Sosyal Medya

Makale

Nükleer mutabakat sonrası İran-ABD aşkı

Son yazımda Robert Fisk'in Ä°ran'la Batı arasındaki nükleer mutabakat sonrasında "mahallenin iyi çocuÄŸu artık Ä°ran" seviyesindeki yazısını eleÅŸtirmiÅŸtim

 

Son yazımda Robert Fisk'in Ä°ran'la Batı arasındaki nükleer mutabakat sonrasında "mahallenin iyi çocuÄŸu artık Ä°ran" seviyesindeki yazısını eleÅŸtirmiÅŸtim. Mutabakatı imzalayanlardan birisinin adının Hasan (Ruhani) diÄŸerinin ise Hüseyin (Obama) olmasından analiz çıkarmak kadar anlamlıydı Fisk'in iddiası. Gerçekten de mutabakattan birkaç gün sonra Ä°ran'ın Dini Lideri Hamanei, yaptığı açıklamalarda ÅŸu ifadeleri kullandı: 

" Nükleer mutabakat dolayısıyla bile Ä°ran'ın kibirli ABD'ye yönelik politikaları deÄŸiÅŸiklik göstermeyecek. ABD'nin bölge politikaları Ä°ran'ınkinden 180 derece farklılık gösteriyor." 

Tabi ki Hamanei'nin bu açıklaması nükleer mutabakat sonrası büyük ÅŸeytan Amerika ile büyük melek Amerika arasında giden Ä°ran toplumuna bir ayar çekmeyi amaçlamakta. Ä°ran toplumu o kadar savrulmaya müsait ki OrtadoÄŸu'da ABD'nin popülaritesinin uzun süredir en yüksek çıktığı ülke olan Ä°ran, ABD'ye yönelik politikalar nedeniyle toplumsal kutuplaÅŸma yaÅŸayacak sosyal zemine sahip. Hamanei'nin bu söyleminin "fakir ama gururlu delikanlı" kısmını kenara koyarsak (benzer bir delikanlı Yunanistan'da karizmayı çizdirdi) söylemin doÄŸruluk payı olmadığını en çok Hamanei biliyordur. ABD Yönetimi de kendi halkını rahatlatmak için mutabakatın Ä°ran'ın bölgesel politikalarını kabul etmek manasına gelmediÄŸini söyleyerek özellikle endiÅŸeli Ä°sraillilere mesaj gönderdi. Fakat onlar da biliyor ki önümüzdeki dönemde ABD ve Ä°ran'in birbirine yönelik politikalarında derecesini tartışabileceÄŸimiz deÄŸiÅŸiklikler olacak, olmak zorunda. Tüm bürokratik söyleme raÄŸmen mutabakatla bölgesel politikaları birbirinden tamamen soyutlamak mümkün deÄŸil. 

DiÄŸer taraftan ise Ä°ran'ın bölgesel politikalarının ABD'ninkinden farklılık gösterdiÄŸi iddiasını da pek uzaÄŸa gitmeden Amerikan savaÅŸ uçaklarının havadan destek verdiÄŸi Ä°ranlı Åžii milisler, mesela Asaib Ehl'il-Haq örgütü yalanlamalıdır. Irak'ta Maliki'yi ABD ve Ä°ran mutabakatı getirdi, yine aynı mutabakat götürdü. Suriye'de de ABD ile Ä°ran'ın kesiÅŸme noktasında PYD/PKK yer alıyor. Ä°ran'ın güçlü nüfuzunun hissedildiÄŸi Kandil ve ABD'nin ihalesini kazanan YPG, iki ülkenin Suriye çıkarlarını yakınlaÅŸtırmış durumda. Bir taraftan Suriye'nin dostları grubundanım diyeceksin diÄŸer taraftan da Suriye'de savaşın en büyük tarafı Ä°ran'ın üzerindeki mali baskıyı azaltacaksın. Bu ne yaman çeliÅŸki... Unutulmamalıdır ki nükleer mutabakatı bile ABD iki eski müttefiki Suudi Arabistan ve Ä°srail'e raÄŸmen yaptı, Körfez ve Ä°srail oturup bu duruma nasıl karşılık vermeleri gerektiÄŸini müzakere edecek noktaya geldi. Bu durumun bile ABD'nin bölge politikalarını etkilemeyeceÄŸini iddia etmek abesle iÅŸtigal etmek olur. 

ABD için bölgede meydan okuma çok ve bununla sadece drone ve uçaklarla mücadele edemeyeceÄŸinin farkında. Sahada müttefik arayışı içerisinde. Bu sebepten terör listesindeki PKK'ya ve bazı Åžii milis gruplara bile dört elle sarılmış durumda. Bu meydan okumalara karşı ABD,  kolay mobilize olan, bir lider tarafından (Hamanei) verimli bir ÅŸekilde yönlendirilebilen ve kritik ülkelerde varlığı söz konusu olan Ä°ran'la bölgesel iliÅŸkileri yoÄŸunlaÅŸtıracağı bir döneme girdi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.