Sosyal Medya

Makale

Åžiir ne iÅŸi yarar?

İlk kez düzenlenen ve hatırı sayılır bir karşılık bulan, yankı uyandıran Üsküdar Åžiir Festivali'ndeyiz. Ahmet Murat ve Emel Kassir'le önce konuÅŸacak, sonra da ÅŸiir okuyacağız. Yöneticimiz Furkan Çalışkan.
Birinci soru geliyor: “Åžiir ne iÅŸe yarar?”
***
Sahi, ÅŸiir ne iÅŸe yarar?
Haz ve hız çağında yaÅŸadığımız yazılıyor, söyleniyor. Evvela ÅŸu: Åžiir, bizi teennîye davet eder. Ağır ve tedbirli olmamızı tembihler.
Åžiir, dünyanın yıkıcılığı ve insanın yoruculuÄŸuna karşı bizi korur. Sanılanın / bilinenin aksine, daha dayanıklı hale getirir.
Sadece dikkat deÄŸil, rikkat sahibi de yapar. Kalbimizi onarır, çalıştırır.
Terbiye eder. Olgunluk ve ongunluk kazandırır. Uyandırır ve tetikte olmamızı sağlar.
İçimizdeki mülkiyet duygusunu kırar. Dünyaya düÅŸkünlüÄŸü az-çok önler. Zengin ÅŸair pek göremezsiniz.
Huzur nedir? Allah'a itimat etmek. Ondan baÅŸkasına tenezzül etmemek, insanların ve imkânların karşısında eÄŸilip bükülmemek. Biraz böyle.
Åžiir, madde deÄŸil, manadır. DokunduÄŸu hayatları anlamlı kılması, derinleÅŸtirmesi, bu yüzdendir. Çünkü maddiyat insan hayatını sığlaÅŸtırır. Dünyevî hedefler, kiÅŸisel ihtiraslar ve ikbal avcılığı, bizi buralı yapar. Åžair, “ben öteliyim” diyebilendir.
***
Hakiki ÅŸiir, hakikatle birliktedir. Kıymetli büyüklerimizden M. Fatih Andı, kapanış konuÅŸmasında, “söz neye yarar, dert olmayınca” dizesini hatırlattıktan sonra ÅŸunu söyledi: “Büyük ÅŸiir, sırtını bir derde yaslayan ÅŸiirdir.”
Buradan devam edersek, büyük ÅŸiir; tarihle, kültürle, coÄŸrafyayla, millet hayatıyla beraber ilerler. Mesuliyet ve mensubiyet hissiyle. Bütün bunlar, bizi daha ÅŸuurlu kılar. Bilmenin yükünden ÅŸikâyetçi olmayız.
Åžiir, dua, çocuk ve iyilik gibi, temizlik koluna mensuptur. Kendi adıma, hep temiz ve aziz olanın, öyle kalmaya gayret edenin ÅŸiirini yazmaya çalıştım. OlmuÅŸtur, olmamıştır, o ayrı.
Yine, en sahici dostlukların edebiyat üzerinden kurulduÄŸuna ÅŸahitlik ettim. Åžiir olmasaydı, bunca güzel insanla nasıl karşılaÅŸacak, birbirimizi ne ÅŸekilde bulacaktık?

KonuÅŸma sırasında, Suriyeli hanım ÅŸair, “evim ÅŸiirlerimde yaşıyor” dedi. Åžiir iÅŸte böyledir. Hem umut, hem kuvvet verir.
Bütün bu yazdıklarımız, elbette iyi ÅŸiirler / ÅŸairler için geçerli. Åžahsi görüÅŸlerim, tecrübelerim.
Sezai Karakoç, yüreÄŸi ÅŸiirle eÄŸitilmiÅŸ yöneticilere duyulan ihtiyaçtan bahseder. Seçimlerin yaklaÅŸtığı ÅŸu günlerde, aklıma bir de bu geldi.

yenisafak.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.