Sosyal Medya

Makale

Suriye Baas rejimini diriltme planı

BaÅŸta Suriye ve Irak'ı dolaylı olarak da Türkiye de dâhil olmak üzere tüm OrtadoÄŸu'yu ilgilendiren çok kritik müzakereler yürütülüyor hali hazırda. BaÅŸ döndürücü bu trafiÄŸin merkezi Rusya. Moskova çok kısa bir süre içerisinde ABD, Suudi Arabistan, Suriye rejimi, Ä°ran ve Suriye muhalefetinden kilit isimleri ağırladı. EÅŸzamanlı olarak ise Ä°ran planı olarak lanse edilen Suriye'de ateÅŸkes, anayasa deÄŸiÅŸiklikleri, birlik hükümeti gibi maddeleri içeren bir teklif dolaşıma sokuldu. Rusya'nın Esed takıntısının olmadığı haberleri özellikle muhalefet-Lavrov görüÅŸmesi sonrasında yayılırken, Rusya'nın Esed rejimine 6 tane MÄ°G-31 tipi savaÅŸ uçağını teslim ettiÄŸi açıklandı. Suudi Arabistan'ın başını çektiÄŸi koalisyon Aden'i Husilerden temizlerken, muhaliflerle Ä°ran arasındaki Zabedani görüÅŸmeleri önce ateÅŸkese sebep oldu ardından da Ä°ran'ın muhaliflere Zabedani'yi terk edin demesinden sonra tekrar baÅŸladı. Tabii bu arada DAEÅž Marea'da bazı köylere saldırdı, PKK ise terör saldırılarına devam etti. Muhalifler Hama kırsalında ilerliyor, rejim defansta, havadan ölüm yaÄŸdırıyor ancak... 
Kısacası Suriye merkezli olmak üzere bölgesel bir pazarlık dönüyor. Üç aktör, ABD, Rusya ve Ä°ran, Suriye, Irak ve Yemen'de yeni bir dengenin kurulması konusunda anlaÅŸmış ve bütün çaba Suudi Arabistan'ı da bu denkleme katmaya yoÄŸunlaÅŸmış durumda. 
Genel bir ifadeyle Yemen'de Ä°ran'ın Husilere desteÄŸini çekmesi, Suriye'de Suudi Arabistan'ın Ä°ran planına destek vermesi, Suriye'de Esed rejiminin korunması (en can alıcı konu Esed'in rejimin başında kalıp kalmaması) ve herkesin DAEÅž'e yoÄŸunlaÅŸması üzerine kurulan bir denge bu. Ä°ran'ın askerlerini ve milislerini Suriye'den çekmesi, Suudi Arabistan'ın ise muhalefete verdiÄŸi desteÄŸi sona erdirmesi de planın parçalarından. Bunlar hayata geçebilirse Suriye'de bu dört ülkenin desteklediÄŸi bir ateÅŸkes ilanı yapılacak, "münasip görülen muhalefet" Esed rejimiyle masaya oturtulacak ve rejim kurumlarının korunduÄŸu (ne kaldıysa) araya da münasip muhalefetin serpiÅŸtirildiÄŸi bir milli birlik hükümeti kurulacak. Rusya ve Ä°ran bu süreçte Esed'in elleriyle büyüttüÄŸü Åžam muhalefetini ve Ä°ran ve ABD'nin partneri PKK/PYD'yi "muhalif" saflarında ön plana çıkaracak. Suriye'nin organik muhalefeti de "DAEÅž'le mücadelenin" ikinci aÅŸamasında hedefe oturtulacak. 
 Suriye'de inisiyatif alan ilerliyor. Kenarda durup inisiyatif alınmasını izleyen de zarar görüyor. Türkiye'nin Cerablus-Azez hattında fiili "güvenli bölge" inisiyatifi karşısında ABD'nin hemencecik kriz yönetme moduna geçmesinin sebebi de bu. DAEÅž bahanesiyle Baas rejimini diriltme planını bozacak tek aktör Türkiye. Güvenli bölgenin hayata geçirilmesiyle muhaliflerin Halep'i ele geçirip Ä°dlip, Hama ve Lazkiye kırsalıyla birleÅŸtirmesi bu planı uygulanabilir olmaktan fiilen çıkarır ve Suriye'nin organik muhalefetini müzakere masasının güçlü bir aktörü yapar. Fakat ABD, Türkiye'nin fiili güvenli bölge oluÅŸturacak operasyonunu tek başına yapmasını ve Baas'ı diriltme operasyonunu baltalamasını engellemeye çalışıyor. Tam da bu sebepten ABD’li yetkililerin de dediÄŸi gibi son birkaç haftadır Türkiye'nin DAEÅž'i vurmasını "beraber planlayalım" diyerek geciktiriyor. ABD'nin geciktirdiÄŸi DAEÅž operasyonları üzerinden de kara propagandayı maalesef Türkiye yiyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.