Sosyal Medya

Makale

DAEŞ'le nasıl mücadele edilmez?

Milyon dolarlık "DAEÅž'le nasıl mücadele edilir?" sorusuna ÅŸimdiye kadar dünyanın dört bir yanında cevap arandı. Cevap arana, bulunan aceleci ve ideoloji yüklü cevaplar uygulanadursun, DAEÅž'in henüz ne Irak'ta ne de Suriye'de hayati bir stratejik kaybı söz konusu. Hava saldırıları, PKK dâhil olmak üzere terör örgütleriyle ittifak, Esed rejimi gibi terörü devlet politikası haline getirmiÅŸ aktörlerle zımni ortak harekete vs. raÄŸmen DAEÅž etkin bir ÅŸekilde geriletilemedi. Irak'ta ve Suriye'de DAEÅž'e karşı kazanılan alan, ÅŸimdiye kadar ihtiyacı da beklentileri de karşılamış durumda deÄŸil. Bu sebepten bir adım geriye atıp neyin yanlış yapıldığını, diÄŸer bir ifadeyle DAEÅž'le nasıl mücadele edilmeyeceÄŸini sormak gerekiyor. 
BaÅŸarısızlığın sebeplerinden birisi DAEÅž'in ontolojisine dair ezberlerin ötesine geçilmemesi. Selefi, "cihatçı", Batı karşıtı, seks düÅŸkünü, hilafet yanlısı, Sünni, Baasçı vs. gibi gazete sayfalarında ve analiz satırlarında cancanlı duran ifadeler, DAEÅž'in kompozisyonu hakkında yarım yamalak bilgiler verse de DAEÅž olgusunu, yayılmacılığını ve ulaÅŸtığı Hollywood vari ünü anlatmaya yetmiyor. DAEÅž olgusunu bölgeyi ateÅŸe atma pahasına büyüten, besleyen, olguya varlık sebebi veren hatta belki seneler sonra kanıtlayabileceÄŸimiz gibi DAEÅž'in belirli unsurlarını yöneten bölgesel ve küresel aktörlerle yüzleÅŸmeden DAEÅž'le mücadele edilmez. DAEÅž tartışması ABD'nin Irak iÅŸgaliyle baÅŸlamalı, Ä°ran'ın bölgeye hediyesi Maliki'nin Irak'ı ve Esed katliamlarıyla devam etmeli ve bölgenin pasif agresifi Ä°srail de es geçilmemeli. DAEÅž bu aktörlerin bölgesel bir operasyon malzemesi olmaktan çıkarılmadıkça DAEÅž'le mücadele edilmez.  
DAEÅž'le DAEÅž olgusunun en büyük maÄŸduru olan aktörleri hedef göstererek, bu aktörlere operasyonlar çekerek, dikkati DAEÅž'i var eden ve büyüten aktörlerden maÄŸdurlara çekerek mücadele edilmez. Türkiye'nin sunduÄŸu devlet sosyolojisinin bölgedeki en büyük anti tezi konumunda bulunan, Türkiye'ye ekonomik ve siyasi çok büyük zararlar vermiÅŸ ve bölgesel müttefiklerini zayıflatmak için kullanılan DAEÅž'le Türkiye tartışılarak mücadele edilmez. 
DAEÅž'le ÅŸimdiye kadar en fazla mücadeleyi ortaya koymuÅŸ, bunun için en büyük bedeli ödemiÅŸ aktörleri zayıflatarak da DAEÅž'le mücadele edilmez. DAEÅž'le mücadeleye yoÄŸunlaşılması çaÄŸrısının yapıldığı, Türkiye'ye bile "PKK terörünü bırak DAEÅž'e yoÄŸunlaÅŸ" yüzsüzlüÄŸünün dayatıldığı günlerde, Atme'de olduÄŸu gibi DAEÅž'in sahadaki en büyük düÅŸmanı Suriyeli muhalifleri vurarak DAEÅž'e yoÄŸunlaşılmaz, DAEÅž'le mücadele edilmez. 
DAEÅž'le baÅŸka bir terör örgütünü destekleyerek mücadele edilmez. PKK terörünü DAEÅž terörüne tercih etmenin, BBC gibi Ä°ngiliz dış iÅŸlerinin aparatı olan bir yayın organı da dâhil olmak üzere bazı Batılı çevrelerin terörist kutsama ayinlerinin ahlaki kısmını bir kenara bırakalım, DAEÅž'le teknik olarak da PKK desteklenerek mücadele edilmez. PKK DAEÅž'le mücadele edebilecek insan gücüne, askeri yeteneÄŸe, demografiye sahip deÄŸil. Suriye'de kendi bölgelerini bile koalisyonun hava desteÄŸi olmadan korumakta zorluk çeken PKK eliyle DAEÅž'in yayıldığı Rakka ve Deyri Zor gibi iç bölgelerde DAEÅž'le mücadele edilmez. 
DAEÅž'le mücadelede "güvenli bölge" gibi mücadelenin paradigmasını deÄŸiÅŸtirecek hamleler lazım. Bu tip hamleler yapılmadan mevcut metotlarla DAEÅž'le mücadele edilmez.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.