırkçı, etnik ayrılıkçı, pragmatizmiyle Machievelli'ye rahmet okutan, gün aşırı Amerikan muhipliÄŸinden Rus muhipliÄŸine kayabilen, bölgesel bir taÅŸeron ile yoluna ne kadar daha yürüyebileceÄŸini de sorguluyor. Suriye'nin kuzeyinde birkaç noktaya tıkılıp kalan ABD, DAEÅž'in kalbi Rakka'da Suriye'de herkesin nefret ettiÄŸi YPG ile bir arpa boyu ilerleyemeyeceÄŸini az çok biliyor. Tam da bu noktada Suriye'nin Demokratik Güçleri isimli paravan bir grubu peyda etme gereksinimi doÄŸuyor. Grup PKK ve etrafındaki "kullanışlı idiotlar"dan müteÅŸekkil. Aksini söyleyeni sahada kimse ciddiye almıyor.

YPG/PKK savaÅŸ suçu iÅŸliyor

ABD'nin bir terör örgütüne karşı destek verdiÄŸi diÄŸer bir terör örgütü olan YPG'nin en son olarak Uluslararası Af Örgütü tarafından belgelenen savaÅŸ suçları, insan hakları ihlalleri de YPG'yi Suriye'nin Demokratik Güçleri maskesiyle yeniden paketlemeyi gerekli kılan faktörler arasında. YPG, Araplara, Türkmenlere ve kendisiyle aynı düÅŸünmeyen Kürtlere karşı savaÅŸ suçu iÅŸliyor. Köyleri boÅŸaltıyor, etnik temizliÄŸe baÅŸvuruyor, yerleÅŸim yerlerini yakıp sakinlerini göçe zorluyor, çocuk asker kullanıyor, uyuÅŸturucu ticaretini yönetiyor. Bütün bunları yaparken kullandığı mühimmatın Amerikan menÅŸeili olması, "DAEÅž'le mücadele ediyoruz" vaadiyle savaÅŸ suçlarına bulaÅŸmaları sadece PKK'yı deÄŸil ABD'yi de direkt olarak sorumlu kılmakta.

Rus uçakları Suriye'nin meÅŸru ve ılımlı muhalefetini vurmaya devam ederken DAEÅž'in özellikle Halep'te bazı kazanımları oldu. Rusya DAEÅž'le mücadele kılıfıyla Esed terörünü, ABD ise yine aynı kılıfla PKK terörünü desteklerken, ilginçtir ki Suriye'nin ister DAEÅž, ister Esed isterse PKK teröründen en çok maÄŸdur olmuÅŸ kesimleri kendi hallerine terk ediliyor. Uluslararası toplum ılımlı muhalefete karşı terör odaklarını destekleyerek, yansımaları on yıllar sürecek ve kendilerini hukuki ve fiziksel olarak ayrı tutamayacakları bir ÅŸiddet sarmalının da parçası oluyor. Nihayetinde terör bir bumerang gibidir, o bumerang bir süre sonra destekleyicisinin eline geri dönecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.