Sosyal Medya

Makale

IŞİD ne işe yarar?

Ä°stihbarat örgütlerinin Ä°sviçre çakısı olan IŞİD, yaptıklarıyla konuÅŸulsa da aslında ne iÅŸe yaradığıyla konuÅŸulması gerekiyor. DiÄŸer bir deyiÅŸle IŞİD üzerinden kimin neyi aklamaya, meÅŸrulaÅŸtırmaya ve normalleÅŸtirmeye çalıştığına baktığımızda karşımıza çıkan resim, IŞİD'in bir istihbarat oyuncağına dönüÅŸmesi sürecine dair kuvvetli ipuçları verecektir. 

Suriye coÄŸrafyasına girdiÄŸi andan itibaren Esed'in yüz binlerle ifade edilen katliamlarını ikinci plana atan IŞİD, Esed rejiminin katliamlarını unutturmaya yarar. 
Suriye'de rejimden veya PKK'dan önce Suriyeli muhaliflere saldıran, ÅŸimdiye kadar daha çok Suriyeli muhalif öldüren ve muhaliflere karşı Baas rejimiyle koordineli saldırılar gerçekleÅŸtiren IŞİD, Suriyeli muhaliflere karşı Baas rejimini ayakta tutmaya yarar. 
Baas rejimiyle özellikle petrol alışveriÅŸi ayyuka çıkan IŞİD, ÅŸu an muhaliflere koyduÄŸu mazot ambargosunu senelerdir Baas rejimine koymayarak Baas çarklarının dönmesine yarar. 
Kontrol altında tuttuÄŸu toprakların %70'ten fazlasını Suriyeli muhaliflerle savaÅŸarak ele geçiren IŞİD, muhaliflerin saha hâkimiyetini kırmaya yarar. 
IŞİD'le mücadelenin patentini elinde tutan, bu mücadeleye ilk baÅŸlayan ve hâlâ ağır bedeller ödeyen Suriyeli muhalefetin yok sayılmasına, örselenmesine ve uluslararası yardımda saf dışı bırakılmasına yarar. 
Kimyasal silahtan varil bombalarına kadar rejimin tüm toplu katliam silahlarına sessiz kalan ve Suriye'de sadece IŞİD'e yoÄŸunlaÅŸan uluslararası toplumun, Suriye'deki sorumluluÄŸunu üstünden atmasına yarar. 
Amerika'dan Ä°ngiltere'den yola çıkan bir IŞİD militanı adayının ülkeden çıkmasına nasıl izin verildiÄŸi, kendi istihbaratları tarafından neden durdurulmadığı sorularını cevaplayamayan Batı'nın tüm sorumluluÄŸu Türkiye gibi Suriye'ye komÅŸu ülkelere atmasına yarar. 
Ä°slam düÅŸmanlarının, ırkçı faÅŸistlerin, yabancı düÅŸmanlarının, Ä°slam'a, Müslüman toplumlara ve göçmenlere olan nefretlerini ve ÅŸiddet kullanımlarını meÅŸrulaÅŸtırmasına yarar. 
Irak'ta Maliki'ye, Suriye'de Esed'e verdiÄŸi kanlı destekle IŞİD'e ortam ve/veya sosyoloji oluÅŸturan Ä°ran'ın, IŞİD'le mücadele bahanesiyle Suriye ve Irak'ı iÅŸgal etmesine yarar. 
Stratejik olarak anlamsız Kobani saldırısıyla arkaik bir Kürt milliyetçiliÄŸini hortlatarak, PKK'ya ve siyasi aparatı HDP'ye seçimler öncesi tepe tepe kullanacakları, milliyetçi oyları tahkim edecekleri ve nihayetinde buradan aldıkları oylarla barajı geçip son yılların en "baÅŸarılı" siyasi mühendislik operasyonuna dönüÅŸecekleri bir siyasi atmosfer oluÅŸturmaya yarar. 
Terör örgütü PKK'nın uluslararası meÅŸruiyet kazanmasına, Suriye'nin kuzeyinde yürüttüÄŸü demografik mühendislikle devlet hayalleri kurmasına yarar. 
Türkiye'de ve dünyanın dört bir tarafında resmi olarak terör örgütü olarak kabul edilen PKK'nın militanlarının ve sempatizanlarının, IŞİD de dahil olmak üzere terörle mücadelede ağır bedeller ödeyen Türkiye'yi terörle anma yüzsüzlüÄŸünü gösterebilmesine yarar. 
Kürt düÅŸmanlığıyla bilinen Kemalist güruhun ve paralel çetenin, PKK ile kol kola girip Kandil-Pennsylvania-NiÅŸantaşı hattından Türkiye'ye, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a, BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'na, MÄ°T'e operasyon çekmesine yarar. 
IŞİD'in ne iÅŸe yaradığı bu kadar net iken söyleyin bakalım IŞİD'i kim destekliyor? 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.